Menü

Csodát művel a rizsvíz a száraz, göndör hajjal

A japán nők kedvenc hajápolója igazi csodaszer a száraz tincsekre. Megmutatták a netezők, milyen látványos a hatása. Igaz, hogy a drogériák polcai roskadásig vannak különböző szuper hajápoló termékekkel, de néha tényleg megéri bevetni néhány olcsóbb, házi praktikát is, ha csodás hajra vágyik az ember.

A módszer tudományos alapja:
Ha a rizst megfőzzük, vagy beáztatják, akkor a visszamaradó víz keményítőtartalma jelentősen megnő, ami táplálja, erősíti és fényesebbé teszi a hajat, elősegítve annak növekedését.
A keményítő bevonja fehérjével a tincseket, hogy megerősítse a szálakat és csillogást kölcsönözzön nekik.
A rizs gazdag folsavakban (erős B vitamin) aminosavakkal, antioxidánsokkal és nyomelemekben mint a cink, vagy a magnézium, mindezek segítenek a fejbőr táplálásában és a hajnak is egészséges lendületet adnak. A rizsvíz segít a töredezett és száraz haj regenerálásában.

A rizsvíz hatása a hajra
Nem véletlenül a rizsvíz a japán hölgyek kedvenc hajöblítője. Ez a kis csodaszer ugyanis a benne található B- és E-vitaminnak, ásványi anyagoknak, aminosavaknak és antioxidánsoknak köszönhetően fényessé, puhává és rugalmassá teszi a szálakat, ráadásul erősíti őket, és még a hajnövekedést is beindítja.

Akár hullámos, akár erősen göndör szálakról volt szó, a keverék mindegyik esetben erőteljes változást eredményezett. A legjobb pedig, hogy te is bármikor elkészítheted otthon, ha ki szeretnéd próbálni.

Így készítsd el otthon
Tegyél egy tálba egy bögrényi száraz rizst, majd önts rá 2-3 bögrényi vizet egy órára, nyomkodd meg a szemeket alaposan, majd hagyd, hogy kiázzanak belőle a hatóanyagok. Ha letelt az idő, szűrd le, és az így kapott híg, tejszerű folyadékot használd a hajadra pakolásként vagy öblítőként.

Előbbi esetben 20 percig hagyd rajta, és aztán mosd le, utóbbi esetben pedig samponozás után vidd fel a szálakra, masszírozd be alaposan, hagyd hatni 5-10 percet, aztán jöhet a balzsam, az öblítés és a szárítás.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!