Menü

Ribizlis édességek receptekkel

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.

A ribizliszedés és tisztítás szerintünk is megéri a fáradságot, hiszen a kis piros bogyókat süthetjük muffinba, tortába, lepénybe és pitébe, keverhetjük krémekbe, de díszíthetünk vele szinte bármilyen desszertet. Össze is gyűjtöttük hát a kedvenc ribizlis finomságainkat.

Ribizlis-mascarpones pite

Hozzávalók
5szem karadamom
2dl habtejszín
10dkg cukor
0.5csom vaníliás cukor
0.5db biocitrom
3db kis tojás
0.5tasak sütőpor
18dkg liszt + a formához
vaj
porcukor
25dkg ribizli
4ek étkezési keményítő
2dkg vaj
7.5dkg cukor
3dkg szeletelt mandula
1db tojás
12.5dkg Mascarpone

Elkészítés

A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. A kardámomtermésekből kiszedjük a magokat, és mozsárban finomra törjük. A tejszínt keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd robotgép habverőjével félkeményre felverjük. Egymás után beledolgozzuk a 3 db kis tojást, majd beleszitáljuk a sütőporral, valamint a kardámommal elvegyített lisztet. (Akkor jó, ha a massza nem folyik le a habverőről. Ha túl híg, adunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl sűrű, egy pici tejszínnel vagy tejjel hígítjuk.)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leszárított ribizli 4/5-ét összeforgatjuk 2 ek keményítővel. Egy 26 cm-es piteformát kivajazunk, és vékonyan meghintjük liszttel. Beletöltjük a tésztát, és elosztjuk rajta a keményítős ribizlit. Az előmelegített sütőbe toljuk, és alulról a 2. sínen elősütjük 35 percig.
Közben a töltelékhez a 2 dkg vajat megolvasztjuk, majd hozzáadunk 2,5 dkg cukrot és beleforgatjuk a mandulát. A szétválasztott nagy tojás sárgáját krémesre keverjük a maradék cukorral és keményítővel, valamint a mascarponéval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk.
Az elősütött tésztát megkenjük a töltelékkel, majd elosztjuk rajta a vajas mandulát, és megszórjuk a félretett ribizlivel. Változatlan hőfokon sütjük további 20-25 percig, és szükség esetén sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk az utolsó 15 percre. Végül a formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Pudingos ökörszem

Hozzávalók
A tésztához:
50 dkg liszt (+ a gyúráshoz)
2 dl tej (langyos)
1 csomag sütőélesztő (instant szárított)
10 dkg margarin (olvasztott)
1 db tojás
3 ek kristálycukor
1 csipet só
Töltelék hozzávalói:
4 dl tej
3 ek kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vanília ízű pudingpor (főzős)
almalekvár
ribizli
A lekenéshez:
1 db tojás
A szóráshoz:
porcukor

Elkészítés

A liszt közepében, 1dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint, a tojást, a cukrot, a sót és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk, addig gyúrjuk, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük.
Közben a tejjel és a cukrokkal a hagyományos módon megfőzzük a pudingot. A megkelt tésztát egy lisztezett, sík felületen átgyúrjuk, és kb. 1cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy (7-8 cm-es) szaggatóval kiszaggatjuk. Egy kisebb átmérőjű pohár segítségével a pohár aljával a kiszaggatott tészta közepét lenyomjuk (mélyedéseket készítünk, de legyen pereme is).
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kör alakú tésztát, és mindegyiknek a belsejét megkenjük lekvárral, majd kis kanállal rákanalazzuk a pudingot. A pudingba pedig belenyomkodjuk a ribizliszemeket (tetszés szerinti darabot).

A tészta széleit lekenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük. A megsült és kihűlt péksütemény tetejét megszórjuk porcukorral.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.