Menü

Ételek, melyek több cukrot tartalmaznak, mint gondolnád

Abban mindenki egyetért, hogy túl sok cukrot fogyasztani nagyon egészségtelen, mert növeli például a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a rák kockázatát, de a szívbetegségeket is említhetném. Sokan próbálják megtalálni a számukra megfelelőbb diétát, törekednek a cukorfogyasztás csökkentésére, ám ez nem is olyan könnyű, ha nem tudjuk, mely ételek mennyi cukrot tartalmaznak.

A cukorcsapda sajnos alattomos fegyver, bizonyos élelmiszerek egészségesnek „hazudják magukat”, pedig fogyasztásuk egy diétában valóságos aknamező.

Nézzük ezek közül a leggyakoribbakat!

Zsírszegény joghurtok. Na ez a kedvencem! Attól, hogy zsírszegény, még a cukortartalom nem kevesebb, sőt! Joghurtot natúr formában egészséges fogyasztani, egy kis gyümölccsel és csepp mézzel, vagy édesítőszerrel felturbózva, s máris kész a bolti cukros termék egészséges verziója.

Konzerv gyümölcsök. Rettenetesen sok cukor van bennük. A kisfiam kiborított egyszer egyet, utána órákig sikáltam a konyha padlóját és még mindig ragadt rajta a papucsom, annyira cukros volt. Ennek oka, hogy a konzerv gyümölcsöket cukros szirupban tartósítják, a rengeteg cukor pedig a gyümölcsben is felszívódik. A tartósítási eljárás teljesen megsemmisíti a vitaminokat a gyümölcsben, így a konzerves verzió semmi más nem marad, mint cukorbomba.

Lássuk most az egészségesnek kikiáltott reggeliző pelyheket! A gyerekeim megőrülnek érte, a kakaós, a fahájas, a töltött gabonapárnák, a reklámozott divatreggelik szintén cukorcsapdák.

Mézes madzag és szó szerint értve. Mondjam, hogy egyetlen adagjuk akár 12 g, azaz 3 teáskanálnak megfelelő cukrot is tartalmazhat? Ha nem hiszik a kedves olvasók, hát tessék átolvasni az összetevőket és a tápértéket!

Ó, azok a csalogató és gusztusos, reklámokban gőzölgő ízletesnek gondolt üveges szószok! Kevesen gondolják az üveges paradicsomszószról vagy bármely más üveges mártásról, hogy rettentően magas a cukortartalma, pedig sajnos ez az igazság!

A gyártók nem bízzák a véletlenre és a termék készítéséhez hozzáadott cukrot, ízfokozókat és tartósítószereket is felhasználnak. Hagyományos tésztán tálalva nem fogja sem az egészséges életmód, sem a diéta részét képezni. Megkockáztatom, nem is olyan finomak, mint a házi készítésű.

Üveges vagy zacskós salátaöntetek? Nos nemcsak cukrosak, de zsírosak is, ami borzasztóan rossz párosítás, ha éppen fogyókúrázol, ráadásul a salátaöntet pont az a kategória, amit egészséges verzióban összedobni könnyű és gyors, tehát semmi szükség a bolti egészségtelen rettenetekre.

Gabonaszelet, müzliszelet…csak bedobjuk a táskába és már indulunk is. Álljunk csak meg! A magvas gabonaszeletek csak látszatra egészségesek, valójában a sok cukor tartja egyben őket és egyáltalán nem diétásak. Válasszuk a cukormentes alternatívákat, azok is ugyanolyan finomak, mint cukros társaik.

S végül jöjjenek a csomagolt, bolti felvágottak. Az összevetők elolvasása után rájöhetünk, mennyire egészségtelen termékek. A kukoricaszirupot vagy az aszpartámot, melyekkel a szalámikat ízesítik, jobb elkerülni.

A ketchuppal mi a baj?

Csak annyit mondok, hogy 1 evőkanál ketchupban 1 teáskanálnyi cukor is lehet. Ez borzasztóan nagy cukorfogyasztást jelent, ám ezt is elkészíthetjük magunk egészséges és cukorszegény vagy cukormentes verzióban. Mielőtt bármi egészségesnek gondolt élelmiszert a kosaradba tennénk, olvassuk el az összetevőket!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.