Menü

Az alvásproblémák túlsúlyhoz vezethetnek

Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. Az alvászavarok, vagyis a mennyiségileg és minőségileg nem megfelelő alvás gyakori panasz, egyes becslések szerint minden második magyar átesik ilyen időszakon élete során legalább egyszer.

A túl kevés vagy a nem eléggé pihentető alvás az ébren töltött időre is kihat, a következő panaszok jelentkezhetnek:

• rosszabb általános közérzet

• fáradékonyság

• kimerülés

• hangulati válság

• a fizikai és szellemi teljesítmény csökkenése

• a koncentrációs képesség romlása.

Az immunrendszer gyengül, csökken a citokintermelés (a cikotinek a veleszületett immunitásban és a gyulladási folyamatokban játszanak fontos szerepet), ezért kisebb a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség. A fáradtság következtében megnőtt reakcióidő miatt pedig a baleseti kockázat is jelentősen fokozódik. A tartós alváshiány megnöveli:

• a 2-es típusú cukorbetegség

• a depresszió

• a szív- és érrendszeri betegségek

• az infarktus és az agyi érkatasztrófa kockázatát is.

Mindenért a ghrelin hibás?

Az alváshiánynak a felsoroltakon kívül hosszabb távon az anyagcserére is hatása van, ugyanis megváltoztatja az éhségérzetért felelős ghrelin és a jóllakottságot jelző leptin szintjét, így felborul az éhség-jóllakottság egyensúlya. A vizsgálatban megmérték a résztvevők energiafelhasználását 12 órányi alvás, illetve egy átvirrasztott éjszaka után. Amikor a kísérletben résztvevők nem aludtak, általános energiafelhasználásuk 5 százalékkal alacsonyabb volt, mint kiadós alvás után; az étkezés utáni energiafelhasználásuk alvásmegvonás után pedig 20 százalékkal volt alacsonyabb. Az alváshiányos időszakban csökken a zsírégetés, mivel a ghrelin hormon magasabb szintje mellett csökken az elégetett kalóriák száma, inkább a zsírvisszatartás jellemző.

Nagyon fontos a rendszeresség:

• lehetőleg mindennap ugyanabban az időben térjen nyugovóra, keljen reggel

• jobb kerülni a napközbeni alvást

• a hálószoba legyen nyugodt, csendes, hűvös, jól szellőztetett

• annál jobb, minél kevesebb elektromos berendezés és olyan dolog van alvóhelyünk közelében, ami a külvilágra, esetleg stresszes, félbehagyott munkára emlékeztet

• a lefekvés előtt néhány órával már nem tanácsos sokat enni, koffeintartalmú italokat inni, és a túlzott fizikai aktivitás sem ajánlott, az edzést, sportot inkább korábbra időzítsük.

Az alvászavaroknak életmódi behatásokon kívül egyéb okai is lehetnek, különböző betegségeknek is kísérője lehet, amit érdemes szakember segítségével tisztázni. Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként alvászavart, ilyenek például a béta-blokkolók, teofillintartalmú szerek, de a túlzott koffeinfogyasztás is okozhat ilyen problémát. A szakszerű segítség mellett az érintettek maguk is sokat tehetnek néhány egyszerű életmódbeli változtatással.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.