Menü

Így védekezz az UV-sugárzás ellen

Ahogy egyre inkább beköszönt a nyár, kúsznak fel a hőmérők és egyre több a napsütés, úgy nem csak a strandpapucsot és a bikinit kell a táskába pakolnunk, ha napozni vagy strandolni indulunk, hanem a naptejet is.

Tévhit az, hogy csak akkor veszélyes az UV-sugárzás, ha leégünk. Sajnos napjainkban egyre erősödik az UV-sugárzás káros hatása és már egy kevésbé napsütéses napon is vigyáznunk kell bőrünk egészségre, hiszen sokszor a károsító hatások nem azonnal, hanem csak évek múltán jelentkeznek.

Bár több különböző UV-sugárzást is megkülönböztetünk, egyik sem veszélytelen.

Az UV-C sugarak – 100-280 nm között - normális esetben elnyelődnek az ózonrétegben, ám mára annyira elvékonyodott ez a réteg, hogy ezek az UV-C sugarak is elérhetik a földfelszínt néhány területen. Főként biológiai hatása van, mind például szem irritáció vagy a bőr gyulladása.

A 280-315 nm hullámhossz között sugarak az UV-B sugarak. Élettani hatásuk közismert, hiszen ezek felelősek a D-vitamin szintéziséért, ami nem csak az immunrendszerünk megfelelő működésében, hanem a csontképzésben és a vérképzésben is részt vesz, azonban ettől is leéghetünk, ha túl sok ideig tartózkodunk napon.

Az UV-A – 315-400 nm hullámhossz között - sugarak tulajdonképpen azok, amik égetnek. Az ultraviola sugárzás, ami eléri a földfelszínt, nagyrészt UV-A sugárzásból áll. Ez felelős a bőr korai öregedéséért és a bőrrák kialakulásáért is, valamint csökkenti a bőr A-vitamin tartalmát.

Van néhány alapszabály, amit mindenképp fontos betartanunk, ha szeretnénk megóvni bőrünket a káros UV-sugárzástól.

Az egyik ilyen, hogy nem megyünk napra a déli órákban, ugyanis ilyenkor a legerősebb az UV-sugárzás. Szintén fontos, hogy ha az Egyenlítőhöz közel élünk vagy nyaralunk, akkor nem csak a déli órákban kell fokozottan ügyelnünk bőrünkre, hanem egész nap, mivel itt szinte merőlegesen érkeznek a napsugarak a földfelszínre.

Minél magasabban vagyunk a tengerszinttől, annál nagyobb UV sugárzás ér minket, így a hegymászók vagy ilyen területen nyaralók számára különösen fontos a naptej használata, még akkor is, ha éppen nincs meleg vagy nem tűz a nap.

Az általános tudnivalók mellett természetesen különböző napvédő készítmények is rendelkezésünkre állnak, sőt, ma már bőrtípusunknak megfelelően is választhatunk a naptejek közül, így biztosítva a legjobb védelmet. Ha a világosabb bőrűek közé tartozunk, mindenképp válasszunk valamilyen erősebb, nagyobb faktorú fényvédő krémet.

Naptej nélkül nagyjából 20-30 percet tud eltölteni egy ember a napon anélkül, hogy leégne. Ez persze függ a sugárzás mértékéről, az adott személy bőrtípusától és még sok mástól is, de átlagosan ennyi idő kell ahhoz, hogy valaki leégjen. A naptejeken található faktorszám azt jelenti, hogy hányszor több percet tölthetünk el a napon leégés nélkül. Ha tehát egy 30 faktoros naptejet használunk, akkor 30-szor 20 percet, vagyis 600 percet tölthetünk el a napon anélkül, hogy leégnénk. Ez persze azt feltételezi, hogy az előírt mennyiségben és előírt gyakorisággal kenjünk magunkat a naptejjel, ezért mindenképpen figyeljünk oda, hogy elegendő mennyiségű krémet használjunk és alaposan oszlassuk el a bőrfelületen mindenhol.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?