Menü

Ételek, melyek több cukrot tartalmaznak, mint gondolnád

Abban mindenki egyetért, hogy túl sok cukrot fogyasztani nagyon egészségtelen, mert növeli például a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a rák kockázatát, de a szívbetegségeket is említhetném. Sokan próbálják megtalálni a számukra megfelelőbb diétát, törekednek a cukorfogyasztás csökkentésére, ám ez nem is olyan könnyű, ha nem tudjuk, mely ételek mennyi cukrot tartalmaznak.

A cukorcsapda sajnos alattomos fegyver, bizonyos élelmiszerek egészségesnek „hazudják magukat”, pedig fogyasztásuk egy diétában valóságos aknamező.

Nézzük ezek közül a leggyakoribbakat!

Zsírszegény joghurtok. Na ez a kedvencem! Attól, hogy zsírszegény, még a cukortartalom nem kevesebb, sőt! Joghurtot natúr formában egészséges fogyasztani, egy kis gyümölccsel és csepp mézzel, vagy édesítőszerrel felturbózva, s máris kész a bolti cukros termék egészséges verziója.

Konzerv gyümölcsök. Rettenetesen sok cukor van bennük. A kisfiam kiborított egyszer egyet, utána órákig sikáltam a konyha padlóját és még mindig ragadt rajta a papucsom, annyira cukros volt. Ennek oka, hogy a konzerv gyümölcsöket cukros szirupban tartósítják, a rengeteg cukor pedig a gyümölcsben is felszívódik. A tartósítási eljárás teljesen megsemmisíti a vitaminokat a gyümölcsben, így a konzerves verzió semmi más nem marad, mint cukorbomba.

Lássuk most az egészségesnek kikiáltott reggeliző pelyheket! A gyerekeim megőrülnek érte, a kakaós, a fahájas, a töltött gabonapárnák, a reklámozott divatreggelik szintén cukorcsapdák.

Mézes madzag és szó szerint értve. Mondjam, hogy egyetlen adagjuk akár 12 g, azaz 3 teáskanálnak megfelelő cukrot is tartalmazhat? Ha nem hiszik a kedves olvasók, hát tessék átolvasni az összetevőket és a tápértéket!

Ó, azok a csalogató és gusztusos, reklámokban gőzölgő ízletesnek gondolt üveges szószok! Kevesen gondolják az üveges paradicsomszószról vagy bármely más üveges mártásról, hogy rettentően magas a cukortartalma, pedig sajnos ez az igazság!

A gyártók nem bízzák a véletlenre és a termék készítéséhez hozzáadott cukrot, ízfokozókat és tartósítószereket is felhasználnak. Hagyományos tésztán tálalva nem fogja sem az egészséges életmód, sem a diéta részét képezni. Megkockáztatom, nem is olyan finomak, mint a házi készítésű.

Üveges vagy zacskós salátaöntetek? Nos nemcsak cukrosak, de zsírosak is, ami borzasztóan rossz párosítás, ha éppen fogyókúrázol, ráadásul a salátaöntet pont az a kategória, amit egészséges verzióban összedobni könnyű és gyors, tehát semmi szükség a bolti egészségtelen rettenetekre.

Gabonaszelet, müzliszelet…csak bedobjuk a táskába és már indulunk is. Álljunk csak meg! A magvas gabonaszeletek csak látszatra egészségesek, valójában a sok cukor tartja egyben őket és egyáltalán nem diétásak. Válasszuk a cukormentes alternatívákat, azok is ugyanolyan finomak, mint cukros társaik.

S végül jöjjenek a csomagolt, bolti felvágottak. Az összevetők elolvasása után rájöhetünk, mennyire egészségtelen termékek. A kukoricaszirupot vagy az aszpartámot, melyekkel a szalámikat ízesítik, jobb elkerülni.

A ketchuppal mi a baj?

Csak annyit mondok, hogy 1 evőkanál ketchupban 1 teáskanálnyi cukor is lehet. Ez borzasztóan nagy cukorfogyasztást jelent, ám ezt is elkészíthetjük magunk egészséges és cukorszegény vagy cukormentes verzióban. Mielőtt bármi egészségesnek gondolt élelmiszert a kosaradba tennénk, olvassuk el az összetevőket!

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.