Menü

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

Tudták, hogy a meditálók keveset alszanak? Azt mondják, azért van kevesebb alvásra szükségük, mert minden meditáció alkalmával felfrissülnek, feltöltődnek és fiatalodnak. Ezek szerint, pedig olyan hatékony, mint az alvás.

A meditálók sokkal nyugodtabbak mentálisan és kiegyensúlyozottabbak érzelmileg. Kevesebbet aggódnak, nem rohannak, kevesebbet haragosak, egészségesebbek, kevésbé irányítják őket a félelmeik és egészségesebbek, mert elégedettek az életükkel.

A meditációhoz mindössze egy csendes hely kell, ahol kizárhatjuk a külvilág zavaró tényezőit, behunyhatjuk a szemünket és koncentrálhatunk a légzésünkre, a gondolatainkra. Nem kell irányítani a meditációt, elkalandozhatunk a gondolatainkban.

Miért jó meditálni?

Aki kipróbálja és rendszeressé teszi az életében, azok beszámolnak arról, hogy csökkenti a stresszt, napról napra javítja a koncentrációt, segít a nyugodt alvásban, az ellazulásban.

Hozzáértők szerint csökkenti a fájdalomérzetet, a vérnyomást, melyet összefüggésbe hoznak a lelkiállapottal. A meditáció hozzájárul a mentális egészségünkhöz,

Bebizonyították azt is, hogy a meditálók agya magasabb szinten működik, ezért nagyon sok felsővezető él a meditáció adta lehetőségekkel.

A meditáció fiziológiai jótékony hatásai közé sorolható, hogy alacsonyabb az oxigén igény, lassul a légzés, csökken a szívverések száma, növekszik a teherbírás, csökken az aggódás, a stressz, a feszültség, enyhül az izmok feszülése, segít a menstruáció előtti időszakban és műtétek után a felépülésben. A meditáció erősíti az immunrendszert, segíti a súlyleadást, a megfelelő koleszterinszintet, lassítja az öregedés folyamatát, kiváló fejfájáscsillapító, így migrén ellen is ajánlott.

Talán az egyik legfontosabb jótékony hatása, hogy harmonizálja az endokrin rendszert (belső elválasztású mirigyek működését), gyógyíthatja a terméketlenséget.

Gyógyír az elmére is, hiszen önbizalomnövelő, megszabadít a stressztől és a félelmektől, növeli a kreativitást, fejleszti a memóriát és ezáltal a tanulási képességet, lassítja az időskori demencia kialakulását, hatására javulnak az emberi kapcsolatok.

A meditáció csökkenti az agresszivitást, segíti a leszokást a függőségekről, csökkenti az alvásproblémákat.

Spirituális erejénél fogva megteremti az elme békességét és harmóniáját, segíti az önmegvalósítást, bölcsebbé tesz, erősíti a hitünket.

Még sorolhatnánk az előnyeit, az eddigiek függvényében azonban azt gondolom mindenképp érdemes kipróbálni.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.

A kettlebelles edzés előnyei

A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni, hatékony zsírégető és alakformáló mozgásforma.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!