Menü

Ha penészesedik a lakás…

A penészes fal nemcsak esztétikailag okoz gondot, hanem az egészségre is rendkívül ártalmas, ezért mai cikkünk témájának segítségével megpróbáljuk megelőzni a bajt.

Hogyan védekezzünk a penész ellen?

Sokszor csak akkor foglalkozunk a problémával, ha már megvan a baj, ha csapadékosabb az időjárás, ha meglátjuk a penészes falat, pedig hosszútávon érdemes figyelni és foglalkozni ezzel, hiszen mint említettem, légúti megbetegedéseket is kiválthat, de a pajzsmirigynek sem tesz jót.

A penész a gombák közé tartozik, lebontja a közvetlen környezetében lévő szerves anyagokat. Legyen szó egy romlott citromról, vagy egy falszakaszról, a penész különféle formái szinte bárhol képesek megtelepedni, mindössze megfelelő hőmérséklet és nedvesség szükséges hozzá.

A penészgomba a nedvesség hatására telepszik meg, s inkább a melegebb hónapokban alakul ki. A spórák megtapadhatnak újabb és újabb területeken, általában sarkok, nyílászárók környékén bukkan fel.

A penész kialakulásának kedvez a nem megfelelő szobahőmérséklet és szigetelés, illetve a magas páratartalom, ezért érdemes megnézni az ingatlan műszaki jellemzőit.

Ha hatékonyan akarjuk megelőzni a penészesedés problémáját, akkor az okoknál kell kezdeni, azaz a fent említett szempontoknál.

A levegő páratartalmáról nemrég írtunk a hajraegeszseg.hu oldalain, a megfelelő az 50-60%-os arány, ez a legjobb az emberi szervezet számára is: nem irritálja a nyálkahártyát, és csökkenti a baktériumtermelődést. Érdemes beszereznünk egy hőmérsékletet és páratartalmat is mérő eszközt.

A penészedés okának kiderítésével egyidejűleg el kell kezdeni a helyi kezelést is, ezzel meggátolni a spórák újabb területeken való megtapadását.

Hogyan vegyük fel hatékonyan a harcot a penésszel?

Elsősorban a gyakori szellőztetéssel, ez elengedhetetlen minden évszakban, naponta többször is, pláne akkor, ha a lakásban teregetünk.

A nedvesség elvezetésére jó megoldás lehet a légkondicionálók használata. Ajánlott 22-23 Celsius-fok körül tartani a lakás hőmérsékletét, nem tanácsos túlhűteni otthonunkat, mert akkor kedvezünk a penészgombák kialakulásának.

Penész ellen házilag is védekezhetünk, különböző vegyszeres és vegyszermentes praktikákkal, azonban az biztos, hogy semmi esetre sem szabad elkezdeni törölgetni, ugyanis azzal többet ártunk, mint használunk, hiszen szétszúrjuk a spórákat a lakásban.

Penész ellen használhatunk ecetet, mely nagyszerű csíraölő hatással bír, de sót is használnak sokan, ahogyan a sólámpa használata is sokat javíthat a szoba penész-ellenes klímáján, ám lehet róla vitatkozni, hogy valóban hatásosak, vagy inkább csak látványos dekortárgyak.

Penész ellen hypo használatával is sokat tehetünk, hypo alkalmas sokfélefelület takarítására, különösen a penészes helyeken.

Penész ellen teafaolajat is ajánlanak, baktérium- és gombaölő hatása miatt, de hallottam már sütőporról is, mely a kis mennyiségű felületi penész eltüntetésére lehet alkalmas. Léteznek penészesedést gátló festékek is, melyeket érdemes lehet kipróbálni.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?