Menü

Jóbarátom, az ecet

Egy tudatos háziasszony egyik legjobb barátja az ecet, amit a lakás és az élet szinte minden területén használhatja.

Mi az a sok minden, ahol jó, ha kezünk ügyében van a csodaszer?

Kezdjük a konyhával, vagyis inkább a főzéssel. Savanyúsága az ételek fűszerezését kiemeli, jót tesz a főzelékeknek, a saláták egyik legősibb ízesítője. Kevesen tudják, de a húsok mellé jobb salátát fogyasztani, mivel ebben a kombóban könnyebben emészti meg a gyomrunk. Ehhez használhatjuk a klasszikus ecetes zöldsalátát, de a balzsamecet is kiváló párosítás.

A mosogatógép öblítő tartájába 20 %-os ecetet használok és a vízforralót azzal vízkőtelenítem.

Egészségünkre máshogy is hatással van ám!

Különböző kutatások kimutatták, hogy akik rendszeresen fogyasztanak ecetes dresszinggel készült salátákat, vagy például almaecetes italt, azoknál csökken az étkezés utáni vércukorszint, késlelteti a szénhidrátok felszívódását, ezzel kevesebb energia bevitellel fogyhatunk is. Vizsgálatok arra is rámutattak, hogy fogyasztásának rákellenes hatása van, illetve csökkenti az szívbetegség kockázatát. Fontos, hogy senki ne álljon neki otthon ecetsavakat inni, mindig kérjük ki orvosunk, dietetikusunk szakvéleményét!

Fürdőszobában?

Naná! Az ecet természetes fertőtlenítő, gombaölő és vízkőoldó szer. ÖKO háztartások alapja, hiszen könnyen bomlik, nem terheli a környezetet olyan szinten, mint egy mesterséges tisztítószer. Nem marja meg a felületeket, nem hagy foltot maga után, az akril kádat is gond nélkül takaríthatjuk vele. A fürdőben és konyhában egyaránt használható lefolyó tisztításra, egy kis szódabikarbónával keverve kioldja a legmakacsabb dugulásokat is.

A mosásnál én az öblítő helyett használom, ecetet vízzel hígítok, ehhez mosóparfümöt csepegtetek. Segít megőrizni a ruhák színét, fertőtleníti a textileket és nem kell aggódni, az illata elszáll, mire kiteregetjük. Emellett a mosógépnek is jót tesz, feloldja a lerakódásokat és lágyítja a vizet.

Szuperül ellátja a penészfoltok baját a fúgáknál, ehhez csak le kell fújnunk tömény ecettel a foltot, hagyjuk hatni, majd egy szódabikarbónás szivaccsal végig kell dörzsölnünk. Volt penész, nincs penész.

Sokan használják hajmosás utáni öblítésre, mert ellensúlyozza a lúgos samponokat, és segít a fejbőrön kialakult gombák leküzdésében is.

Mi a helyzet a házon kívül?

Sosem hitt volna, de a legjobban bevált gyomirtó. Egy spray flakonba töltve lefújom a szűnni nem akaró gazokat és pár óra múlva elszáradva kihúzom őket. Mivel természetes anyag, nem terheli és mérgezi meg a földet.

Ne feledjük, az ecet egy maró hatású sav, ezért nagyon oda kell figyelnünk a használata közben. Gépek takarításánál csúnyán meg tudja kezdeni a gumi tömítéseket, ha túl sokáig hagyjuk a felületen, a kezeletlen fapadlót megreccsenti, a porózus összetételű köveket, mint márvány és terméskő, kimarhatja.

Mindig körültekintően használjuk, így legjobb barátunkká válhat a mindennapokban, ezzel segítve környezetünket és pénztárcánkat is, hiszen az egyik legolcsóbb szer, ami a boltokban kapható.

Kertészkedés, mint a nagyszüleim sportja

A mozgás az egyik legfontosabb tényezője az egészséges életmódnak. De ez alatt nem feltétlenül kell feltétlen és kizárólagosan a konditermi edzésre vagy félmaraton lefutására gondolni: minden más mozgás is számít.

Gyógynövények nőknek

Vannak bizonyos gyógynövények, amiket kimondottan a nőket érintő egészségügyi problémákra ajánlanak, nézzük, mik ezek.

Nyugtató illóolajok otthonra

A megfelelő illatok kiválasztásával befolyásolhatjuk az érzelmeinket, a memóriánkat és csökkenthetjük a stresszt. Szakemberek szerint a jól megválasztott illatok nyugtatják az idegeket, javítják a hangulatot, nézzük melyek ezek az illatok?

Miért ne dobjuk ki a teafiltert?

A teázás minden országban nagy népszerűségnek örvend, hiszen a tea nemcsak finom, hanem nagyon sok jótékony egészségügyi hatása is van. Ha filteres teát fogyasztanak, akkor szeretném figyelmükbe ajánlani mai cikkünket!

Tartósítószer általánosságban

A vegyszeres tartósítás, vagyis a tartósítószerek alkalmazása az élelmiszeriparban elengedhetetlen eszköze a termékek eltarthatóságának növelésére, a romlás megelőzésére, valamint a minőség megőrzésére. A tartósítószerek olyan anyagok, amelyek megakadályozzák vagy lassítják az élelmiszerekben bekövetkező kémiai és biológiai változásokat, ezáltal védve a termékeket a mikrobiális romlástól és az oxidációtól.