A kóla egészségre gyakorolt hatásai
- Dátum: 2022.07.08., 17:03
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- betegség, egészség, fájdalom, fogszuvasodás, kóla, máj, szénsav, üdítő, zománc, zsírosodás
A kóla tagadhatatlanul hasznos termék. Csak meginni nem szabad! A kóla savas tisztítószerként működik. Az italban levő sav mennyisége koptatja a fogzománcot, fokozva a fogszuvasodás veszélyét.
Vessünk egy pillantást a kóla „anatómiájára”:
Szénsavas víz - buborékos víz. Megzavarja az emésztést, növeli az emésztőnedvek savasságát és puffadást okozhat. Elsősorban szűrt csapvízből állítják elő.
E150D - ételszínezék, amelyet cukor hőkezelésével állítanak elő, kémiai szerek hozzáadásával vagy a nélkül. A kóla esetében ez az ammónium-szulfát.
E952 - Nátrium-ciklamát, cukorpótló anyag. Szintetikus kémiai vegyület, 200-szor édesebb a cukornál, és mesterséges édesítőszernek használják. Az FDA 1969-ben betiltotta, mivel - akárcsak a szaharin és az aszpartám - kísérleti patkányokban rákot okozott.

E950 - Aceszulfám-kálium. 200-szor édesebb a cukornál, metil-étert tartalmaz. Károsítja a szív- és érrendszer működését. Aszparaginsavat tartalmaz, amely izgató hatással van az idegrendszerre és függőséghez is vezethet. Az aceszulfám nehezen bomlik le, ezért gyerekeknek és várandós nőknek nem ajánlott.
E951 - Aszpartám. Édesítőszer cukorbetegek számára. Melegítés hatására metanolra és fenilalaninre bomlik. A metanol rendkívül veszélyes; már 5-10 ml roncsolja a látóideget és gyógyíthatatlan vakságot okozhat. Meleg üdítőkben az aszpartám formaldehiddé alakul, ami nagyon erősen rákkeltő anyag. Az aszpartám mérgezés tünetei többek között: eszméletvesztés, fejfájás, kimerültség, szédülés, hányinger, verejtékezés, hízás, ingerlékenység, a memória romlása, látászavar, ájulás, izületi fájdalmak, depresszió, terméketlenség, hallásromlás, stb. Az aszpartám a következő betegségek kialakulásában is szerepet játszhat: agydaganat, epilepszia, krónikus fáradtság, cukorbetegség és tuberkulózis. Ezt az anyagot a veszélyessége miatt később betiltották, majd gyanús körülmények között újra engedélyezték.
E338 - Ortofoszforsav. Bőr- és szemirritációt okozhat. Ammónia-, nátrium-, kalcium-, alumínium- foszfor sók előállításánál használják, valamint bizonyos típusú növényi szén és filmek szerves szintézisénél. Bizonyos tűzálló anyagok, kerámiák, üveg, műtrágyák, szintetikus tisztítószerek, gyógyszerek, fémmegmunkáló szerek előállításánál, valamint a textil- és olajiparban használják. Köztudott, hogy az ortofoszforsav gátolja a kalcium és a vas felszívódását a szervezetben, ami a csontok gyengülését és csontritkulást okozhat. További mellékhatások: szomjúságérzés és bőrkiütések.

Kóla és a csontritkulás:
A kólában levő szénsav kalciumveszteséget okoz a csontokban, egy háromlépcsős folyamaton keresztül:
A szénsav irritálja a gyomrot.
A gyomor a maga módján „orvosolja” a problémát: a rendelkezésére álló egyetlen antacidot, kalciumot vet be a küzdelembe. A kalciumot a vérből vonja ki.
A vér, amelynek most már alacsonyabb a kalciumtartalma, a csontokból pótolja a veszteséget. Ha ezt nem tenné, az izom- és agyi funkciók sérülnének súlyosan.
De itt még nincs vége a történetnek. A Kólák legtöbbje foszforsavat is tartalmaz. A foszforsav is károsítja a szervezet kalciumkészletét.
A kóla tehát gyengíti (és törékennyé teszi) a csontokat, kétféle módon:
A szénsav csökkenti a csontokban levő kalcium mennyiségét.
A foszforsav csökkenti a csontokban levő kalcium mennyiségét.

Egyszóval nem egészséges ital a kóla, de minden más üdítőt sem javaslok rendszeresen fogyasztani. Hiszen a cukrozott italok fogyasztása miatt bekövetkező elhízás, májzsírosodás, cukorbetegség és a szívbetegség megnövekedett rizikója borítékolható. A legjobb ital a tested számára továbbra is a víz!
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.