Menü

Ribizlis édességek receptekkel

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.

A ribizliszedés és tisztítás szerintünk is megéri a fáradságot, hiszen a kis piros bogyókat süthetjük muffinba, tortába, lepénybe és pitébe, keverhetjük krémekbe, de díszíthetünk vele szinte bármilyen desszertet. Össze is gyűjtöttük hát a kedvenc ribizlis finomságainkat.

Ribizlis-mascarpones pite

Hozzávalók
5szem karadamom
2dl habtejszín
10dkg cukor
0.5csom vaníliás cukor
0.5db biocitrom
3db kis tojás
0.5tasak sütőpor
18dkg liszt + a formához
vaj
porcukor
25dkg ribizli
4ek étkezési keményítő
2dkg vaj
7.5dkg cukor
3dkg szeletelt mandula
1db tojás
12.5dkg Mascarpone

Elkészítés

A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. A kardámomtermésekből kiszedjük a magokat, és mozsárban finomra törjük. A tejszínt keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd robotgép habverőjével félkeményre felverjük. Egymás után beledolgozzuk a 3 db kis tojást, majd beleszitáljuk a sütőporral, valamint a kardámommal elvegyített lisztet. (Akkor jó, ha a massza nem folyik le a habverőről. Ha túl híg, adunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl sűrű, egy pici tejszínnel vagy tejjel hígítjuk.)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leszárított ribizli 4/5-ét összeforgatjuk 2 ek keményítővel. Egy 26 cm-es piteformát kivajazunk, és vékonyan meghintjük liszttel. Beletöltjük a tésztát, és elosztjuk rajta a keményítős ribizlit. Az előmelegített sütőbe toljuk, és alulról a 2. sínen elősütjük 35 percig.
Közben a töltelékhez a 2 dkg vajat megolvasztjuk, majd hozzáadunk 2,5 dkg cukrot és beleforgatjuk a mandulát. A szétválasztott nagy tojás sárgáját krémesre keverjük a maradék cukorral és keményítővel, valamint a mascarponéval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk.
Az elősütött tésztát megkenjük a töltelékkel, majd elosztjuk rajta a vajas mandulát, és megszórjuk a félretett ribizlivel. Változatlan hőfokon sütjük további 20-25 percig, és szükség esetén sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk az utolsó 15 percre. Végül a formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Pudingos ökörszem

Hozzávalók
A tésztához:
50 dkg liszt (+ a gyúráshoz)
2 dl tej (langyos)
1 csomag sütőélesztő (instant szárított)
10 dkg margarin (olvasztott)
1 db tojás
3 ek kristálycukor
1 csipet só
Töltelék hozzávalói:
4 dl tej
3 ek kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vanília ízű pudingpor (főzős)
almalekvár
ribizli
A lekenéshez:
1 db tojás
A szóráshoz:
porcukor

Elkészítés

A liszt közepében, 1dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint, a tojást, a cukrot, a sót és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk, addig gyúrjuk, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük.
Közben a tejjel és a cukrokkal a hagyományos módon megfőzzük a pudingot. A megkelt tésztát egy lisztezett, sík felületen átgyúrjuk, és kb. 1cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy (7-8 cm-es) szaggatóval kiszaggatjuk. Egy kisebb átmérőjű pohár segítségével a pohár aljával a kiszaggatott tészta közepét lenyomjuk (mélyedéseket készítünk, de legyen pereme is).
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kör alakú tésztát, és mindegyiknek a belsejét megkenjük lekvárral, majd kis kanállal rákanalazzuk a pudingot. A pudingba pedig belenyomkodjuk a ribizliszemeket (tetszés szerinti darabot).

A tészta széleit lekenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük. A megsült és kihűlt péksütemény tetejét megszórjuk porcukorral.

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.