Menü

Gondolta volna ezeket a levenduláról?

A levendula az egyik legkedveltebb gyógynövényünk. Gyönyörű lila színe, jellegzetes, kellemes illata, mediterrán stílusa és a kedvelt levendulafesztiválok szinte a nyár egyik kedvenc növényévé emelte, mindemellett számtalan módon hasznosítható és felhasználható.

A levendula egy évelő félcserje, amely ideális feltételek mellett dús bokorrá fejlődik. Ma több, mint háromszáz fajtája létezik. Egyes források szerint a levendulának több mint 45 faja és mintegy 450 fajtája van. A növényt rendkívül sokoldalúan használják a természetgyógyászatban, a kozmetikai- és az élelmiszeriparban, illetve dekorációként is, de ezzel a felsorolásnak még közel sincs vége.

Érdekesség a növényről, hogy bár leggyakoribb színe a lila, létezik fehér, rózsaszín, vörös és sárga színben is.

A levendula a virágok nyelvén odaadást, szerencsét, sikert és boldogságot jelent, de a tisztaság, a nyugalom jelképe is.

Jellegzetes illatát egy molekulának köszönheti.

A növényt már az ókorban is használták, sebgyógyításra, illatosításra, az otthonaik és a templomaik dekorálására alkalmazták, de varázslatokkor is előkerült.

A világ második legnépszerűbb fűszernövénye, a bazsalikom után. Számos ételhez, italhoz adható, nemrég a levendula fagylaltot kóstoltam és levendula szörppel is kínáltak már, de a receptek között keresgélve lekvárra, likőrre, kekszekre, tortára, süteményekre és levesekre is bukkanhatunk, egy ínyenc levendulás latte leírásáról nem is beszélve.

Mint említettem, a nyugalom jelképe, ezt a titulust talán illatának is köszönheti, melynek belélegzése nyugtatóan hat az idegrendszerre, csökkenti a kortizolszintet (kortizol=stresszhormon, a szerk.) és a vérnyomást.

A tudományos és a népi gyógyászat is elismeri a levendula gyógyhatásait, kívül-belül is alkalmazható. A különleges receptek ízvilága mellett komoly antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású a növény, mely erősíti az immunrendszert és emésztési zavarok ellen is hatékony.

Aki stresszes napokat él, csak merüljön el egy kád levendulás fürdőben, az illóolaja segít ellazulni a nehezebb és fárasztóbb napok után.

Fontosnak tartom elmondani, hogy ezeket az illóolajokat külsőleg alkalmazzuk és soha ne töményen.

S végezetül azért hadd osszam meg azt a levendulás latte receptet, mely valahogy szöget ütött a fejemben:

Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a teatojásba zárt levendulavirágot, majd hagyjuk állni legalább 15 percen keresztül. Ezután melegítsünk tejet a tűzhelyen, majd habosítsuk fel tejhabosítóval, a levendulateát pedig lassan adagoljuk a habos tejhez. Behűtve tálaljuk.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?

Útinapló – Izland – első rész

Izland, a szigetország, az állam önmagában, mely egy teljesen más életet és életformát mutat nekünk, megtanít egy más személetre.

Jóbarátom, az ecet

Egy tudatos háziasszony egyik legjobb barátja az ecet, amit a lakás és az élet szinte minden területén használhatja.