Menü

Utazási trombózis

Itt nyár, meleg van, aki teheti, elindul egy nagyobb víztömeg partjára, de sokan nem is gondolják, hogy a hosszabb utak egyik legrosszabb velejárója a trombózis kialakulásának veszélye.

A vér áramlása testünkben az alapvető feladatok közé tartozik, amelyet szervezetünk megállás nélkül teljesít. Ahhoz, hogy ezt megfelelően fenntartsuk, mozgásra van szükségünk, hiszen a mozgással az izompumpa segíti a vér visszaáramlását a szívünkbe. Ez azért nagyon fontos, mert ha nem mozgatjuk végtagjainkat, utazás közben legfőképp lábunkat, hiszen ülünk az autóban, vonaton, repülőn, akkor izmaink nem dolgoznak. Mivel az izmok nem dolgoznak, így alsó végtagjainkban vér lappangása alakulhat ki. Amikor a vér lappang az erekben, főleg visszerekben, nagy az esélye vérrögök kialakulásának.

A vérrög, vagy thrombus a véralvadás végső terméke, amikor a vérlemezkék összekapcsolódnak egy csoportba és folyékony állagból egy kemény végtermékké alakulnak. Persze ez egy szuper dolog, ha az ember megsérül és a seb helyén véralvadás indul be, ezzel elzárva a sérülést a külvilágtól, de ha ez egy ér belsejében történik, az nem éppen jó dolog. A vérrögképződés mélyvénás trombózishoz vezethet, melynek a tüneteire érdemes figyelni. Ezek a láb dagadása, vizesedése, feszülése, mely fájdalmat okoz.

Később mozgás hatására ezek a kis vércsomók elindulhatnak a visszereken felfelé, melynek nagyon súlyos és komoly következménye lehet a tüdőembólia, mely a tüdőerek elzáródását jelenti. Ezt onnan sejthetjük, hogy ok nélkül köhögni kezdünk, erős mellkasi fájdalmaink lesznek, szédülünk vagy egyik pillanatról a másikra leállhat keringésünk, ezen felül nem csak a tüdőnkbe juthat el, hanem szívünkbe és agyunkba is, ami azonnali sürgősségi ellátást igényel.

A vérrögképződésre hajlamosító tényezők lehetnek a visszeres lábak, a különböző hormonszabályozó tabletták fogyasztása, a dohányzás, a terhesség, a túlsúly, vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Természetesen itt nem arra kell gondolni, hogy akinek ilyen jellegű problémái vannak, ott biztosan kialakul a probléma, csupán körültekintőnek kell lennünk. Azoknak, akik különböző betegséggel küzdenek, érdemes felkeresni orvosukat és konzultálniuk egy esetleges vérhígító beszerzéséről és annak helyes használatáról.

Tehetünk ellene, nem is kell nagy dolgokra gondolni. Amikor hosszabb autóútra indulunk, iktassunk be több megállót, szálljunk ki a járműből és tornáztassuk, mozgassuk át kicsit lábainkat. Én már találkoztam egy igen hosszú repülőút során azzal is, hogy a légi utaskísérők felkeltettek mindenkit az üléseikből és egy közösségi tornaórát tartottak az utasoknak, viszont ha nincs ilyen a repülőn, akkor igen is tessék felkelni és elsétálgatni kicsit a folyósón.

Ezek mellett már léteznek szuper, szinte minden színben kapható kompressziós harisnyák is, nagyon jó megoldás főleg idősek körében, akik nehezebben mozognak. Nagyon figyeljünk oda a folyadékbevitelre, hígítsuk vérünket víz utánpótlással, főleg a nagy melegben, hiszen ezzel védjük testünket a túlhevüléstől is. A laza ruhák viselete segít, hogy ne nyomjuk meg feleslegesen izmainkat, ereinket, segítve a természetes véráramlást.

Minden utazás alkalmával figyeljünk arra, hogy legyen nálunk elegendő folyadék és iktassunk be mozgást az út alkalmával, így segíthetünk szervezetünknek, hogy jól el tudja látni egyik legfőbb feladatát, a vérkeringésünk helyes működtetését.

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.