Menü

Ha penészesedik a lakás…

A penészes fal nemcsak esztétikailag okoz gondot, hanem az egészségre is rendkívül ártalmas, ezért mai cikkünk témájának segítségével megpróbáljuk megelőzni a bajt.

Hogyan védekezzünk a penész ellen?

Sokszor csak akkor foglalkozunk a problémával, ha már megvan a baj, ha csapadékosabb az időjárás, ha meglátjuk a penészes falat, pedig hosszútávon érdemes figyelni és foglalkozni ezzel, hiszen mint említettem, légúti megbetegedéseket is kiválthat, de a pajzsmirigynek sem tesz jót.

A penész a gombák közé tartozik, lebontja a közvetlen környezetében lévő szerves anyagokat. Legyen szó egy romlott citromról, vagy egy falszakaszról, a penész különféle formái szinte bárhol képesek megtelepedni, mindössze megfelelő hőmérséklet és nedvesség szükséges hozzá.

A penészgomba a nedvesség hatására telepszik meg, s inkább a melegebb hónapokban alakul ki. A spórák megtapadhatnak újabb és újabb területeken, általában sarkok, nyílászárók környékén bukkan fel.

A penész kialakulásának kedvez a nem megfelelő szobahőmérséklet és szigetelés, illetve a magas páratartalom, ezért érdemes megnézni az ingatlan műszaki jellemzőit.

Ha hatékonyan akarjuk megelőzni a penészesedés problémáját, akkor az okoknál kell kezdeni, azaz a fent említett szempontoknál.

A levegő páratartalmáról nemrég írtunk a hajraegeszseg.hu oldalain, a megfelelő az 50-60%-os arány, ez a legjobb az emberi szervezet számára is: nem irritálja a nyálkahártyát, és csökkenti a baktériumtermelődést. Érdemes beszereznünk egy hőmérsékletet és páratartalmat is mérő eszközt.

A penészedés okának kiderítésével egyidejűleg el kell kezdeni a helyi kezelést is, ezzel meggátolni a spórák újabb területeken való megtapadását.

Hogyan vegyük fel hatékonyan a harcot a penésszel?

Elsősorban a gyakori szellőztetéssel, ez elengedhetetlen minden évszakban, naponta többször is, pláne akkor, ha a lakásban teregetünk.

A nedvesség elvezetésére jó megoldás lehet a légkondicionálók használata. Ajánlott 22-23 Celsius-fok körül tartani a lakás hőmérsékletét, nem tanácsos túlhűteni otthonunkat, mert akkor kedvezünk a penészgombák kialakulásának.

Penész ellen házilag is védekezhetünk, különböző vegyszeres és vegyszermentes praktikákkal, azonban az biztos, hogy semmi esetre sem szabad elkezdeni törölgetni, ugyanis azzal többet ártunk, mint használunk, hiszen szétszúrjuk a spórákat a lakásban.

Penész ellen használhatunk ecetet, mely nagyszerű csíraölő hatással bír, de sót is használnak sokan, ahogyan a sólámpa használata is sokat javíthat a szoba penész-ellenes klímáján, ám lehet róla vitatkozni, hogy valóban hatásosak, vagy inkább csak látványos dekortárgyak.

Penész ellen hypo használatával is sokat tehetünk, hypo alkalmas sokfélefelület takarítására, különösen a penészes helyeken.

Penész ellen teafaolajat is ajánlanak, baktérium- és gombaölő hatása miatt, de hallottam már sütőporról is, mely a kis mennyiségű felületi penész eltüntetésére lehet alkalmas. Léteznek penészesedést gátló festékek is, melyeket érdemes lehet kipróbálni.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.