Menü

A tyúkhúr, mint hétköznapi kincsünk

A tyúkhúr, vagy másnéven Stellaria media valójában egy fantasztikus gyógynövény, mégis sokan gyomként tartják számon. Hívják még csibehúrnak, tikhúrnak, tyúkbegynek és egérfülnek is. Van, aki ki is irtja, van, aki az állatoknak adja oda, pedig amellett, hogy tele van vitaminnal, a vese és a máj működésének is jót tesz, valamint rendkívül jó gyulladáscsökkentő is.

Bár tény, hogy mezőgazdasági területeken inkább zavaró a gazdák számára, de a kertbe sokan szándékosan ültetik, hiszen jótékony egészségügyi hatásai mellett íze is finom. A szegfűfélék családjába tartozik, főként a nitrogénben gazdag talajt kedveli. Nagyon tartós és strapabíró növény, ha valahol elterjed, akár 25 éven keresztül is csírázhatnak a magjai. Ez bár annak, aki irtani szeretné rossz hír, de például szőlősökben előszeretettel használják talajtakarónak.

Rendkívül sok A- és C-vitamin található meg benne, emellett B-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, többek között magnéziumot, foszfort és kvarcot is.

A népi gyógyászatban elsősorban vese- és májtisztító tulajdonsága miatt használták, sőt, a veseköveket is eredményesen oldotta a szervezetben. Általános immunerősítő és energizáló hatása is ismert, ezért akár nyersen, akár teaként is előszeretettel adják betegeknek.

Ritka tulajdonsága, ami nagyon kevés gyógynövényre jellemző, az, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét. Ehhez szintén lehet nyersen és teaként is fogyasztani, de készíthetők belőle cseppek, saláta, leves, főzelék vagy akár kenőcs is. Használják többek között légúti megbetegedések és köhögés csillapítására is, jót tesz az emésztésnek és borogatásként, illetve sebgyógyításra is kiváló.

Ahogy a legtöbb gyógynövény, úgy a tyúkhúr esetében is érdemes néhány dologra odafigyelni. Terhesség alatt például nem ajánlott a fogyasztása, valamint 12 éves kor alatti gyermekeknél is jobb, ha elkerüljük, mivel néhány esetben rosszullétet okozhat. Nincs jellegzetes mellékhatása, nem veszélyes gyógynövény, de természetesen, ahogy minden mást is, úgy a tyúkhúrt is fogyasszuk mértékkel!

Szinte minden gyógynövénnyel foglalkozó áruházban és boltban kapható, drogériákban és nagyobb bevásárlóközpontokban is megtalálható a polcokon. Ha teljesen természetes forrásból szeretnénk tyúkhúrt szerezni, a legegyszerűbb, ha ültetünk a saját kertünkben.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit csinál, aki ploggingol?

A plogging elnevezés egy szemétszedő futást takar, mely egy új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyég. Futás vagy kocogás közben a sportolók szemétszedő kesztyűben hulladékot gyűjtenek zacskókba, mellyel megtisztítják környezetüket.