Menü

Árulkodó jelek a körmön

A testünk különböző részei jól tükrözik egészségi állapotunkat. A haj, a bőr, a körmök, sőt, még a fogak is sok dolgot elárulnak. A legismertebb jel éppen a körmünkkel kapcsolatos: sokan úgy tudják, hogy ha fehér csíkok és töredezettség jelenik meg körmünkön, az valamilyen vitaminnak a hiányát jelzi. Ez persze nem teljesen így működik, rengeteg egyéb tényezőt is figyelembe kell vennünk, mint a foltok, barázdák, szín, erősség, de összességében valóban valaminek a hiányát jelzik ezek a nem túl esztétikus indikátorok.

Pusztán a köröm repedezettsége nem feltétlen jelent betegséget, hiszen, ha valaki fizikai munkát végez vagy olyan tevékenységet, ami igénybe veszi a körmöket, akkor lehet, hogy csak a külső behatás okozza a körmök töredezettségét. Ha mégis arra gyanakszunk, hogy valamilyen belső oka lehet, akkor mindenképpen érdemes orvossal konzultálnunk, de addig is összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, ami segíthet a hétköznapokban.

Az egyik leggyakoribb oka a köröm gyengeségének és töredezésének a vashiány. Persze nem csak ez a tünet jelzi, sőt, ennél a legtöbb tünet látványosabb vagy érezhetőbb, mint például a fáradékonyság, sápadtság, szájszárazság, erős szívverés, fejfájás és hideg végtagok. Azonban, ha ehhez a köröm gyengesége is társul, szinte biztosak lehetünk benne, hogy túl kevés a vas a szervezetünkben.

A köröm repedezettsége pajzsmirigy-rendellenességre is utalhat, általában alulműködésre. Ennél a példánál is, ahogy az előzőnél, egyéb tünetek is társulnak hozzá, mint például a száraz bőr, hangulatingadozás, koncentrációs zavarok, fáradékonyság. Ha pajzsmirigy-problémát sejtünk a háttérben, érdemes kikérnünk egy endokrinológus véleményét, hiszen a tüneteket mindig összességében, együtt kell vizsgálni.

A biotin, vagyis a B7-vitamin hiánya szintén okozhat gyenge és repedezett körmöket. Természetesen ebben az esetben is észlelhető a probléma más területeken, például hajhullás, izomfájdalom, étvágytalanság és hangulatzavar társul általában a B7-vitamin hiányához. A boltokban kapható étrend-kiegészítők mellett fontos, hogy az étrendünkre is figyeljünk, hiszen tápanyagdús és változatos étrend nélkül hiába visszük be a szervezetünkbe a vitaminokat, azoknak nem lesz megfelelő a felszívódása. Fogyasszunk felváltva belsőségeket, tojást, halat, tejterméket, olajos magokat és hüvelyeseket.

Végül pedig érdemes megemlíteni a köröm helyi, gombás fertőzését is, hiszen ez is egy gyakori kórkép, szinte minden ember találkozik vele élete során legalább egyszer. A körmök ilyenkor a töredezettség mellet sárgává válnak és megvastagodnak. Minél hamarabb érdemes elkezdeni a kezelést és a bőrgyógyász által felírt készítményt mindenképpen az előírásoknak megfelelően és kellő ideig kell használni, mivel a gombás fertőzések leggyakrabban azért újulnak ki, mert a látszólag már gyógyult felületeken idő előtt abbahagyják a kezelést.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!