Menü

A kóla egészségre gyakorolt hatásai

A kóla tagadhatatlanul hasznos termék. Csak meginni nem szabad! A kóla savas tisztítószerként működik. Az italban levő sav mennyisége koptatja a fogzománcot, fokozva a fogszuvasodás veszélyét.

Vessünk egy pillantást a kóla „anatómiájára”:
Szénsavas víz - buborékos víz. Megzavarja az emésztést, növeli az emésztőnedvek savasságát és puffadást okozhat. Elsősorban szűrt csapvízből állítják elő.
E150D - ételszínezék, amelyet cukor hőkezelésével állítanak elő, kémiai szerek hozzáadásával vagy a nélkül. A kóla esetében ez az ammónium-szulfát.
E952 - Nátrium-ciklamát, cukorpótló anyag. Szintetikus kémiai vegyület, 200-szor édesebb a cukornál, és mesterséges édesítőszernek használják. Az FDA 1969-ben betiltotta, mivel - akárcsak a szaharin és az aszpartám - kísérleti patkányokban rákot okozott.

E950 - Aceszulfám-kálium. 200-szor édesebb a cukornál, metil-étert tartalmaz. Károsítja a szív- és érrendszer működését. Aszparaginsavat tartalmaz, amely izgató hatással van az idegrendszerre és függőséghez is vezethet. Az aceszulfám nehezen bomlik le, ezért gyerekeknek és várandós nőknek nem ajánlott.
E951 - Aszpartám. Édesítőszer cukorbetegek számára. Melegítés hatására metanolra és fenilalaninre bomlik. A metanol rendkívül veszélyes; már 5-10 ml roncsolja a látóideget és gyógyíthatatlan vakságot okozhat. Meleg üdítőkben az aszpartám formaldehiddé alakul, ami nagyon erősen rákkeltő anyag. Az aszpartám mérgezés tünetei többek között: eszméletvesztés, fejfájás, kimerültség, szédülés, hányinger, verejtékezés, hízás, ingerlékenység, a memória romlása, látászavar, ájulás, izületi fájdalmak, depresszió, terméketlenség, hallásromlás, stb. Az aszpartám a következő betegségek kialakulásában is szerepet játszhat: agydaganat, epilepszia, krónikus fáradtság, cukorbetegség és tuberkulózis. Ezt az anyagot a veszélyessége miatt később betiltották, majd gyanús körülmények között újra engedélyezték.

E338 - Ortofoszforsav. Bőr- és szemirritációt okozhat. Ammónia-, nátrium-, kalcium-, alumínium- foszfor sók előállításánál használják, valamint bizonyos típusú növényi szén és filmek szerves szintézisénél. Bizonyos tűzálló anyagok, kerámiák, üveg, műtrágyák, szintetikus tisztítószerek, gyógyszerek, fémmegmunkáló szerek előállításánál, valamint a textil- és olajiparban használják. Köztudott, hogy az ortofoszforsav gátolja a kalcium és a vas felszívódását a szervezetben, ami a csontok gyengülését és csontritkulást okozhat. További mellékhatások: szomjúságérzés és bőrkiütések.

Kóla és a csontritkulás:
A kólában levő szénsav kalciumveszteséget okoz a csontokban, egy háromlépcsős folyamaton keresztül:
A szénsav irritálja a gyomrot.
A gyomor a maga módján „orvosolja” a problémát: a rendelkezésére álló egyetlen antacidot, kalciumot vet be a küzdelembe. A kalciumot a vérből vonja ki.
A vér, amelynek most már alacsonyabb a kalciumtartalma, a csontokból pótolja a veszteséget. Ha ezt nem tenné, az izom- és agyi funkciók sérülnének súlyosan.
De itt még nincs vége a történetnek. A Kólák legtöbbje foszforsavat is tartalmaz. A foszforsav is károsítja a szervezet kalciumkészletét.
A kóla tehát gyengíti (és törékennyé teszi) a csontokat, kétféle módon:
A szénsav csökkenti a csontokban levő kalcium mennyiségét.
A foszforsav csökkenti a csontokban levő kalcium mennyiségét.

Egyszóval nem egészséges ital a kóla, de minden más üdítőt sem javaslok rendszeresen fogyasztani. Hiszen a cukrozott italok fogyasztása miatt bekövetkező elhízás, májzsírosodás, cukorbetegség és a szívbetegség megnövekedett rizikója borítékolható. A legjobb ital a tested számára továbbra is a víz!

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.