Menü

Az olvasás egészségügyi hatásai

Kutatások támasztják alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Nemcsak bölcsebbé válhatunk, hanem okosabbá, empatikusabbá is, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha könyvet olvasunk, vagy valamilyen hosszabb írást, történetet, a közösségi oldalak hírfolyam görgetése nem sorolható a jótékony hatású olvasáshoz.

Olvasás alatt nem a bulvárt és nem is a híreket értjük, hanem szépirodalmat. Az olvasás nemcsak szabadidős tevékenység, hanem az egészségünkre is jó hatással van, mind fizikailag, mind szellemileg.

Az olvasás pozitív hatásai között említhető, hogy csökkenti a stresszt, bizonyítottan késlelteti az időskori demencia kialakulását, fejleszti a memóriát, az olvasás jótékonyan hat a munkavégzésünkre, hiszen ezáltal fókuszáltabban dolgozunk, erősíti a koncentrációt, gazdagítja a szókincset, oldja a szorongást.

Hogy válhatunk empatikusabbá az olvasástól?

Nos, mivel azonosulunk azzal, amit olvasunk, beleéljük magunkat az adott helyzetbe, történetbe, kultúrába, ezáltal növeljük az empátiánkat és megértőbbek, empatikusabbak leszünk másokkal szemben.

Azok, akik a mobiltelefonjuk vagy tabletük nyomogatása helyett, elalvás előtt olvasnak, sokkal jobban és pihentetőbben alszanak, hiszen segít az elcsendesedésben.

A villogó tévéképernyő, a vakító telefon és tablet állandó figyelemváltogatásra kényszerít, melyek növelik a stresszt, ingerlékennyé tesznek és az alvászavarokért is felelősek.

Az olvasás ezzel pont ellentétes cselekvés, elcsendesít, megnyugtatja az elmét, kikapcsol, kizökkent a mindennapi feladatokból, teendőkből. Ha olvasunk óhatatlanul is ellazulunk, lelassul a szívverés, ezzel oldódik a feszültség, éppen ezért is fontos, hogy lefekvés előtt a gyerekeknek is mesét olvassunk, a tévé képernyője helyett, utóbbi ugyanis megfoszt egy nagyon lényeges lépéstől: a belső képalkotástól. A képet „készen” kapja.

A belső képalkotásnak az az előnye, hogy a történetből a gyerek azt képzel maga elé, amit szeretne.

Kutatások és tanulmányok sora igazolta, hogy azok a gyerekek, akiknek rendszeresen mesélnek este, sokkal fejlettebbek lesznek az iskolába kerüléskor. A meseolvasást nem lehet elég korán kezdeni, már a pár hónapos babáknak is ajánlott mesélni. Talán eleinte nem köti le, kiveszi a kezünkből a mesekönyvet, elterelődik a figyelme, ám később megszokja megszereti, fejlődik tőle, ezért nem szabad feladni, hanem sokszor kell próbálkozni a meséléssel.A közös meseolvasásnak az iskoláskor elérésével sem kell megszűnnie, a nagyobb gyerekek is igénylik a meseolvasással töltött közös időt.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.