Menü

Egészséges uzsonna - Anyatipp

Ahhoz, hogy tartani tudja gyermekünk a napi ritmust az iskolában, megfelelő tápanyagokra van szüksége. Nem kell tartani attól, hogy ha egészségeset akarunk csomagolni, az sokba fog kerülni, megy ez olcsón és okosan is. Anyaként próbálom jól megoldani a feladatot, lássuk, hogyan csinálom én.

Tippek, mit csomagoljunk

Legnagyobb csemetémnek én csomagolom minden reggel a tízórait, uzsonnát az iskolába. Először fejtörést okozott, mert szerettem volna változatosan és táplálóan ellátni a mindennapjait. Kisvárosban élünk és korlátozottak a lehetőségek a nagyvárosi multik hiánya miatt, de azért itt is lehet okos és olcsó megoldást találni. Elmondom, hogyan megy ez nálunk.

Az első és legfontosabb, hogy megtaláljuk az ideális tárolót, vagyis uzsonnás dobozt. Én azt részesítem előnyben, ami kemény borítású, jól záródik és többfelé osztott, így nem törik benne semmi darabokra, nem nyomódik össze a szendvics se, és nem keveredik össze semmi. Ami nekem szempont, hogy ha lehet, akkor mosogatógépben mosható legyen, én ezzel időt spórolok.

Minden napra csomagolok egy kis gyümölcsöt, általában almát szeletelve, mert azt szereti, de idényben szőlőt, szilvát, mandarint is akár.

Rátaláltam egy éve az aszalt, préselt gyümölcs szeletekre. Semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, egyesével csomagoltak, és bár nem éppen zero waste, de mindenképp praktikus és csomagolásuk újrahasznosítható.

Mindig van szendvics a táskában, szerintem ezt ne hagyjuk ki, nem mindig ízlik a menza ebéd, ezért ez jól jön.

Na és itt lép be a nasi, valami gyors és finom. Sok helyen lehet kapni olyan müzli szeleteket, melyek szintén hozzáadott cukor nélkül készülnek, mindenféle gyümölcsökkel ízesítettek. Másik választásom a reggeliző kekszek, rosttartalmuk igen magas, szívesen ropogtatják.

A nagy kedvencem pedig, amikor külön kiszerelésben vásárolok magvakat és ezeket keverem össze, mint egy diákcsemege. A mazsola édes, a mandula tele van B vitaminokkal, jó kalcium és magnézium forrás, a dió pedig omega-3 zsírsav tartalma miatt is nagyon egészséges. Kisméretű, lezárható zacskóba szoktam beledobni, ha nem fogy el, vissza lehet csukni, majd újrahasználni.

Mi legyen a folyadékfogyasztással?

Egy mini-tini nem mindig képes arra figyelni, hogy elég folyadékot fogyasszon. Nagyon nehéz rátalálni a jó kulacsra, mi már kipróbáltunk legalább ötfélét. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg BPA mentes legyen és ne kis, kiszedhetetlen szívószálon keresztül jöjjön kifelé az ital, mert nincs az az apró kefe, ami azt ki tudja mosni később, ebből lesz beragadt lerakódás és penész.

Abban megegyezhetünk, hogy a szervezet számára a legjobb a víz, de bevallom, én kerestem olyan szörpöt a boltban, ami magas gyümölcstartalommal rendelkezik és igen, nincs benne plusz cukor. Érdemes egy teát főzni és hűtve csomagolni, ezt pedig bármilyen egészséges ízesítőszerrel keverhetjük.

Mindig figyeljünk arra, hogy elegendő mennyiségű és tápláló ételeket csomagoljunk, mellé kellő mennyiségű folyadékot öntsünk kulacsba, üvegbe, amit később újra tud tölteni a gyermek, ha elfogyna.

Erdős Dorka

Természetes gyomornyugtatók

Sokszor hangsúlyozzuk a természetes gyógymódok előnyeit, de van néhány kifejezetten egyszerű és elérhető alternatíva is, egészen pontosan a kertünkben.

Az eper jótékony hatásai

Az eper korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, azonban manapság már bárhol kapható és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike. Felhasználási körét tekintve egy elég sokrétű gyümölcsről beszélünk, mivel fogyaszthatod magába nassolni valóként, frissítőnyári saláta részeként vagy akár a reggeli müzli mellé is.

Kisgyerek az autóban

Sok szülő az ovi vagy suli előtt csak hagyja, hogy gyermeke behuppanjon az ülésre, az ölébe, a testvére ölébe és más indul is. Biztonsági öv használata, gyermekülés, szabályos rögzítés pedig csak elvétve fordul elő. Hogyan utazhatnak? Mikortól nem szükséges gyerekülés? Szállítható – e a gyermek az első ülésen? Erről szól mai cikkünk.

A manipulátorok hálójában

Negatív szokásaink és berögződött magatartásformáink alapja a destruktív kritika. Az a fajta kritizálás, amelyet gyerekkorunkból hozunk. A felnőttkori viselkedés, a szellemi betegségek, a gyerekkori traumák feldolgozatlansága, az önkorlátozó hiedelmek, a belső gátak nagy része mind a gyerekkorból származik, hiszen ezek azok az évek, amikor kiépülnek a személyiségünk alapjai, a gondolkodásunk és az értékrendünk.

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A citromkúra egyre népszerűbb a diétázók körében, ami nem meglepő, hiszen rendkívül hatékony. Azonban mindennek van egy árnyoldala is.