Menü

Ha penészesedik a lakás…

A penészes fal nemcsak esztétikailag okoz gondot, hanem az egészségre is rendkívül ártalmas, ezért mai cikkünk témájának segítségével megpróbáljuk megelőzni a bajt.

Hogyan védekezzünk a penész ellen?

Sokszor csak akkor foglalkozunk a problémával, ha már megvan a baj, ha csapadékosabb az időjárás, ha meglátjuk a penészes falat, pedig hosszútávon érdemes figyelni és foglalkozni ezzel, hiszen mint említettem, légúti megbetegedéseket is kiválthat, de a pajzsmirigynek sem tesz jót.

A penész a gombák közé tartozik, lebontja a közvetlen környezetében lévő szerves anyagokat. Legyen szó egy romlott citromról, vagy egy falszakaszról, a penész különféle formái szinte bárhol képesek megtelepedni, mindössze megfelelő hőmérséklet és nedvesség szükséges hozzá.

A penészgomba a nedvesség hatására telepszik meg, s inkább a melegebb hónapokban alakul ki. A spórák megtapadhatnak újabb és újabb területeken, általában sarkok, nyílászárók környékén bukkan fel.

A penész kialakulásának kedvez a nem megfelelő szobahőmérséklet és szigetelés, illetve a magas páratartalom, ezért érdemes megnézni az ingatlan műszaki jellemzőit.

Ha hatékonyan akarjuk megelőzni a penészesedés problémáját, akkor az okoknál kell kezdeni, azaz a fent említett szempontoknál.

A levegő páratartalmáról nemrég írtunk a hajraegeszseg.hu oldalain, a megfelelő az 50-60%-os arány, ez a legjobb az emberi szervezet számára is: nem irritálja a nyálkahártyát, és csökkenti a baktériumtermelődést. Érdemes beszereznünk egy hőmérsékletet és páratartalmat is mérő eszközt.

A penészedés okának kiderítésével egyidejűleg el kell kezdeni a helyi kezelést is, ezzel meggátolni a spórák újabb területeken való megtapadását.

Hogyan vegyük fel hatékonyan a harcot a penésszel?

Elsősorban a gyakori szellőztetéssel, ez elengedhetetlen minden évszakban, naponta többször is, pláne akkor, ha a lakásban teregetünk.

A nedvesség elvezetésére jó megoldás lehet a légkondicionálók használata. Ajánlott 22-23 Celsius-fok körül tartani a lakás hőmérsékletét, nem tanácsos túlhűteni otthonunkat, mert akkor kedvezünk a penészgombák kialakulásának.

Penész ellen házilag is védekezhetünk, különböző vegyszeres és vegyszermentes praktikákkal, azonban az biztos, hogy semmi esetre sem szabad elkezdeni törölgetni, ugyanis azzal többet ártunk, mint használunk, hiszen szétszúrjuk a spórákat a lakásban.

Penész ellen használhatunk ecetet, mely nagyszerű csíraölő hatással bír, de sót is használnak sokan, ahogyan a sólámpa használata is sokat javíthat a szoba penész-ellenes klímáján, ám lehet róla vitatkozni, hogy valóban hatásosak, vagy inkább csak látványos dekortárgyak.

Penész ellen hypo használatával is sokat tehetünk, hypo alkalmas sokfélefelület takarítására, különösen a penészes helyeken.

Penész ellen teafaolajat is ajánlanak, baktérium- és gombaölő hatása miatt, de hallottam már sütőporról is, mely a kis mennyiségű felületi penész eltüntetésére lehet alkalmas. Léteznek penészesedést gátló festékek is, melyeket érdemes lehet kipróbálni.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?

A baráti kerti parti és annak szabályai

A nyár utolsó hónapját nyomjuk, nem mindenki jut el nyaralni, így maradnak a baráti összejövetelek, kerti partik, de érdemes pár dologra odafigyelni, ha bulit szervezünk.

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

A kullancsszezon minden év egyik kellemetlen, senki számára sem vágyott időszaka, amely jellemzően a tavaszi időjárás közepétől egészen ősz végéig tart, ez az időszak pedig a klímaváltozásnak köszönhetően egyre hosszabb. Az atkafélék rendjébe tartozó kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, ezek közül a legismertebb és legveszélyesebb a Lyme-kór, amelyről ebben az írásban írok részletesebben, valamint írok annak megelőzéséről, felismeréséről, tüneteiről és a kullancseltávolítás helyes technikájáról is

Közeledik a parlagfű szezon

Sajnos azért fontos erről írni, mert aki még sosem volt allergiás a parlagfűre, az sem lehet bizonyos abban, hogy nem válik ráérzékennyé. Mutatjuk milyen tünetekkel kezdődik a parlagfűallergia.