Menü

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Jó tanuló, okos lány érettségi előtt idegesen járkál fel-alá, és panaszkodik, hogy nem tudja az anyagot, nem jut eszébe a tétel, majd mégis szín ötösre végez. Nem ismeretlen ez a kép a tanárok előtt. Az idegesség érthető, sok minden dőlhet el a következő percekben.

Különbség abból adódik a diákok között, hogyan értelmezik ezeket a pillanatokat. Vannak olyanok, akik szárnyra kapnak, és bizony akadnak olyan tanulók, akik bármennyire is erőlködnek, nem tudják felidézni a tanultakat, pedig sokat készültek.

A vizsgadrukk mértéke befolyásolja a teljesítményt
Az érettségi egyrészt teljesítmény helyzet, ahol mindenki a tudása legjavát szeretné megmutatni. Azonban a teljesítmény és a szorongás szoros kapcsolatban állnak. Abban az esetben, ha túl kicsi a szorongás, a teljesítmény is alacsony marad. Ha azonban túlságosan is magas a szorongás, akkor hátráltatni fogja a személyt.

Tippek a vizsgadrukk leküzdésére
A vizsgadrukk, a szorongás és a stressz természetes emberi reakciók, megszüntetni nem lehet és nem is érdemes őket. Ugyanakkor csökkenteni lehet a felszültség mértékét arra az optimális szintre, hogy a megfelelő eredményt érjük el.
Néhány tipp a feszültség csökkentésére:
Aludjuk ki magunkat. Az alvás többet ér, mint egy energiaital. A sok koffein káros hatásai mellett fokozza az izgalmi szintet is. Az alvás egyik jótékony hatása, hogy a tanultak bevésődnek, leülepednek.

Vizsga előtt nem érdemes átnézni az anyagot, új dolgot már nem tudunk megtanulni és csak megakadályozza azt, hogy megnyugodjunk a vizsgaszituációban.

Kerüljük el a negatív belső dialógust, helyette pozitív gondolatokra koncentráljunk („jól fog menni”).

Kerüljük el a negatív belső képeket, azzal, hogy pozitív élményeket idézünk fel, pl. amikor sikerrel jártunk hasonló helyzetben.
Válasszunk kisebb elérhető célokat (pl. „elég lesz nekem a hármas is”).

Tanulás során képzeljük magunkat a vizsgaszituációba, és úgy mondjuk fel az anyagot.

Légző gyakorlatok, relaxáció.
Több tünet is megfigyelhető a teljesítményszorongás esetén:
izzadó tenyér,
elpirulás,
hasfájás,
hasmenés,
tördelő kéz,
körömrágás,
nagy sóhajok
és a leblokkolás, amitől a leginkább rettegnek az érettségizők.

A szorongás ebben az esetben gátolja az agyi tevékenységeket, így negatív hatása van az emlékezetre és reakciókra. Egy optimális szorongás azonban serkentheti is a teljesítményt, mozgósítja a tartalékokat, segít a koncentrálásban.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.