Menü

Így védekezz az UV-sugárzás ellen

Ahogy egyre inkább beköszönt a nyár, kúsznak fel a hőmérők és egyre több a napsütés, úgy nem csak a strandpapucsot és a bikinit kell a táskába pakolnunk, ha napozni vagy strandolni indulunk, hanem a naptejet is.

Tévhit az, hogy csak akkor veszélyes az UV-sugárzás, ha leégünk. Sajnos napjainkban egyre erősödik az UV-sugárzás káros hatása és már egy kevésbé napsütéses napon is vigyáznunk kell bőrünk egészségre, hiszen sokszor a károsító hatások nem azonnal, hanem csak évek múltán jelentkeznek.

Bár több különböző UV-sugárzást is megkülönböztetünk, egyik sem veszélytelen.

Az UV-C sugarak – 100-280 nm között - normális esetben elnyelődnek az ózonrétegben, ám mára annyira elvékonyodott ez a réteg, hogy ezek az UV-C sugarak is elérhetik a földfelszínt néhány területen. Főként biológiai hatása van, mind például szem irritáció vagy a bőr gyulladása.

A 280-315 nm hullámhossz között sugarak az UV-B sugarak. Élettani hatásuk közismert, hiszen ezek felelősek a D-vitamin szintéziséért, ami nem csak az immunrendszerünk megfelelő működésében, hanem a csontképzésben és a vérképzésben is részt vesz, azonban ettől is leéghetünk, ha túl sok ideig tartózkodunk napon.

Az UV-A – 315-400 nm hullámhossz között - sugarak tulajdonképpen azok, amik égetnek. Az ultraviola sugárzás, ami eléri a földfelszínt, nagyrészt UV-A sugárzásból áll. Ez felelős a bőr korai öregedéséért és a bőrrák kialakulásáért is, valamint csökkenti a bőr A-vitamin tartalmát.

Van néhány alapszabály, amit mindenképp fontos betartanunk, ha szeretnénk megóvni bőrünket a káros UV-sugárzástól.

Az egyik ilyen, hogy nem megyünk napra a déli órákban, ugyanis ilyenkor a legerősebb az UV-sugárzás. Szintén fontos, hogy ha az Egyenlítőhöz közel élünk vagy nyaralunk, akkor nem csak a déli órákban kell fokozottan ügyelnünk bőrünkre, hanem egész nap, mivel itt szinte merőlegesen érkeznek a napsugarak a földfelszínre.

Minél magasabban vagyunk a tengerszinttől, annál nagyobb UV sugárzás ér minket, így a hegymászók vagy ilyen területen nyaralók számára különösen fontos a naptej használata, még akkor is, ha éppen nincs meleg vagy nem tűz a nap.

Az általános tudnivalók mellett természetesen különböző napvédő készítmények is rendelkezésünkre állnak, sőt, ma már bőrtípusunknak megfelelően is választhatunk a naptejek közül, így biztosítva a legjobb védelmet. Ha a világosabb bőrűek közé tartozunk, mindenképp válasszunk valamilyen erősebb, nagyobb faktorú fényvédő krémet.

Naptej nélkül nagyjából 20-30 percet tud eltölteni egy ember a napon anélkül, hogy leégne. Ez persze függ a sugárzás mértékéről, az adott személy bőrtípusától és még sok mástól is, de átlagosan ennyi idő kell ahhoz, hogy valaki leégjen. A naptejeken található faktorszám azt jelenti, hogy hányszor több percet tölthetünk el a napon leégés nélkül. Ha tehát egy 30 faktoros naptejet használunk, akkor 30-szor 20 percet, vagyis 600 percet tölthetünk el a napon anélkül, hogy leégnénk. Ez persze azt feltételezi, hogy az előírt mennyiségben és előírt gyakorisággal kenjünk magunkat a naptejjel, ezért mindenképpen figyeljünk oda, hogy elegendő mennyiségű krémet használjunk és alaposan oszlassuk el a bőrfelületen mindenhol.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.