Menü

Hajhullás: mennyi a normális? Okok és megoldások

Hosszú, rövid, vastag szálú vagy zsíros, a legtöbb nő számára a haj több, mint egy rostköteg. A stílus és személyiség kifejezési lehetősége. De ha hullani kezd, valóban megviselheti a lelket.

A fejtető körülbelül 100 ezer hajszál otthona, ahol mindegyiknek megvan a saját életciklusa. Egy hajhagyma egy hajszálat hoz létre, amely meghatározott ütemben nő hónapról hónapra. Nagyjából 2 és 6 év közötti időtartamot tölt ott, majd növekedése megáll. A következő ciklus indulásakor pedig kihullik. Tehát bármikor, ha magadra nézel, a legtöbb hajszálad éppen a növekedési fázisban van.

Mennyi hajvesztés normális?

A legtöbb ember naponta kb. 50-100 hajszálat veszít, szóval ne ijedj meg, ha a fésűdben vagy a ruhádon hajat találsz. De ha csomókban hullik, vagy az addig erős hajad vékonyszálúvá válik, mindenképpen konzultálj az orvosoddal.

Mi állhat a hajhullás hátterében?

Természetesen nincs egyetlen megnevezhető ok. Lehet valamilyen betegség (több, mint 30 ilyet tartanak számon!), stressz, változás az életkörülményekben, a táplálkozási szokások megváltozása, de akár genetika is. A kivizsgálás rendszerint a pajzsmiriggyel, illetve a hormontermelődésben esetlegesen bekövetkező változások vizsgálatával kezdődik.

Hajhullás mértékének mérése?

Igen, lehetséges! Az orvostudomány az ún. Savin-skálát használja erre a célra. Ez a skála különbséget tesz a férfi és a női kopaszodás között is.

Lentebb pedig következzenek azok az állapotok, amelyek szerepet játszhatnak a hajhullásban.

Pajzsmirigy problémák

Mint már említettem, a pajzsmirigy hormontermelésében bekövetkező változás az első, amire ilyenkor gondolnak a szakemberek. Ha ugyanis megváltozik a hormonok mennyisége, a haj életciklusa is megváltozik. Pajzsmirigy problémák esetében azonban nem a hajhullás az elsődleges tünet.

PCOS

Napjaink népbetegsége a policisztás ovárium szindróma. Rengeteg nő küzd vele, és ebben az állapotban sajnos a hormontermelés valóban nincs a helyén. A test több férfi hormont termel, mint kellene, és szőr jelenhet meg az arcon vagy a test más részein, míg a fejtetőn egyre vékonyabb szálú és kevesebb lesz.

Alopecia areata vagyis foltos kopaszodás

Ilyenkor a haj nagyobb foltokban hullik. Ebben az esetben az immunredszer a bűnös, ami az egészséges hajhagymákat támadja. Legtöbbször szerencsére a változás nem állandó, a kihulló haj 6 hónap – 1 éven belül visszanő.

Szülés

Amennyire gyönyörű a haj a várandósság alatt, annyi probléma adódhat vele a szülés után. Ez azért van, mert a terhesség alatt a hormonszintek magasabbak, és megakadályozzák a hajhullást. A gyermek érkezése után viszont más hormonváltozások következnek, amelyek miatt az addig „pihenő hajszálak” gyorsan kihullanak. Akár két évig is eltarthat, mire a normális ciklus visszatér.

Fogamzásgátló tabletták

Mivel ezek hormontartalmú gyógyszerek, okozhatják a hajszálak elvékonyodását vagy hajhullást. De más gyógyszerek is okozhatnak hasonló tüneteket: vérnyomáscsökkentők vagy a szívbetegségek és a depresszió kezelésében alkalmazott szerek.

Fogyókúra

Sokaknál okoz hajhullást, ha az étrendjüket hirtelen, drasztikusan megváltoztatják. Ilyenkor sajnos nemcsak a kilók távoznak, hanem némi hajtól is búcsút vehetsz. Aggódni azonban nem kell: ha visszatérsz a teljes, egészséges étrendhez, a hajad is visszanő.

Nagymértékű stressz

A magas fizikai vagy mentális stressz is vezethet hajhulláshoz:

sebészeti beavatkozások, komoly betegség
nagy vérveszteség
komoly érzelmi megterhelés

Kezelési lehetőségek

Vannak gyógyszerek, amelyek lassítják vagy megállítják a hajhullást, esetleg még a visszanövesztésben is segítenek. De ez mind csak addig érvényes, amíg szeded a pirulákat. Fontos, hogy megtaláld az okot, és azt kezeld.

A hajtranszplantáció is egy lehetőség, de számos korlátozó tényezője van.

A legtöbb interneten, illetve drogériákban kapható szer ötlete nagyon jónak hangzik, de sajnos nem tudni, hogy az „előtte-utána” fotók vajon tényleg ellenőrzött forrásból származnak-e.

A legjobb, ha a mindennapokban alkalmazható megoldást találsz: fond be a hajad, ha ezzel el tudod takarni a foltot, ahol kevesebb haj nő. Használj sálat vagy kalapot. Manapság már remek minőségű parókákat is lehet kapni. Ha a munkádat vagy a szociális életed is befolyásolja már a hajhullás, érdemes szakemberhez vagy tanácsadóhoz fordulnod.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?