Menü

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

Egy óra vízibicikli 5000Ft, 8 perc gokart közel 4000Ft, fél óra ugrálóvár 2500Ft, egy kis hot dog 1000Ft, ahogy egy kisebb kürtőskalács, vagy sajtos-tejfölös lángos is annyi, ha nem több… A fagyi, palacsinta, egy pohár sör és társai már csak hab a tortán, diétás fagyit pedig eszembe sem volt venni közel 500Ft-os gombócáron. Pár napot nyaraltunk Zamárdiban három gyermekünkkel, ha rajtuk múlik anyagi csődöt mondunk, a valóság számomra elkeserítő.

Értem én, hogy az alapanyagárak emelkedése magyarázza a Balaton-parti vendéglátóegységek árainak drágulását, de tényleg ez a fajta drágulás tekinthető normálisnak?

Mondjuk egy magunkfajta háromgyerekes családnak. A másik oldalon ismerősök dolgoznak, s hallom, hogy nincsenek könnyű helyzetben a balatoni vendéglátósok. Nemcsak az infláció miatt nehéz, ott van még a munkaerőhiány és egyéb terhek.

az egyik oldalon kiszámolták, mennyibe kerül egy egyhetes nyaralás a Balatonnál, s az eredmény számomra is számokban mérhető. Ki merem jelenteni: egy hét Balaton elérhetetlen luxussá vált a magyar kisgyerekes családok többségének.

Luxus három gyerekre kifizetni a fejenkénti ugrálóvárat, lángost, fagyit és társait. Vagy dobjak fel pénzt, húzzuk - sorsoljuk ki, hogy melyikőjük ehet fagyit?

Vajon mit tud egy 1500Ft-os forintos lángos, mi kerül azon ennyibe? Háztartást vezetek és ilyenkor mindig elgondolkodom, s számolom fejben, egy kiló liszt, élesztő, cukor, olaj, fokhagyma, tejföl, sajt…hol jön ki ez a darabár? Na jó, csak kérdezem.

Amikor keresgéltem és árakat böngésztem a neten, legkevesebb félmillió forintot kértek volna el a családunktól egy hétre.

Csak halkan kérdezem, ez mennyire van messze egy horvátországi vagy görögországi nyaralás költségeitől?

Sajnos már nem tudom azt mondani a gyerekeknek, hogy „persze, jövőre is leugrunk egy hétre nyáron a Balcsira”, mert komoly spórolás, logisztika, számolás után is arra jövök rá, hogy nem, ez nekünk nem éri meg. Nagyon sajnálom, hogy ezt kell gondolnom.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.