Menü

Veszélyes ételek magas vérnyomással

A népbetegségnek számító magas vérnyomás ellen nemcsak gyógyszeres kezeléssel, hanem életmódunkkal is sokat tehetünk. Mint sok más betegség, ez az egészségügyi probléma is jól kezelhető megfelelő étrenddel és életmóddal.

Vannak ételek és italok, melyeket ajánlott kerülni a szív-érrendszeri betegeknek. A dietetikusok tanácsát érdemes megfogadni, ők segítenek a megfelelő étrend összeállításában, mely azzal kezdődik, hogy a sóval óvatosan kell bánni, hiszen a nátriumtartalom emeli a vérnyomást. A magyarok sajnos szeretnek bőkezűen bánni a sóval, sokszorosát fogyasztják az ajánlott mennyiségnek. Sok sós húst, sajtot, készételt eszünk, túlsózzuk a levest, szeretjük a chipset, a sós rágcsálni valókat, a szószokat, fűszereket, üveges mártásokat,

A sóbevitel csökkentése ezért az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak csökkentésére.

Csökkentsük az alkoholfogyasztást!

Természetesen a mértékkel elfogyasztott egy-két deci bor alkalmanként nem jelenti a túl sok mennyiséget, de a rendszeres alkoholfogyasztás biztosan emeli a vérnyomással járó egészségügyi problémák kockázatát. Hosszú távon vérnyomás-emelkedéssel is számolhatunk.

Arról nem is beszélve, hogy az alkohol megváltoztathatja bizonyos gyógyszerek (véralvadásgátlók és más gyógyszerek) hatását. Erről orvossal minden esetben konzultálni kell.

A magas vérnyomással élőknek kerülni kell a telített- és transz-zsírsavakat, melyek lerakódnak az erek falán. Sovány, bőr nélküli, fehér húsokat fogyasszunk magas vérnyomás esetén és kerülni a hidrogénezett olajokkal készült ételeket, ám mivel ezek növelik az élelmiszerek eltarthatóságát, sajnos gyakran használják az élelmiszeriparban. Olvassunk címkéket és összetevőket, mielőtt vásárolunk, s ne hagyjuk magunkat egészségesnek kikiáltott élelmiszerekkel félrevezetni, megtéveszteni!

Fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, zsíros tejterméket, bolti készételt, rágcsálni valót.

Amelyet viszont bátran együnk, ha magas vérnyomásunkra szeretnénk étellel megoldást találni az a cékla, mely csökkenti a vérnyomást.

A fahéj, mely segít a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében.

A gránátalma, mely jó a szívre, a retek kiváló gyulladáscsökkentő, koleszterinszint-szabályozó, a zab pedig koleszterincsökkentő hatású.

A megfelelő étrend mellett elengedhetetlen a heti 3-4 alkalommal történő rendszeres testmozgás.

A fent említett ételek elkerülésével, az ajánlott élelmiszerek fogyasztásával és a rendszeres testedzéssel máris rengeteget tettünk a szív-érrendszeri betegségek kockázatainak csökkentéséért.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.