Menü

Utazási trombózis

Itt nyár, meleg van, aki teheti, elindul egy nagyobb víztömeg partjára, de sokan nem is gondolják, hogy a hosszabb utak egyik legrosszabb velejárója a trombózis kialakulásának veszélye.

A vér áramlása testünkben az alapvető feladatok közé tartozik, amelyet szervezetünk megállás nélkül teljesít. Ahhoz, hogy ezt megfelelően fenntartsuk, mozgásra van szükségünk, hiszen a mozgással az izompumpa segíti a vér visszaáramlását a szívünkbe. Ez azért nagyon fontos, mert ha nem mozgatjuk végtagjainkat, utazás közben legfőképp lábunkat, hiszen ülünk az autóban, vonaton, repülőn, akkor izmaink nem dolgoznak. Mivel az izmok nem dolgoznak, így alsó végtagjainkban vér lappangása alakulhat ki. Amikor a vér lappang az erekben, főleg visszerekben, nagy az esélye vérrögök kialakulásának.

A vérrög, vagy thrombus a véralvadás végső terméke, amikor a vérlemezkék összekapcsolódnak egy csoportba és folyékony állagból egy kemény végtermékké alakulnak. Persze ez egy szuper dolog, ha az ember megsérül és a seb helyén véralvadás indul be, ezzel elzárva a sérülést a külvilágtól, de ha ez egy ér belsejében történik, az nem éppen jó dolog. A vérrögképződés mélyvénás trombózishoz vezethet, melynek a tüneteire érdemes figyelni. Ezek a láb dagadása, vizesedése, feszülése, mely fájdalmat okoz.

Később mozgás hatására ezek a kis vércsomók elindulhatnak a visszereken felfelé, melynek nagyon súlyos és komoly következménye lehet a tüdőembólia, mely a tüdőerek elzáródását jelenti. Ezt onnan sejthetjük, hogy ok nélkül köhögni kezdünk, erős mellkasi fájdalmaink lesznek, szédülünk vagy egyik pillanatról a másikra leállhat keringésünk, ezen felül nem csak a tüdőnkbe juthat el, hanem szívünkbe és agyunkba is, ami azonnali sürgősségi ellátást igényel.

A vérrögképződésre hajlamosító tényezők lehetnek a visszeres lábak, a különböző hormonszabályozó tabletták fogyasztása, a dohányzás, a terhesség, a túlsúly, vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Természetesen itt nem arra kell gondolni, hogy akinek ilyen jellegű problémái vannak, ott biztosan kialakul a probléma, csupán körültekintőnek kell lennünk. Azoknak, akik különböző betegséggel küzdenek, érdemes felkeresni orvosukat és konzultálniuk egy esetleges vérhígító beszerzéséről és annak helyes használatáról.

Tehetünk ellene, nem is kell nagy dolgokra gondolni. Amikor hosszabb autóútra indulunk, iktassunk be több megállót, szálljunk ki a járműből és tornáztassuk, mozgassuk át kicsit lábainkat. Én már találkoztam egy igen hosszú repülőút során azzal is, hogy a légi utaskísérők felkeltettek mindenkit az üléseikből és egy közösségi tornaórát tartottak az utasoknak, viszont ha nincs ilyen a repülőn, akkor igen is tessék felkelni és elsétálgatni kicsit a folyósón.

Ezek mellett már léteznek szuper, szinte minden színben kapható kompressziós harisnyák is, nagyon jó megoldás főleg idősek körében, akik nehezebben mozognak. Nagyon figyeljünk oda a folyadékbevitelre, hígítsuk vérünket víz utánpótlással, főleg a nagy melegben, hiszen ezzel védjük testünket a túlhevüléstől is. A laza ruhák viselete segít, hogy ne nyomjuk meg feleslegesen izmainkat, ereinket, segítve a természetes véráramlást.

Minden utazás alkalmával figyeljünk arra, hogy legyen nálunk elegendő folyadék és iktassunk be mozgást az út alkalmával, így segíthetünk szervezetünknek, hogy jól el tudja látni egyik legfőbb feladatát, a vérkeringésünk helyes működtetését.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?