Menü

Babérlevél, a népi gyógymód egyik alapköve

Mindenki ismeri a babérlevelet, hiszen a konyhában előszeretettel használjuk fűszerként, főleg ételek savanykás mellékízéért felelős, de vajon hánya tudják, hogy mi mindenre is jó még?

Ez a növény a Földközi-tenger térségében kezdte pályafutását, eleinte kis cserje, majd lassan fa nő belőle, jellegzetes kesernyés, fanyar íze és szaga van. A levelet leszedve egyben, vagy szárítva és utána őrölve is használhatjuk, és nagy szerencsénkre jó sokáig eláll a fűszerek között. Arra mindenképpen oda kell figyelnünk, hogy ha frissen szedett levelet használunk főzéshez, akkor csínján bánjunk az adagolással, mert sokkal intenzívebben érezhető, mint szárított vagy őrölt változata.

Sok kultúrában ősi gyógynövényként tartják számon, hiszen nem csak finom, hanem testünk számos területén segíthet, kívül-belül gyógyír a bajokra.

Először is nagyon jó gyulladáscsökkentő hatással bír, emellett vírus-, baktérium- és gombaölő szerként is számon tartják. Külsőleg borogatásként enyhíti az ízületi fájdalmakat, segít a bőr regenerációjában, csillapítja a pattanások lobját. Az kozmetikai kezelések során előszeretettel használják lemosásra, hiszen halványítja az erős pigment- és májfoltokat. Használhatjuk tonikként, kiáztatva és teafa olajjal keverve arclemosáshoz, összehúzza a pórusokat, csökkenti a gyulladásokat és segít a fényes, zsíros bőr helyreállításában. Sebeket és karcolásokat is bekenhetünk babérlevél pasztával, ekkor kifejti antibakteriális és mikrobaölő hatását. Babérlevél olajjal masszírozva halántékunkat, enyhíthetjük fejfájásunkat, könnyíthetjük pihenésünket, alvásunkat.

Belsőleg sem elhanyagolható a hatóereje, készíthetünk teát belőle, amit többféle kellemetlen tünet enyhítésére használható. Kaffeinsav tartalma szabályozza a koleszterin szintet, segít az érfalak erősítésében, ezáltal kevesebb az esélyünk egy stroke vagy szívinfarktus kialakulásra. Amikor levesbe, főzelékbe tesszük, nem is gondolunk arra, hogy nem csak az íze miatt lesz ez nekünk jó, hanem azért is, mert segíti az emésztésünket, főleg nehéz ételek fogyasztásánál.

Serkenti és könnyíti a méreganyagok kiürítését, segítséget nyújt, hogy szervezetünk gyorsabban bontsa le a táplálékot. Teát akkor készítsünk, amikor hasi görcsök, gyomorgörcsök, hányinger kínoz. Ekkor érdemes heti két-három alkalommal is fogyasztani. A női ciklus esetén is hasznos lehet, hiszen nem csak a menstruációs görcsöket enyhíti, hanem segít beállítani a ciklust is.

A babérlevél egy multifunkcionális növény, ami szinte minden háztartásban fellelhető. Nem csak szuper fűszer, hanem hasznos gyógynövény is, emellett termeszteni sem egy ördöngösség. Az internet tele van pazar receptekkel, tea és olaj készítési kisokossal, bátran használjuk, de sosem árt kikérni egy szakember véleményét.

Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?

Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?

A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.

Sütemények a téli hidegben

Az igazán hideg januári estéken nincs jobb dolog annál, mint egy szelet isteni finom, illatos süteménnyel ücsörögni otthon. Szerintem már mindenkivel előfordult, hogy a hűvös téli estéken úgy éreztük, képtelenek vagyunk ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Az alábbi cikkben néhány téli sütemény receptet nézhetünk meg.

Mit jelent és hogyan kezelhető a cukorfüggőség?

A cukorfüggőség népbetegség, a szervezet működéséhez szükséges mennyiség megtalálható a gabonákban, a zöldségekben, a gyümölcsökben, vagy a szervezet maga is előállítja. Mégis többet fogyasztunk a kelleténél, ami hosszú távon ártalmas lehet. A megoldás a mértékletesség és az elhatározás.