Menü

A zsírégetés folyamata

Nem véletlen mondják, hogy a nyári bikini-testért már jóval korábban, télen el kell kezdeni dolgozni. A zsírégetés folyamata lassú és sajnos tenni is kell érte sokat, hiszen magától nem indul be és nem elegendő a kalóriákat számolni, hiszen a zsírégetés és az izomépítés biológiai folyamata ennél jóval bonyolultabb.

De mi lesz a zsírsejtekkel? Hová tűnnek? A súlycsökkenés és a zsírégetés miben különbözik? Hogyan tudunk kifejezetten a zsírszövetből leadni? Most összefoglaljuk, mit érdemes tudni, ha ilyen célokat tűztünk ki magunk elé.

A zsírszövet alapvetően hasznos és okkal létezik testünkben. Elsősorban jó hőszigetelő tulajdonságú, másrészt védelmi funkciót is ellát, valamint ez a szervezetünk energiaraktára. Ezen kívül pedig elengedhetetlen az idegrendszer és a hormonháztartás megfelelő működéséhez is, tehát bármennyire is küzdünk ellene, nem az a cél, hogy eltüntessük, hanem hogy egészséges szintre hozzuk.

Megkülönböztetünk sárga- és barna zsírszövetet. A sárga zsírszövet gömbölyű zsírcseppekből áll, ezek raktározzák a felesleges energiát. A barna zsírszövet jellemzően a téli álmot alvó állatoknál van jelen, a bőr alatt húzódik és hőtermelés a feladata a kalóriák elégetésével.

Sokan összemossák a súlyvesztéssel a zsírégetést, pedig a két dolog között nem megfordítható az ok-okozati irány. A zsírégetés egy olyan folyamat, ami végül súlyvesztéshez vezet, ám ez fordítva nem igaz. A súlyvesztéstől nem lesz rajtunk kevesebb a zsír, hiszen ehhez nyúl a szervezet legutoljára, ha energiára van szüksége.

Ha edzünk vagy valamilyen testmozgást végzünk, valóban nyerhet energiát a testünk a zsírsejtekből, ám ez a folyamat nem azonnal, hanem csak bizonyos idő után indul be, viszont megnyugtató tény, hogy a zsírégetés a regenerálódás, azaz a pihenés alatt is folytatódik, ha megfelelő mennyiségű testmozgást végzünk. Ez hogyan lehetséges? Azt talán mindenki tudja, hogy az edzés alatt megdolgoztatott izomrostok roncsolódnak, nyúlnak, majd a regenerálódási fázis alatt épülnek és fejlődnek.

Ehhez az épüléshez energia kell, amit a test a zsírsejtekből nyer. Edzés alatt, mivel gyorsan van szükség az energiára, eleinte a szénhidrátokból fogja kinyerni a szervezet, ezért van szükség hosszabb ideig tartó edzésre. Az viszont fontos, hogy a zsírsejtek maguk nem tűnnek el, csak a bennük található zsír, magyarul kisebbek lesznek, de sajnos ugyanúgy ott maradnak. Jó hír, hogy nagyjából adott zsírsejtszámmal születünk és amikor hízunk, mindössze ezek mérete nő, nem a számuk, de ez a fogyásra is érvényes, azonban nekünk éppen ez a célunk: minél kisebbre zsugorítani a zsírsejteket.

Természetesen figyelembe kell vennünk az adott korra és nemre jellemző egészséges testzsírszázalékot, mivel ez alatt már éppolyan egészségtelenek lehetünk, mint túlsúlyosan. Tulajdonképpen a zsírégetés alapja a sokszor emlegetett kalóriahiány, ám nem pusztán a számok határozzák meg a diétánk sikerességét. Bár szükséges a kalóriadeficit a fogyáshoz, önmagában nem okoz majd zsírveszteséget, mivel testmozgás híján – sőt, alacsony intenzitású, rövid időtartalmú edzés során is – csak az izomszövetünkből fedezi majd a szükséges energiát a testünk, ami bár a mérlegen jól mutat, a zsírégetés szempontjából hasztalan.

Ahhoz, hogy megfelelően beinduljon a zsírégetés a szervezetünkben, három dolog elengedhetetlen. Megfelelő mennyiségű kalóriát kell bevinnünk, így elkerülve az anyagcsere lelassulását, ami akár hízáshoz is vezethet. Elegendő mennyiségű fehérjét is be kell vinnünk, hogy az izomszövet épüljön, ne pedig feleméssze a deficit. Végül pedig rendszeres és legalább 1 órás testmozgás is szükséges ahhoz, hogy a testünk a könnyen és gyorsan elérhető szénhidrátok után a zsírszövethez is nyúljon energiaszerzés céljából, majd a mozgás utáni regenerálódási fázis alatt az izomépítéshez is innen nyerjen energiát.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.