Menü

Túl lehet-e adagolni a magnéziumot?

Bár az emberek többségének inkább a magnéziumhiány kialakulásától kell tartania, fontos beszélni a túladagolás következményeiről is.

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, melynek hiánya kellemetlen panaszokat okozhat. Arról kevesebbszer esik szó, hogy bizonyos esetekben a magnézium akár túl is adagolható.

A felszívódott magnéziumot a vesén keresztül a vizelettel választjuk ki, ezért egészséges veseműködésűeknek nem kell attól tartaniuk, hogy túladagolják. Vesekárosodás esetén azonban mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát, ha magnéziumpótláson gondolkodunk, ebben az esetben ugyanis a túl magas magnéziumszint káros lehet.

A túladagolás lehetséges tünetei:
gyengeség
hányinger, hányás
légzési nehézségek
alacsony vérnyomás
szívritmuszavarok, melyek akár szívmegálláshoz is vezethetnek

Ezen hatásai miatt gyakran alkalmaznak magnéziumot infúzióban például súlyos szívritmuszavar esetén, mert lassítani tudja a szívverést, megelőzve így a ritmuszavarokat. De terhességi magas vérnyomás esetén is hasznos lehet vérnyomáscsökkentő és közvetett módon véralvadásgátló hatása miatt.

Hogyan szedjünk magnéziumot?
A magnéziumbevitel fokozása egyes ásványi anyagok, például a kalcium és a kálium hasznosulásának csökkenésével jár, ezért magnéziumszedés mellett érdemes lehet ezek pótlására is figyelmet fordítanunk.

A szervezetnek szükséges ásványi anyagok közül egyre többször hallunk a magnéziumról. Nem véletlenül, hiszen egyike azoknak az anyagoknak, melyek nélkül sejtjeink képtelenek a normális működésre. Nem élhetünk magnézium nélkül.

A magnézium szedést általában néhány hetes kúraként alkalmazzák, a napi mennyiséget pedig két-három részletben ajánlott bevenni a más szerekkel való, említett kölcsönhatások figyelembevételével.

Egyre gyakrabban figyelmeztetnek szakemberek azonban arra, hogy a különböző magzatvédő vitaminok, magnéziumban dús készítmények magnézium túladagoláshoz vezethetnek, ami ugyanolyan veszélyes lehet a babára és az anyára, mint annak hiánya. Ha Ön kismama, figyeljen oda rá, hogy a napi magnézium bevitel ne lépje túl a 3000 mg-ot, illetve mindig konzultáljon orvosával a bevitt mennyiségről. A terhesség alatti túlzott magnézium fogyasztás gyengeséget, kettőslátást, szájszárazságot, és akár tüdőödémát, szívrohamot is eredményezhet, valamint a magzatra nézve is ártalmas lehet.

A túladagolás veszélye egészséges veseműködés esetén minimális, mivel azonban hashajtó hatású, mellékhatásként híg széklet, hasmenés fordulhat elő. A B6-vitamin elősegíti a magnézium felszívódását, ezért együttes fogyasztásuk javasolt.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.