Menü

Árulkodó jelek a körmön

A testünk különböző részei jól tükrözik egészségi állapotunkat. A haj, a bőr, a körmök, sőt, még a fogak is sok dolgot elárulnak. A legismertebb jel éppen a körmünkkel kapcsolatos: sokan úgy tudják, hogy ha fehér csíkok és töredezettség jelenik meg körmünkön, az valamilyen vitaminnak a hiányát jelzi. Ez persze nem teljesen így működik, rengeteg egyéb tényezőt is figyelembe kell vennünk, mint a foltok, barázdák, szín, erősség, de összességében valóban valaminek a hiányát jelzik ezek a nem túl esztétikus indikátorok.

Pusztán a köröm repedezettsége nem feltétlen jelent betegséget, hiszen, ha valaki fizikai munkát végez vagy olyan tevékenységet, ami igénybe veszi a körmöket, akkor lehet, hogy csak a külső behatás okozza a körmök töredezettségét. Ha mégis arra gyanakszunk, hogy valamilyen belső oka lehet, akkor mindenképpen érdemes orvossal konzultálnunk, de addig is összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, ami segíthet a hétköznapokban.

Az egyik leggyakoribb oka a köröm gyengeségének és töredezésének a vashiány. Persze nem csak ez a tünet jelzi, sőt, ennél a legtöbb tünet látványosabb vagy érezhetőbb, mint például a fáradékonyság, sápadtság, szájszárazság, erős szívverés, fejfájás és hideg végtagok. Azonban, ha ehhez a köröm gyengesége is társul, szinte biztosak lehetünk benne, hogy túl kevés a vas a szervezetünkben.

A köröm repedezettsége pajzsmirigy-rendellenességre is utalhat, általában alulműködésre. Ennél a példánál is, ahogy az előzőnél, egyéb tünetek is társulnak hozzá, mint például a száraz bőr, hangulatingadozás, koncentrációs zavarok, fáradékonyság. Ha pajzsmirigy-problémát sejtünk a háttérben, érdemes kikérnünk egy endokrinológus véleményét, hiszen a tüneteket mindig összességében, együtt kell vizsgálni.

A biotin, vagyis a B7-vitamin hiánya szintén okozhat gyenge és repedezett körmöket. Természetesen ebben az esetben is észlelhető a probléma más területeken, például hajhullás, izomfájdalom, étvágytalanság és hangulatzavar társul általában a B7-vitamin hiányához. A boltokban kapható étrend-kiegészítők mellett fontos, hogy az étrendünkre is figyeljünk, hiszen tápanyagdús és változatos étrend nélkül hiába visszük be a szervezetünkbe a vitaminokat, azoknak nem lesz megfelelő a felszívódása. Fogyasszunk felváltva belsőségeket, tojást, halat, tejterméket, olajos magokat és hüvelyeseket.

Végül pedig érdemes megemlíteni a köröm helyi, gombás fertőzését is, hiszen ez is egy gyakori kórkép, szinte minden ember találkozik vele élete során legalább egyszer. A körmök ilyenkor a töredezettség mellet sárgává válnak és megvastagodnak. Minél hamarabb érdemes elkezdeni a kezelést és a bőrgyógyász által felírt készítményt mindenképpen az előírásoknak megfelelően és kellő ideig kell használni, mivel a gombás fertőzések leggyakrabban azért újulnak ki, mert a látszólag már gyógyult felületeken idő előtt abbahagyják a kezelést.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.