Menü

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

Tudták, hogy a meditálók keveset alszanak? Azt mondják, azért van kevesebb alvásra szükségük, mert minden meditáció alkalmával felfrissülnek, feltöltődnek és fiatalodnak. Ezek szerint, pedig olyan hatékony, mint az alvás.

A meditálók sokkal nyugodtabbak mentálisan és kiegyensúlyozottabbak érzelmileg. Kevesebbet aggódnak, nem rohannak, kevesebbet haragosak, egészségesebbek, kevésbé irányítják őket a félelmeik és egészségesebbek, mert elégedettek az életükkel.

A meditációhoz mindössze egy csendes hely kell, ahol kizárhatjuk a külvilág zavaró tényezőit, behunyhatjuk a szemünket és koncentrálhatunk a légzésünkre, a gondolatainkra. Nem kell irányítani a meditációt, elkalandozhatunk a gondolatainkban.

Miért jó meditálni?

Aki kipróbálja és rendszeressé teszi az életében, azok beszámolnak arról, hogy csökkenti a stresszt, napról napra javítja a koncentrációt, segít a nyugodt alvásban, az ellazulásban.

Hozzáértők szerint csökkenti a fájdalomérzetet, a vérnyomást, melyet összefüggésbe hoznak a lelkiállapottal. A meditáció hozzájárul a mentális egészségünkhöz,

Bebizonyították azt is, hogy a meditálók agya magasabb szinten működik, ezért nagyon sok felsővezető él a meditáció adta lehetőségekkel.

A meditáció fiziológiai jótékony hatásai közé sorolható, hogy alacsonyabb az oxigén igény, lassul a légzés, csökken a szívverések száma, növekszik a teherbírás, csökken az aggódás, a stressz, a feszültség, enyhül az izmok feszülése, segít a menstruáció előtti időszakban és műtétek után a felépülésben. A meditáció erősíti az immunrendszert, segíti a súlyleadást, a megfelelő koleszterinszintet, lassítja az öregedés folyamatát, kiváló fejfájáscsillapító, így migrén ellen is ajánlott.

Talán az egyik legfontosabb jótékony hatása, hogy harmonizálja az endokrin rendszert (belső elválasztású mirigyek működését), gyógyíthatja a terméketlenséget.

Gyógyír az elmére is, hiszen önbizalomnövelő, megszabadít a stressztől és a félelmektől, növeli a kreativitást, fejleszti a memóriát és ezáltal a tanulási képességet, lassítja az időskori demencia kialakulását, hatására javulnak az emberi kapcsolatok.

A meditáció csökkenti az agresszivitást, segíti a leszokást a függőségekről, csökkenti az alvásproblémákat.

Spirituális erejénél fogva megteremti az elme békességét és harmóniáját, segíti az önmegvalósítást, bölcsebbé tesz, erősíti a hitünket.

Még sorolhatnánk az előnyeit, az eddigiek függvényében azonban azt gondolom mindenképp érdemes kipróbálni.

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.