Okok, hogy minden nap együnk málnát
- Dátum: 2022.05.29., 20:13
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, bogyós gyümölcs, citromlé, egészség, gyümölcs, málna, rizs, szénhidrát, tápanyag, tejberizs, vitamin
Ez a nyári bogyós gyümölcs nemcsak finom, de az egészségedre is pozitív hatással van. Sőt, még meg is szépít!
Napi 2-3 maréknyi málna segít megelőzni a súlyos látásromlást, a makuladegeneráció (vagyis szemfenéki meszesedés, ami az időskori látásromlás egyik vezető oka) egyik legismertebb természetes ellenszere. Akár sütihez, akár egy pohár smoothie-hoz, akár gyümölcssalátához választod alapanyagnak, a szemeid mindenképp meghálálják!
A málnát évszázadok óta használják a nők a nehéz napok megkönnyítésére. A nőgyógyászok napjainkban is gyakran ezt a gyümölcsöt ajánlják azoknak, akiknek nagyon erős a menzeszük. De a vérzés enyhítése mellett fájdalomcsillapító hatása is van, várandós nőknek pedig igazi csodaszer lehet émelygés ellen.
Ha rendszeresen fogyasztasz málnát, akkor kevesebb az esély rákos betegségek kialakulására. A gyümölcsnek ugyanis magas az ellagsav tartalma, ami segít a testednek megszabadulni a szabad gyököktől. Ezenkívül rengeteg antioxidánst is tartalmaz, amik szintén segítenek megakadályozni a daganatok létrejöttét.
A málna nem csak extra egészséges, de a bőrödet is megszépíti! Ha rendszeresen fogyasztod, az arcodon hamar látszani fog a ránctalanító hatása. Sőt, nem csak megeheted, de magadra is kenheted: keverj össze egy maréknyi málnát egy doboz joghurttal, majd vidd fel a kencét az arcodra! Hagyd hatni 10-15 percig, először meleg, majd hideg vízzel öblítsd le, és az arcbőröd rögtön ragyogóbb és selymesebb lesz.
Magas C-vitamin- és antioxidánstartalma miatt a málna szuper hatással van az immunrendszeredre, és segít megelőzni a súlyos betegségeket. Nyáron akár még az ásványvizedbe is belecsempészheted a gyümölcsöt, ami így nem csak lágy, málnás ízű lesz, hanem extra egészséges is.
A málna rengeteg mangánt és sok-sok rostot tartalmaz, amik felgyorsítják az anyagcserét és lassítják az emésztési folyamatot, vagyis hosszabb ideig érzed úgy, hogy tele van a hasad. Ha rendszeresen fogyasztod, sokkal könnyebben.
Málnás tejberizs
Hozzávalók
1 l tej
25 dkg rizs (kerek szemű)
1 csipet só
1 ek kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
A málnapüréhez:
50 dkg málna
1⁄2 db citrom leve
1 ek kristálycukor
A tálaláshoz:
porcukor
1-2 marék friss málna
Elkészítés
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a szűrőbens leöblített rizst, és a sót. Kis lángon 25 percig főzzük, közben néhányszor átkeverjük. Hozzáforgatjuk a kétféle cukrot. A málnát leöblítjük. Hozzáadjuk a citromlét és a cukrot, majd felforraljuk.
A gyümölcsöt egy botmixerrel pépesítjük, aztán hagyjuk kissé hűlni. A tejberizst egy tálkába kanalazzuk, és elosztjuk rajta a málnapürét. Egy kevés porcukorban meghempergetett málnával tálaljuk.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.