Menü

Színek és érzések

A színek komoly hatással vannak az életünkre, a mindennapjainkra. A minket körüllengő hangulatokat, érzelmeket is irányíthatjuk, ha jól választunk.

Hatással vannak a színek az emberre?

A színek, legyen az öltözködés, lakberendezés, akár a külső környezetünk, mindenképpen érzelmet vált ki belőlünk a látás-érzékeléssel felvett inger. Minden érzékszervünkkel befogadott információ közül a látás az egyik legfontosabb.

Nem mindegy, hogy egy adott színt milyen fényviszonyok között látunk, vagy éppen milyen hangulatunkban talál ránk. A körénk gyűlt színvilág jelentősen befolyásolja viselkedésünket és emlékeinket is. Ki ne ismerné azt, amikor meglát egy régi tárgyat, egy szépia hatású fotót és előjönnek a gyerekkori emlékek, vagy akár egy csésze kávét és azonnal érzi is az ízét. Ezt a fajta asszociációt nem tudjuk befolyásolni, erre való biológiai reakciónk akaratunktól független.

Ma már különböző szakterületek foglalkoznak színterápiával, a színek pszichológiájával, vagy a színtannal.

Hogyan válogatjuk a színeket magunk köré?

Gyerekkorban ismerkedünk meg az alapszínekkel, melyek a kék, sárga és a piros. Ezek kombinációiból rengeteg másik szín keverhető, és azoknak milliónyi árnyalata.

A régebbi időkben azt a sztereotip hozzáállást tapasztalhattuk, hogy a kisfiúkat kékbe, a kislányokat rózsaszínbe öltöztették. Szerencsére mostanára ez sokat fejlődött, de az emberek tudatában megmaradt az alapvetően lányos és fiús színek csoportja, talán ebből adódóan a gyerekek nagy többsége az első kérdésre, hogy „mi a kedvenc színed?”- azt válaszolja, hogy a kék és a rózsaszín. Később alakul ki, hogy valójában melyik is az, amelyik a pszichénkre a legnagyobb befolyással van.

Alapvetően mindig olyan színű ruhát veszünk fel, ami az aznapi hangulatunkat tükrözi. A divat évről évre mást diktál, de az elme mindig azt válogatja, ami a lelkünknek az adott pillanatban kedvez.

Egyes színek pozitívan hatnak a fáradtságra, a stresszre, feszültségre, feltöltenek energiával és jókedvvel vagy éppen megnyugtatnak, inspirálnak minket. Sokan nem merik bevállalni lakberendezés terén az extravagánsabbnak mondható falszíneket, nehogy zavaró és túl harsány legyen, pedig, ha jó kiegészítőket válogatunk mellé, akkor igazán pompás dolgokat is kihozhatunk életterünkből.

Minden, amit viselünk, használunk, meghatároz minket, a személyiségünket, a másokban előhívott benyomásokat rólunk. A színek segítségünkre vannak, hogy jelentésükkel megismerhessük önmagunkat és a körülöttünk nyüzsgő világot igényeinkhez formálhassuk.

Legyünk bátrak, tegyük színesebbé az életünket!

Erdős Dorka

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?