Menü

Geocaching, a kincskereső játék

A geocaching egy világszintű szervezet, a világ minden táján megtalálható, a kincskeresés és felfedezés modernkori játéka. Nagyon sokszor találkozom olyan emberekkel, akitől, ha megkérdezem, hogy hallott-e már róla, fogalma sincs miről beszélek. Pedig szó szerint a világon mindenhol játszák, követik, teljesítik, de nézzük, miről is van szó.

Kiben ne égne a vágy, hogy idegen tájakat, csodálatos környezetet, vagy kulturális, történelmi jelentőséggel bíró helyeket ismerjen meg úgy, hogy egy kütyü segítségével még el sem tévedhet. Na jó, azért van lehetőség eltévedni, velünk is megtörtént már nem egyszer, de azért a gps igen nagy segítségünkre van.

A játék lényege, hogy az internetes oldalon megadott gps koordinátákat meg kell keresni. Ezeken a pontokon úgynevezett ládák vannak, ezek lehetnek fizikailag is ládák, vagyis dobozok, de lehetnek virtuális ládák is, amik például feliratok, évszámok egy-egy épület oldalán. Amikor megtaláljuk a ládát, az ott található jelszóval regisztrálni tudunk a láda oldalán és ezzel bezsebelhetjük az elismerést, hogy ügyesek vagyunk és teljesítettük a küldetést. A fizikai ládában megtalálható logbookba pedig beírhatjuk nevünket/nicknevünket megtalálás dátumával, emellett beletehetünk egy kis apróságot, vagy kicserélhetjük valamilyen kis csecsebecsére a benne található kis tárgyat. Fontos, hogy korrekten intézzük ezt, csak akkor veszünk ki bármit, ha bele is teszünk. Eddig ez egészen jól hangzik, nem? De most jön csak a lényeg, vagyis azon kívül, hogy "kincset" keresünk, miért is jó ez nekünk?!

A ládák minden esetben valamilyen jelentőségteljes helyen vannak eldugva. Lehet ez egy csodálatos kilátás a tájra egy kilátó tetején, egy történelmi jelentőségű rom az erdő, de akár egy város közepén, vagy egy nagyváros látványosságait bemutató multiláda, ami több pontból álló útikalauzunk lehet. A rejtők, akik a ládákat rejtik el, mind olyan hétköznapi emberek, akik meg akarják mutatni a Föld szépségeit azzal, hogy olyan helyre hívnak minket ládát keresni, amit magunktól nem biztos, hogy megnéznénk.

A ládák oldalain mindenről tájékozódhatunk, mint például kocsival megközelíthető e, babakocsival ajánlott e útnak indulni, vagy hogy hány méter szintkülönbséggel kell számolnunk egy túrázás alatt. Minden információt megtalálunk arról is, hogy milyen kis csodát akar megmutatni a rejtő a láda elhelyezésével. Hihetetlen, de akár a szomszéd utcában is lehet olyan, amiről nem is tudunk, ezzel a lehetőséggel élve mindent felfedezhetünk és a gyerekek is élvezni fogják a kincskereső túrát.

A geocaching egy jó lehetőség arra, hogy akár egyedül, akár családosan, vagy kutyával is egy jót kiránduljunk úgy, hogy közben megismerjük környezetünk természetes és épített látnivalóit.

Nagy a stressz? Hallgass jazzt!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy művészetterület, stílus vagy alkotás befogadásába beletört a bicskánk. A jazz-zene ebből a szempontból különösen „veszélyeztetett”, hiszen a közgondolkodás jó pár olyan címkét ragasztott rá, mint: érthetetlen, disszonáns, öncélú. E matricák mögé merészkedve azonban izgalmas dolgokra bukkantam: a jazz tulajdonképpen a karrier C-vitaminja, a lelki egészség füvesembere – ja, és főleg koncertteremben, ágyban és golfpályán hallgatandó.

A modern világ létszükséglete: az utazás

Az egyik legfontosabb érték a modern generációk számára az utazás lett. Az utazások alapját ma már az élményközpontúság, és egy kultúra megismerése jelenti. A fiatalokat, de az idősebb generációt is a turizmus rengeteg formája csábítja szerte a világban. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy az utazás hogyan vált a mai világ létszükségletévé.

Illemszabályok az edzőteremben!

Téli időszakban nem mindenki szereti a szabadtéri sportokat, vannak, akik kifejezetten bekuckóznak télen, s inkább otthon mozognak (ha mozognak), vagy az edzőtermet választják, nincs is ezzel semmi baj, azonban, ha zárt térben edzünk, mások társaságában, akkor vonatkoznak ránk egyfajta illemszabályok, melyeket illik mindenkinek betartani.

Hogyan készüljünk fel hosszabb autós utazásra?

Utazni mindenki utazik, és a legtöbb embert a munka, a pihenés, és a kikapcsolódás vezérli egy-egy másik országba. Bizonyos helyzetekben hiába a nagy távolság, ha például rengeteg holmival megyünk, vagy nagyon drága a repülőjegy, akkor a repülőgép helyett autóba ülünk. Az alábbi cikkben arra keressük a választ, hogy hogyan készülhetünk fel egy hosszabb autós, vagy esetleg vonattal történő utazásra.

Sport télen is!

A szabadtéri sportolást sokan 25 fokban, kellemes szellővel és ragyogó napsütéssel képzelik el, ám ha hideg van, vagy sötét, szél esetleg eső, már el is veszi a kedvet egy barátságtalan időjárás, pedig az immunrendszer erősödése szempontjából különösen ajánlott a téli szabadtéri sport.