Menü

Csípések és kezelésük

Bizony az alig kétévesem ma esti fürdetésénél kikerekedett a szemem, akkora csípést láttam a hátán, hogy rögtön mozgósítottam orvos ismerőseimet, a „guglit” és anyámat, mire megnyugodtam, hogy ártalmatlan duzzanat és megfelelő kezeléssel elmúlik. Azt hiszem sokféle csípéssel fogok még találkozni, így nem árt tisztában lennem a csípésfajtákkal és kezelésükkel, így tovább képeztem magam, néztem, kutattam, olvastam, ha más is úgy érzi számára is hasznos téma, nos csatlakozzon!

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.

A leggyakrabban méhek, darazsak, szúnyogok, hangyák, pókok és kullancsok csípésétől kell tartanunk, melyek jó esetben viszkető dudornál nagyobb problémát nem okoznak és néhány napon belül elhalványodnak, ha azonban a bőrreakciók tartósan fennállnak, orvoshoz kell fordulnunk.

A fertőzött rovarcsípéseket antibiotikummal kell kezelni, melyet az orvos írhat fel, a probléma orvoslására antihisztamin tartalmú krémeket vagy tablettákat használunk, ezek csökkentik az esetleges allergiás reakciót.

A csípéseket nem tanácsos vakarni, dörzsölni, mert az elkapart csípés elfertőződhet és heggel gyógyul, ami maradandó is lehet.

Méh- vagy darázscsípéskor távolítsuk el a fullánkot, majd borogassuk, ez enyhíti a fájdalmat, és segít minimalizálni a duzzanatot.

Népi gyógymód az ecetes borogatás, többször alkalmaztam és bevált. (csak tanulva fiatalkori hibámból, az ecetes kézről ne feledkezzünk el, alaposan mossunk kezet és lehetőleg ne nyúljunk a szemünkhöz.) Nézzük a lehetséges csípéstípusokat!

Szúnyogcsípés után egy kis feldagadt, vörös folt keletkezik. Piros, duzzadt és szörnyen viszket. Általában ártalmatlan és magától elmúlik.

A bolhacsípés könnyen összetéveszthető az allergiás reakcióval. A bolhacsípés nagyon fájdalmas, a viszketés pedig rosszabb. Általában a lábakat támadják meg például alvás közben, s sokszor megcsípheti áldozatát.

A bögöly csípése egy icipici piros folttal indul, majd elkezd dagadni és viszketni. Fájdalmas lesz és ritka esetben vérmérgezést és fertőzéseket is okozhat.

A hangya csípése nem veszélyes, azonban a vörös tűzhangya mérge toxinokat tartalmaz és emiatt igen sok bajt okozhat. Csípése allergiás reakciót vagy allergiás sokkot is kiválthat.

A kullancs csípése nagyon veszélyes lehet. Ha a csípés helyén egyre növekvő, kokárdaszerű vörös körök jelennek meg, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Az ágyi poloska csípése jellegzetes, cikkcakkos formájú. Általában éjjel támadnak és csípnek.

A méh csípése vörös duzzanattá válik, ég és viszkethet is. A fullánkot el kell távolítani, hogy a méreg ne terjedjen tovább a szervezetben!

A darázs a méhekkel ellentétben többször is csíphet, és nagyon komoly allergiás reakciót válthat ki! Ha lódarázs csípése után hideget érzünk a végtagjainkban, elkezd bekékülni a fülünk vagy a szájunk, netán légzési nehézségeink támadnak, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ha bármely csípés nem múlik, a duzzanat nem apad, a viszketés nem csökken, orvosnak mutassuk meg!

Mikortól adjunk a gyerekeknek zsebpénzt?

Ez egy örök dilemma. Valójában újkeletű dolog, hiszen az elmúlt évtizedekben ez talán nem is volt szokás, nem volt divat a zsebpénz. A mai világban már egész más a helyzet, a gyerekek korán megismerkednek a pénzzel, a szülők pedig tanácstalanok, hogy adjanak-e vagy sem. Vajon mi a helyes hozzáállás? Mikor teszünk jót?

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.