Menü

Jóbarátom, az ecet

Egy tudatos háziasszony egyik legjobb barátja az ecet, amit a lakás és az élet szinte minden területén használhatja.

Mi az a sok minden, ahol jó, ha kezünk ügyében van a csodaszer?

Kezdjük a konyhával, vagyis inkább a főzéssel. Savanyúsága az ételek fűszerezését kiemeli, jót tesz a főzelékeknek, a saláták egyik legősibb ízesítője. Kevesen tudják, de a húsok mellé jobb salátát fogyasztani, mivel ebben a kombóban könnyebben emészti meg a gyomrunk. Ehhez használhatjuk a klasszikus ecetes zöldsalátát, de a balzsamecet is kiváló párosítás.

A mosogatógép öblítő tartájába 20 %-os ecetet használok és a vízforralót azzal vízkőtelenítem.

Egészségünkre máshogy is hatással van ám!

Különböző kutatások kimutatták, hogy akik rendszeresen fogyasztanak ecetes dresszinggel készült salátákat, vagy például almaecetes italt, azoknál csökken az étkezés utáni vércukorszint, késlelteti a szénhidrátok felszívódását, ezzel kevesebb energia bevitellel fogyhatunk is. Vizsgálatok arra is rámutattak, hogy fogyasztásának rákellenes hatása van, illetve csökkenti az szívbetegség kockázatát. Fontos, hogy senki ne álljon neki otthon ecetsavakat inni, mindig kérjük ki orvosunk, dietetikusunk szakvéleményét!

Fürdőszobában?

Naná! Az ecet természetes fertőtlenítő, gombaölő és vízkőoldó szer. ÖKO háztartások alapja, hiszen könnyen bomlik, nem terheli a környezetet olyan szinten, mint egy mesterséges tisztítószer. Nem marja meg a felületeket, nem hagy foltot maga után, az akril kádat is gond nélkül takaríthatjuk vele. A fürdőben és konyhában egyaránt használható lefolyó tisztításra, egy kis szódabikarbónával keverve kioldja a legmakacsabb dugulásokat is.

A mosásnál én az öblítő helyett használom, ecetet vízzel hígítok, ehhez mosóparfümöt csepegtetek. Segít megőrizni a ruhák színét, fertőtleníti a textileket és nem kell aggódni, az illata elszáll, mire kiteregetjük. Emellett a mosógépnek is jót tesz, feloldja a lerakódásokat és lágyítja a vizet.

Szuperül ellátja a penészfoltok baját a fúgáknál, ehhez csak le kell fújnunk tömény ecettel a foltot, hagyjuk hatni, majd egy szódabikarbónás szivaccsal végig kell dörzsölnünk. Volt penész, nincs penész.

Sokan használják hajmosás utáni öblítésre, mert ellensúlyozza a lúgos samponokat, és segít a fejbőrön kialakult gombák leküzdésében is.

Mi a helyzet a házon kívül?

Sosem hitt volna, de a legjobban bevált gyomirtó. Egy spray flakonba töltve lefújom a szűnni nem akaró gazokat és pár óra múlva elszáradva kihúzom őket. Mivel természetes anyag, nem terheli és mérgezi meg a földet.

Ne feledjük, az ecet egy maró hatású sav, ezért nagyon oda kell figyelnünk a használata közben. Gépek takarításánál csúnyán meg tudja kezdeni a gumi tömítéseket, ha túl sokáig hagyjuk a felületen, a kezeletlen fapadlót megreccsenti, a porózus összetételű köveket, mint márvány és terméskő, kimarhatja.

Mindig körültekintően használjuk, így legjobb barátunkká válhat a mindennapokban, ezzel segítve környezetünket és pénztárcánkat is, hiszen az egyik legolcsóbb szer, ami a boltokban kapható.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?

Útinapló – Izland – első rész

Izland, a szigetország, az állam önmagában, mely egy teljesen más életet és életformát mutat nekünk, megtanít egy más személetre.

Gondolta volna ezeket a levenduláról?

A levendula az egyik legkedveltebb gyógynövényünk. Gyönyörű lila színe, jellegzetes, kellemes illata, mediterrán stílusa és a kedvelt levendulafesztiválok szinte a nyár egyik kedvenc növényévé emelte, mindemellett számtalan módon hasznosítható és felhasználható.