Menü

A tyúkhúr, mint hétköznapi kincsünk

A tyúkhúr, vagy másnéven Stellaria media valójában egy fantasztikus gyógynövény, mégis sokan gyomként tartják számon. Hívják még csibehúrnak, tikhúrnak, tyúkbegynek és egérfülnek is. Van, aki ki is irtja, van, aki az állatoknak adja oda, pedig amellett, hogy tele van vitaminnal, a vese és a máj működésének is jót tesz, valamint rendkívül jó gyulladáscsökkentő is.

Bár tény, hogy mezőgazdasági területeken inkább zavaró a gazdák számára, de a kertbe sokan szándékosan ültetik, hiszen jótékony egészségügyi hatásai mellett íze is finom. A szegfűfélék családjába tartozik, főként a nitrogénben gazdag talajt kedveli. Nagyon tartós és strapabíró növény, ha valahol elterjed, akár 25 éven keresztül is csírázhatnak a magjai. Ez bár annak, aki irtani szeretné rossz hír, de például szőlősökben előszeretettel használják talajtakarónak.

Rendkívül sok A- és C-vitamin található meg benne, emellett B-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, többek között magnéziumot, foszfort és kvarcot is.

A népi gyógyászatban elsősorban vese- és májtisztító tulajdonsága miatt használták, sőt, a veseköveket is eredményesen oldotta a szervezetben. Általános immunerősítő és energizáló hatása is ismert, ezért akár nyersen, akár teaként is előszeretettel adják betegeknek.

Ritka tulajdonsága, ami nagyon kevés gyógynövényre jellemző, az, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét. Ehhez szintén lehet nyersen és teaként is fogyasztani, de készíthetők belőle cseppek, saláta, leves, főzelék vagy akár kenőcs is. Használják többek között légúti megbetegedések és köhögés csillapítására is, jót tesz az emésztésnek és borogatásként, illetve sebgyógyításra is kiváló.

Ahogy a legtöbb gyógynövény, úgy a tyúkhúr esetében is érdemes néhány dologra odafigyelni. Terhesség alatt például nem ajánlott a fogyasztása, valamint 12 éves kor alatti gyermekeknél is jobb, ha elkerüljük, mivel néhány esetben rosszullétet okozhat. Nincs jellegzetes mellékhatása, nem veszélyes gyógynövény, de természetesen, ahogy minden mást is, úgy a tyúkhúrt is fogyasszuk mértékkel!

Szinte minden gyógynövénnyel foglalkozó áruházban és boltban kapható, drogériákban és nagyobb bevásárlóközpontokban is megtalálható a polcokon. Ha teljesen természetes forrásból szeretnénk tyúkhúrt szerezni, a legegyszerűbb, ha ültetünk a saját kertünkben.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.