Menü

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

Tudták, hogy a meditálók keveset alszanak? Azt mondják, azért van kevesebb alvásra szükségük, mert minden meditáció alkalmával felfrissülnek, feltöltődnek és fiatalodnak. Ezek szerint, pedig olyan hatékony, mint az alvás.

A meditálók sokkal nyugodtabbak mentálisan és kiegyensúlyozottabbak érzelmileg. Kevesebbet aggódnak, nem rohannak, kevesebbet haragosak, egészségesebbek, kevésbé irányítják őket a félelmeik és egészségesebbek, mert elégedettek az életükkel.

A meditációhoz mindössze egy csendes hely kell, ahol kizárhatjuk a külvilág zavaró tényezőit, behunyhatjuk a szemünket és koncentrálhatunk a légzésünkre, a gondolatainkra. Nem kell irányítani a meditációt, elkalandozhatunk a gondolatainkban.

Miért jó meditálni?

Aki kipróbálja és rendszeressé teszi az életében, azok beszámolnak arról, hogy csökkenti a stresszt, napról napra javítja a koncentrációt, segít a nyugodt alvásban, az ellazulásban.

Hozzáértők szerint csökkenti a fájdalomérzetet, a vérnyomást, melyet összefüggésbe hoznak a lelkiállapottal. A meditáció hozzájárul a mentális egészségünkhöz,

Bebizonyították azt is, hogy a meditálók agya magasabb szinten működik, ezért nagyon sok felsővezető él a meditáció adta lehetőségekkel.

A meditáció fiziológiai jótékony hatásai közé sorolható, hogy alacsonyabb az oxigén igény, lassul a légzés, csökken a szívverések száma, növekszik a teherbírás, csökken az aggódás, a stressz, a feszültség, enyhül az izmok feszülése, segít a menstruáció előtti időszakban és műtétek után a felépülésben. A meditáció erősíti az immunrendszert, segíti a súlyleadást, a megfelelő koleszterinszintet, lassítja az öregedés folyamatát, kiváló fejfájáscsillapító, így migrén ellen is ajánlott.

Talán az egyik legfontosabb jótékony hatása, hogy harmonizálja az endokrin rendszert (belső elválasztású mirigyek működését), gyógyíthatja a terméketlenséget.

Gyógyír az elmére is, hiszen önbizalomnövelő, megszabadít a stressztől és a félelmektől, növeli a kreativitást, fejleszti a memóriát és ezáltal a tanulási képességet, lassítja az időskori demencia kialakulását, hatására javulnak az emberi kapcsolatok.

A meditáció csökkenti az agresszivitást, segíti a leszokást a függőségekről, csökkenti az alvásproblémákat.

Spirituális erejénél fogva megteremti az elme békességét és harmóniáját, segíti az önmegvalósítást, bölcsebbé tesz, erősíti a hitünket.

Még sorolhatnánk az előnyeit, az eddigiek függvényében azonban azt gondolom mindenképp érdemes kipróbálni.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.