Ribizlis édességek receptekkel
- Dátum: 2022.06.29., 11:21
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- desszert, édesség, konyha, ribizli, sütemény, sütés, tészta
Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.
A ribizliszedés és tisztítás szerintünk is megéri a fáradságot, hiszen a kis piros bogyókat süthetjük muffinba, tortába, lepénybe és pitébe, keverhetjük krémekbe, de díszíthetünk vele szinte bármilyen desszertet. Össze is gyűjtöttük hát a kedvenc ribizlis finomságainkat.
Ribizlis-mascarpones pite
Hozzávalók
5szem karadamom
2dl habtejszín
10dkg cukor
0.5csom vaníliás cukor
0.5db biocitrom
3db kis tojás
0.5tasak sütőpor
18dkg liszt + a formához
vaj
porcukor
25dkg ribizli
4ek étkezési keményítő
2dkg vaj
7.5dkg cukor
3dkg szeletelt mandula
1db tojás
12.5dkg Mascarpone
Elkészítés
A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. A kardámomtermésekből kiszedjük a magokat, és mozsárban finomra törjük. A tejszínt keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd robotgép habverőjével félkeményre felverjük. Egymás után beledolgozzuk a 3 db kis tojást, majd beleszitáljuk a sütőporral, valamint a kardámommal elvegyített lisztet. (Akkor jó, ha a massza nem folyik le a habverőről. Ha túl híg, adunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl sűrű, egy pici tejszínnel vagy tejjel hígítjuk.)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leszárított ribizli 4/5-ét összeforgatjuk 2 ek keményítővel. Egy 26 cm-es piteformát kivajazunk, és vékonyan meghintjük liszttel. Beletöltjük a tésztát, és elosztjuk rajta a keményítős ribizlit. Az előmelegített sütőbe toljuk, és alulról a 2. sínen elősütjük 35 percig.
Közben a töltelékhez a 2 dkg vajat megolvasztjuk, majd hozzáadunk 2,5 dkg cukrot és beleforgatjuk a mandulát. A szétválasztott nagy tojás sárgáját krémesre keverjük a maradék cukorral és keményítővel, valamint a mascarponéval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk.
Az elősütött tésztát megkenjük a töltelékkel, majd elosztjuk rajta a vajas mandulát, és megszórjuk a félretett ribizlivel. Változatlan hőfokon sütjük további 20-25 percig, és szükség esetén sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk az utolsó 15 percre. Végül a formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Pudingos ökörszem
Hozzávalók
A tésztához:
50 dkg liszt (+ a gyúráshoz)
2 dl tej (langyos)
1 csomag sütőélesztő (instant szárított)
10 dkg margarin (olvasztott)
1 db tojás
3 ek kristálycukor
1 csipet só
Töltelék hozzávalói:
4 dl tej
3 ek kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vanília ízű pudingpor (főzős)
almalekvár
ribizli
A lekenéshez:
1 db tojás
A szóráshoz:
porcukor
Elkészítés
A liszt közepében, 1dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint, a tojást, a cukrot, a sót és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk, addig gyúrjuk, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük.
Közben a tejjel és a cukrokkal a hagyományos módon megfőzzük a pudingot. A megkelt tésztát egy lisztezett, sík felületen átgyúrjuk, és kb. 1cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy (7-8 cm-es) szaggatóval kiszaggatjuk. Egy kisebb átmérőjű pohár segítségével a pohár aljával a kiszaggatott tészta közepét lenyomjuk (mélyedéseket készítünk, de legyen pereme is).
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kör alakú tésztát, és mindegyiknek a belsejét megkenjük lekvárral, majd kis kanállal rákanalazzuk a pudingot. A pudingba pedig belenyomkodjuk a ribizliszemeket (tetszés szerinti darabot).
A tészta széleit lekenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük. A megsült és kihűlt péksütemény tetejét megszórjuk porcukorral.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!