Menü

Levegőtisztító növények a lakásban

Sok szobanövény nemcsak dekorációs céllal kerülhet otthonainkba, bár kétségtelenül jól mutatnak, azt azonban sokan nem tudják, hogy mely növények vannak legjobb hatással a levegő minőségére, javítva közérzetünket.

Köztudottan sok káros anyag kerül a levegőbe, gondoljunk csak az autók kipufogó gázaira, cigarettafüstre, vegyszerekre. ezek rossz hatással vannak egészségünkre, ezért lenne fontos olyan szobanövényekkel díszíteni a lakást, melyek nemcsak szépek, de légtisztító hatásuk is van.

Egy érdekességet olvastam erről, miszerint a virágok légtisztító hatására valójában a NASA jött rá, amikor a tudósok azt kutatták, hogyan lehetne megtisztítani az űrállomás levegőjét a mérgező anyagoktól.

Nézzük mely szobanövények alkalmasak erre legjobban!

A zöldike képes a legjobban tisztítani a levegőt a környezeti hatásoktól, vegyi anyagoktól, s még speciális gondozást sem igényel és mindenképp mellette szól, hogy nem mérgező. Közvetlen napra ne tegyük, a félárnyékos helyeket kedveli, évekig elél.

Sárkányfa néven fut az egzotikus növény, mely szintén tisztítja otthonunk levegőjét. A félárnyékos helyeket kedveli, de szintén mérgező, ahogy a kissé extravagáns kinézetű anyósnyelv is, utóbbi előnyére válik, hogy nem igényel speciális gondozást, szereti a napfényt, de szintén gyermekektől és házikedvencektől távol tartandó.

A vitorlavirág is képes minden káros anyagtól képes megtisztítani a levegőt, viszont ez egy mérgező növény, így nem ajánlott olyan helyre tenni, ahol gyerekek elérhetik.

A krizantém nagyon szereti a napfényt, jól mutat a teraszokon, erkélyeken, kiváló levegőtisztító hatású.

A pálmák igazi nyári hangulatot teremtenek, jót tesznek a levegő minőségének, nem mérgező, így nem kell veszélyes növényként számontartanunk, ahogy az aloe verát sem, mely szintén kellemes hangulatot teremt, légtisztító és éjszaka is termei az oxigént.

A futóka nagyon kedvelt szobanövény, az egyik legjobb légtisztító, ám veszélyes, mert nagyon mérgező, tegyük magasra, ahol nem érik el gyerekek és háziállatok.

A szobanövények tehát nemcsak hangulatjavításra jók, hanem lakásunk, otthonunk levegőjének tisztítására is, hiszen kedvelt növényeink egészségesebb környezetet is teremtenek, tehát elmondható, hogy e beltéri növényeink többek puszta dekorációs céloknál.

Megfelelő gondozással évekig hasznunkra lehetnek. Biztosítani kell számukra a megfelelő virágföldet, tápanyagokat és rendszeresen öntöznünk kell őket.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.