Menü

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt. Szigeteljük otthonunkat!

Mielőtt belevágnánk a helyiségek kialakításába, vessünk egy pillantást az épület határolóelemeire. Vajon szigetelve van a födém vagy a homlokzat, a lábazat? Ha hiányzik a szigetelés, gondoskodjuk a megfelelő, szakszerű pótlásról. Hiszen egy jól szigetelt épületben sokkal komfortosabban fogjuk magunkat érezni télen-nyáron, ráadásul kevesebbet kell kötlenünk a fűtésre, hűtésre és még a környezettudatosan üzemelő épületért is sokat tettünk.

Korszerűsítsük a fűtésrendszert, cseréljük le a nyílászárókat!

Ha már megvan a szigetelés, érdemes korszerűsíteni a fűtésrendszert és lecserélni az elavult nyílászárókat. Ha ezt a három lépést megtettük, energetikailag rendben lesz az otthonunk. A fűtésrendszer esetében nézzük meg, hogy ki tudjuk-e váltani a jelenlegi gázkonvektorokat, cirkót hatékonyabb, környezetbarát, esetleg energiaszolgáltatótól független megoldásra. Ilyen lehet a biomassza kazán vagy a napelemről üzemelő hőszivattyú, esetleg a fűtőpanel.

Amennyiben nincs pénzünk a fűtésrendszer cseréjére, az automatizálással is sokat érünk.

A nyílászárókat pedig érdemes 20-25 évente lecserélni.


Kép forrása: Unsplash

Nézzük a belső tereket!

Ha már ráncba szedtük az épület energetikáját, alakítsuk ki a belső tereket is. Vegyük fel a méreteket, írjuk fel az adatokat, rajzoljuk le magunknak a lakást, akár bele is rajzolhatjuk a meglévő bútorokat. Számoljuk ki, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre, érdemes egy excel táblázatot készíteni, amibe beírjuk az egyes tételeket. Ezt a táblázatot később is bővíthetjük árral, mérettel, színnel, minden lényeges információval. Bátran inspirálódjunk más lakásokból, járjunk nyitott szemmel, ne csak a honlapokon, áruházakban böngésszünk, érdemes mások lakásában is ezzel a tekintettel körülnézni. Sőt, ha már megvan az irány, készíthetünk színmontázsokat, akár online felületeken is.

Legyünk praktikusak!

Mérjük fel, hogyan zajlanak a mindennapjaink, hol szeretünk lenni, milyen a lakók életritmusa, életvitele. Legyen pragmatikus, életszerű a berendezés! Más berendezés kell, ahol rohangálnak, és más lesz a koncepció, ha a műgyűjtés a hobbink vagy ha szeretjük a nagy társasági életet és buli bulit követ a lakásunkban. Gondoljuk végig a napjainkat és szabjuk a lakást a saját (és családunk, lakótársaink) igényeire. A tárolásról már írtunk, fontos, hogy megfelelő méretű és könnyen megközelíthető tárolókat alakítsunk ki. Mindig hagyjunk kényelmes útvonalakat a helyiségek között és a szobákon belül. Miután megvan a praktikus szerkezet, jöhet az esztétikum! Ekkor már gondolkozhatunk a színekben, díszítésben.

Mérjük fel, hogy milyen adottságai vannak a lakásnak!

Gyakran nehéz megszabadulni a saját berögződéseinktől. Akár egy új lakással kapcsolatban is előfordul, hogy egy korábbi lakás emléke tartja fogva a fantáziánkat. Legyünk reálisak! Mérjük fel, hogy mekkorák az egyes helyiségek, ha kicsi a szoba, akkor ne pakoljuk tele drabális méretű bútorokkal, ne legyen zsúfolt. A falhoz, kanapéhoz, beépített bútorokhoz (vagyis a nagyobb felületekhez) érdemes világos színeket választani, így is növeljük a teret. Viszont az sem jó, ha a nagyméretű szobába kicsi bútorokat helyezünk el. Ilyenkor kialakulhat az az érzet, hogy nincs kitöltve a tér, és az ember hajlamos ilyenkor még több apróságot behordani a szobába. A lakberendező éles tekintete ilyenkor is aranyat ér!

Legyen okos a tárolórendszerünk!

Sok múlik a tárgyak tárolásán. Először vegyük sorra, hogy mit szeretnénk tárolni. Ez a seregszemle arra is jó, hogy kiselejtezzük azokat a holmikat, amire semmi szükségünk nincs már. Van erre többféle módszer, az egyik a két éves szabály. Ha valamit két évig nem használunk és nincs is hosszú távú funkciója az életünkben, szabaduljunk meg tőle bátran! És ha már tisztul a kép, akkor döntsük el, hogy nyitott vagy zárt tárolórendszert szeretnénk. Természetesen a két irányt kombinálhatjuk is egymással. A zárt tárolásnak az az előnye, hogy ha a szekrényajtó mögött nincs is pedáns rend, amint bezárjuk, máris nő a komfortérzetünk. A zárt tárolásnál azért nem árt, ha az apróságoknak átlátszó edényt választunk, hogy egy pillantással fel tudjuk mérni, mi merre van a tárolórendszerben. Ha a rendrakás hozzátartozik a mindennapjainkhoz, akkor érdemes a nyitott tárolókat preferálni és szebb, mutatósabb tárgyakat akár díszként elrendezni a lakásban.

Vonjunk be lakberendezőt a tervezésbe!

Nem szégyen szakértőt segítségül hívni az ideális otthon megteremtéséhez! Sőt! A lakberendező ötletei, tapasztalata egészen új távlatokat nyithat számunkra. Olyan szempontokra tudja felhívni a figyelmet, olyan megoldásokat kínálhat, amire magunktól nem is gondoltunk volna. A cél, hogy a praktikum, az esztétikum és a harmónia egyszerre érvényesüljön az otthonunkban!

A tuti színkombó: 60-30-10

Van egy egyszerű szabály, amivel harmonikus és komfortos színegyensúlyt hozhatunk létre a lakásunkban. A főszín lesz az uralkodó hangulat, általában a falak, a szőnyegek, bútorok fogják a színek 60 %-át meghatározni. A másodlagos szín 30 %-os részt vesz ki a szoba színeiből, pl. a függönyök, kisebb bútorok pompáznak ebben a színben. És marad 10 % (pl. párnák, kisebb dísztárgyak), ennek a színét, árnyalatát akár évszakonként változtathatjuk. A lakberendező ezen a területen is sokat segíthet a döntésben.

Összegezve: úgy tehetünk szert valóban komfortos, szép otthonra, ha alaposan végiggondoljuk, mit és hogyan használunk a lakásban és a terek adottságait figyelembe véve rendezzük be a szobákat. Az esztétikumot pedig a praktikumra húzzuk fel.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?