Menü

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Jó tanuló, okos lány érettségi előtt idegesen járkál fel-alá, és panaszkodik, hogy nem tudja az anyagot, nem jut eszébe a tétel, majd mégis szín ötösre végez. Nem ismeretlen ez a kép a tanárok előtt. Az idegesség érthető, sok minden dőlhet el a következő percekben.

Különbség abból adódik a diákok között, hogyan értelmezik ezeket a pillanatokat. Vannak olyanok, akik szárnyra kapnak, és bizony akadnak olyan tanulók, akik bármennyire is erőlködnek, nem tudják felidézni a tanultakat, pedig sokat készültek.

A vizsgadrukk mértéke befolyásolja a teljesítményt
Az érettségi egyrészt teljesítmény helyzet, ahol mindenki a tudása legjavát szeretné megmutatni. Azonban a teljesítmény és a szorongás szoros kapcsolatban állnak. Abban az esetben, ha túl kicsi a szorongás, a teljesítmény is alacsony marad. Ha azonban túlságosan is magas a szorongás, akkor hátráltatni fogja a személyt.

Tippek a vizsgadrukk leküzdésére
A vizsgadrukk, a szorongás és a stressz természetes emberi reakciók, megszüntetni nem lehet és nem is érdemes őket. Ugyanakkor csökkenteni lehet a felszültség mértékét arra az optimális szintre, hogy a megfelelő eredményt érjük el.
Néhány tipp a feszültség csökkentésére:
Aludjuk ki magunkat. Az alvás többet ér, mint egy energiaital. A sok koffein káros hatásai mellett fokozza az izgalmi szintet is. Az alvás egyik jótékony hatása, hogy a tanultak bevésődnek, leülepednek.

Vizsga előtt nem érdemes átnézni az anyagot, új dolgot már nem tudunk megtanulni és csak megakadályozza azt, hogy megnyugodjunk a vizsgaszituációban.

Kerüljük el a negatív belső dialógust, helyette pozitív gondolatokra koncentráljunk („jól fog menni”).

Kerüljük el a negatív belső képeket, azzal, hogy pozitív élményeket idézünk fel, pl. amikor sikerrel jártunk hasonló helyzetben.
Válasszunk kisebb elérhető célokat (pl. „elég lesz nekem a hármas is”).

Tanulás során képzeljük magunkat a vizsgaszituációba, és úgy mondjuk fel az anyagot.

Légző gyakorlatok, relaxáció.
Több tünet is megfigyelhető a teljesítményszorongás esetén:
izzadó tenyér,
elpirulás,
hasfájás,
hasmenés,
tördelő kéz,
körömrágás,
nagy sóhajok
és a leblokkolás, amitől a leginkább rettegnek az érettségizők.

A szorongás ebben az esetben gátolja az agyi tevékenységeket, így negatív hatása van az emlékezetre és reakciókra. Egy optimális szorongás azonban serkentheti is a teljesítményt, mozgósítja a tartalékokat, segít a koncentrálásban.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.