Menü

Túl lehet-e adagolni a magnéziumot?

Bár az emberek többségének inkább a magnéziumhiány kialakulásától kell tartania, fontos beszélni a túladagolás következményeiről is.

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, melynek hiánya kellemetlen panaszokat okozhat. Arról kevesebbszer esik szó, hogy bizonyos esetekben a magnézium akár túl is adagolható.

A felszívódott magnéziumot a vesén keresztül a vizelettel választjuk ki, ezért egészséges veseműködésűeknek nem kell attól tartaniuk, hogy túladagolják. Vesekárosodás esetén azonban mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát, ha magnéziumpótláson gondolkodunk, ebben az esetben ugyanis a túl magas magnéziumszint káros lehet.

A túladagolás lehetséges tünetei:
gyengeség
hányinger, hányás
légzési nehézségek
alacsony vérnyomás
szívritmuszavarok, melyek akár szívmegálláshoz is vezethetnek

Ezen hatásai miatt gyakran alkalmaznak magnéziumot infúzióban például súlyos szívritmuszavar esetén, mert lassítani tudja a szívverést, megelőzve így a ritmuszavarokat. De terhességi magas vérnyomás esetén is hasznos lehet vérnyomáscsökkentő és közvetett módon véralvadásgátló hatása miatt.

Hogyan szedjünk magnéziumot?
A magnéziumbevitel fokozása egyes ásványi anyagok, például a kalcium és a kálium hasznosulásának csökkenésével jár, ezért magnéziumszedés mellett érdemes lehet ezek pótlására is figyelmet fordítanunk.

A szervezetnek szükséges ásványi anyagok közül egyre többször hallunk a magnéziumról. Nem véletlenül, hiszen egyike azoknak az anyagoknak, melyek nélkül sejtjeink képtelenek a normális működésre. Nem élhetünk magnézium nélkül.

A magnézium szedést általában néhány hetes kúraként alkalmazzák, a napi mennyiséget pedig két-három részletben ajánlott bevenni a más szerekkel való, említett kölcsönhatások figyelembevételével.

Egyre gyakrabban figyelmeztetnek szakemberek azonban arra, hogy a különböző magzatvédő vitaminok, magnéziumban dús készítmények magnézium túladagoláshoz vezethetnek, ami ugyanolyan veszélyes lehet a babára és az anyára, mint annak hiánya. Ha Ön kismama, figyeljen oda rá, hogy a napi magnézium bevitel ne lépje túl a 3000 mg-ot, illetve mindig konzultáljon orvosával a bevitt mennyiségről. A terhesség alatti túlzott magnézium fogyasztás gyengeséget, kettőslátást, szájszárazságot, és akár tüdőödémát, szívrohamot is eredményezhet, valamint a magzatra nézve is ártalmas lehet.

A túladagolás veszélye egészséges veseműködés esetén minimális, mivel azonban hashajtó hatású, mellékhatásként híg széklet, hasmenés fordulhat elő. A B6-vitamin elősegíti a magnézium felszívódását, ezért együttes fogyasztásuk javasolt.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.