Menü

Így védekezz az UV-sugárzás ellen

Ahogy egyre inkább beköszönt a nyár, kúsznak fel a hőmérők és egyre több a napsütés, úgy nem csak a strandpapucsot és a bikinit kell a táskába pakolnunk, ha napozni vagy strandolni indulunk, hanem a naptejet is.

Tévhit az, hogy csak akkor veszélyes az UV-sugárzás, ha leégünk. Sajnos napjainkban egyre erősödik az UV-sugárzás káros hatása és már egy kevésbé napsütéses napon is vigyáznunk kell bőrünk egészségre, hiszen sokszor a károsító hatások nem azonnal, hanem csak évek múltán jelentkeznek.

Bár több különböző UV-sugárzást is megkülönböztetünk, egyik sem veszélytelen.

Az UV-C sugarak – 100-280 nm között - normális esetben elnyelődnek az ózonrétegben, ám mára annyira elvékonyodott ez a réteg, hogy ezek az UV-C sugarak is elérhetik a földfelszínt néhány területen. Főként biológiai hatása van, mind például szem irritáció vagy a bőr gyulladása.

A 280-315 nm hullámhossz között sugarak az UV-B sugarak. Élettani hatásuk közismert, hiszen ezek felelősek a D-vitamin szintéziséért, ami nem csak az immunrendszerünk megfelelő működésében, hanem a csontképzésben és a vérképzésben is részt vesz, azonban ettől is leéghetünk, ha túl sok ideig tartózkodunk napon.

Az UV-A – 315-400 nm hullámhossz között - sugarak tulajdonképpen azok, amik égetnek. Az ultraviola sugárzás, ami eléri a földfelszínt, nagyrészt UV-A sugárzásból áll. Ez felelős a bőr korai öregedéséért és a bőrrák kialakulásáért is, valamint csökkenti a bőr A-vitamin tartalmát.

Van néhány alapszabály, amit mindenképp fontos betartanunk, ha szeretnénk megóvni bőrünket a káros UV-sugárzástól.

Az egyik ilyen, hogy nem megyünk napra a déli órákban, ugyanis ilyenkor a legerősebb az UV-sugárzás. Szintén fontos, hogy ha az Egyenlítőhöz közel élünk vagy nyaralunk, akkor nem csak a déli órákban kell fokozottan ügyelnünk bőrünkre, hanem egész nap, mivel itt szinte merőlegesen érkeznek a napsugarak a földfelszínre.

Minél magasabban vagyunk a tengerszinttől, annál nagyobb UV sugárzás ér minket, így a hegymászók vagy ilyen területen nyaralók számára különösen fontos a naptej használata, még akkor is, ha éppen nincs meleg vagy nem tűz a nap.

Az általános tudnivalók mellett természetesen különböző napvédő készítmények is rendelkezésünkre állnak, sőt, ma már bőrtípusunknak megfelelően is választhatunk a naptejek közül, így biztosítva a legjobb védelmet. Ha a világosabb bőrűek közé tartozunk, mindenképp válasszunk valamilyen erősebb, nagyobb faktorú fényvédő krémet.

Naptej nélkül nagyjából 20-30 percet tud eltölteni egy ember a napon anélkül, hogy leégne. Ez persze függ a sugárzás mértékéről, az adott személy bőrtípusától és még sok mástól is, de átlagosan ennyi idő kell ahhoz, hogy valaki leégjen. A naptejeken található faktorszám azt jelenti, hogy hányszor több percet tölthetünk el a napon leégés nélkül. Ha tehát egy 30 faktoros naptejet használunk, akkor 30-szor 20 percet, vagyis 600 percet tölthetünk el a napon anélkül, hogy leégnénk. Ez persze azt feltételezi, hogy az előírt mennyiségben és előírt gyakorisággal kenjünk magunkat a naptejjel, ezért mindenképpen figyeljünk oda, hogy elegendő mennyiségű krémet használjunk és alaposan oszlassuk el a bőrfelületen mindenhol.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.