Menü

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

Egy óra vízibicikli 5000Ft, 8 perc gokart közel 4000Ft, fél óra ugrálóvár 2500Ft, egy kis hot dog 1000Ft, ahogy egy kisebb kürtőskalács, vagy sajtos-tejfölös lángos is annyi, ha nem több… A fagyi, palacsinta, egy pohár sör és társai már csak hab a tortán, diétás fagyit pedig eszembe sem volt venni közel 500Ft-os gombócáron. Pár napot nyaraltunk Zamárdiban három gyermekünkkel, ha rajtuk múlik anyagi csődöt mondunk, a valóság számomra elkeserítő.

Értem én, hogy az alapanyagárak emelkedése magyarázza a Balaton-parti vendéglátóegységek árainak drágulását, de tényleg ez a fajta drágulás tekinthető normálisnak?

Mondjuk egy magunkfajta háromgyerekes családnak. A másik oldalon ismerősök dolgoznak, s hallom, hogy nincsenek könnyű helyzetben a balatoni vendéglátósok. Nemcsak az infláció miatt nehéz, ott van még a munkaerőhiány és egyéb terhek.

az egyik oldalon kiszámolták, mennyibe kerül egy egyhetes nyaralás a Balatonnál, s az eredmény számomra is számokban mérhető. Ki merem jelenteni: egy hét Balaton elérhetetlen luxussá vált a magyar kisgyerekes családok többségének.

Luxus három gyerekre kifizetni a fejenkénti ugrálóvárat, lángost, fagyit és társait. Vagy dobjak fel pénzt, húzzuk - sorsoljuk ki, hogy melyikőjük ehet fagyit?

Vajon mit tud egy 1500Ft-os forintos lángos, mi kerül azon ennyibe? Háztartást vezetek és ilyenkor mindig elgondolkodom, s számolom fejben, egy kiló liszt, élesztő, cukor, olaj, fokhagyma, tejföl, sajt…hol jön ki ez a darabár? Na jó, csak kérdezem.

Amikor keresgéltem és árakat böngésztem a neten, legkevesebb félmillió forintot kértek volna el a családunktól egy hétre.

Csak halkan kérdezem, ez mennyire van messze egy horvátországi vagy görögországi nyaralás költségeitől?

Sajnos már nem tudom azt mondani a gyerekeknek, hogy „persze, jövőre is leugrunk egy hétre nyáron a Balcsira”, mert komoly spórolás, logisztika, számolás után is arra jövök rá, hogy nem, ez nekünk nem éri meg. Nagyon sajnálom, hogy ezt kell gondolnom.

Gyógynövényes ülőfürdők – melyik mire jó?

Számtalan problémára nyújthat megoldást egy jól megválasztott ülőfürdő. Mutatjuk, melyik mire jó.

Ezek az ételek nem hagynak aludni!

Ha este nem tudunk elaludni, csak forgolódunk az ágyunkban, akkor talán az este elfogyasztott ételek is állhatnak az alvászavar hátterében. Mit is jelent ez pontosan?

Milyen növényeket ültessünk nyáron?

A nyári időszak ideális lehetőséget nyújt a kertészkedésre. Kíváncsi vagy, milyen növényekkel érdemes gazdagítanod a kertet? Akkor jó helyen jársz, csak olvass tovább.

Beltéri projektek esős időre

A tavalyi tikkasztó nyár után talán senki nem gondolta, hogy az idei ennyire másképp indul, és az esős időszak hosszan uralkodik majd felettünk. Ilyen esetekben sokszor kreatívnak kell lennünk, mit is csinálhatunk bent a házban, akár egyedül, akár gyerekekkel, hogy a mindennapok ne legyenek unalmasak se.

Tudnivalók foghúzás előtt és után

Többségünk már átesett foghúzáson, jól tudjuk mit jelent, ám mivel egy foghúzás a teljes fog eltávolítását jelenti gyökerekkel együtt, ezért komoly beavatkozásnak számít, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit szabad és mit nem foghúzás előtt és után.