Menü

Gondolta volna ezeket a levenduláról?

A levendula az egyik legkedveltebb gyógynövényünk. Gyönyörű lila színe, jellegzetes, kellemes illata, mediterrán stílusa és a kedvelt levendulafesztiválok szinte a nyár egyik kedvenc növényévé emelte, mindemellett számtalan módon hasznosítható és felhasználható.

A levendula egy évelő félcserje, amely ideális feltételek mellett dús bokorrá fejlődik. Ma több, mint háromszáz fajtája létezik. Egyes források szerint a levendulának több mint 45 faja és mintegy 450 fajtája van. A növényt rendkívül sokoldalúan használják a természetgyógyászatban, a kozmetikai- és az élelmiszeriparban, illetve dekorációként is, de ezzel a felsorolásnak még közel sincs vége.

Érdekesség a növényről, hogy bár leggyakoribb színe a lila, létezik fehér, rózsaszín, vörös és sárga színben is.

A levendula a virágok nyelvén odaadást, szerencsét, sikert és boldogságot jelent, de a tisztaság, a nyugalom jelképe is.

Jellegzetes illatát egy molekulának köszönheti.

A növényt már az ókorban is használták, sebgyógyításra, illatosításra, az otthonaik és a templomaik dekorálására alkalmazták, de varázslatokkor is előkerült.

A világ második legnépszerűbb fűszernövénye, a bazsalikom után. Számos ételhez, italhoz adható, nemrég a levendula fagylaltot kóstoltam és levendula szörppel is kínáltak már, de a receptek között keresgélve lekvárra, likőrre, kekszekre, tortára, süteményekre és levesekre is bukkanhatunk, egy ínyenc levendulás latte leírásáról nem is beszélve.

Mint említettem, a nyugalom jelképe, ezt a titulust talán illatának is köszönheti, melynek belélegzése nyugtatóan hat az idegrendszerre, csökkenti a kortizolszintet (kortizol=stresszhormon, a szerk.) és a vérnyomást.

A tudományos és a népi gyógyászat is elismeri a levendula gyógyhatásait, kívül-belül is alkalmazható. A különleges receptek ízvilága mellett komoly antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású a növény, mely erősíti az immunrendszert és emésztési zavarok ellen is hatékony.

Aki stresszes napokat él, csak merüljön el egy kád levendulás fürdőben, az illóolaja segít ellazulni a nehezebb és fárasztóbb napok után.

Fontosnak tartom elmondani, hogy ezeket az illóolajokat külsőleg alkalmazzuk és soha ne töményen.

S végezetül azért hadd osszam meg azt a levendulás latte receptet, mely valahogy szöget ütött a fejemben:

Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a teatojásba zárt levendulavirágot, majd hagyjuk állni legalább 15 percen keresztül. Ezután melegítsünk tejet a tűzhelyen, majd habosítsuk fel tejhabosítóval, a levendulateát pedig lassan adagoljuk a habos tejhez. Behűtve tálaljuk.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.