Menü

Kiknek fontos a magnéziumpótlás?

Közeleg az ősz, az iskolakezdés, beköszöntenek a hűvösebb hónapok, ilyenkor szükség van az ásványi anyagok, vitaminok pótlására. A magnézium pótlása az egyik legfontosabb bizonyos esetekben. Kiknek fontos a magnézium pótlása?

Tíz emberből nyolc nem fogyaszt elegendő magnéziumot. Sajnos kevés ember van tudatában annak, hogy mit okoz a magnézium hiánya és milyen fontos annak pótlása az egészségünkre nézve. A magnézium a szervezet második legfontosabb kationja, szerepet játszik a csontanyagcserében, az izmoknak is nélkülözhetetlen, gondoljunk csak az izomgörcsök megelőzésére, de említhetnénk a szív- és érrendszer egészségét is.

A magnézium megfelelő pótlása fontos lehet terhesség esetén is, de migrénben szenvedők és asztmások is szedik, továbbá a magnézium enyhítheti a fájdalmas menstruációval járó problémákat. A hiányát szervezetünk jellegzetes tünetekkel jelzi: izomgörcsök, izomgyengeség, szédülés, szívritmuszavar formájában, de jelentkezhet érelmeszesedés, csontritkulás, krónikus fáradtság, magas vérnyomás, depresszió, ingerlékenység is, a teljesség igénye nélkül.

Az alacsony magnézium bevitel izomgörcsöt, remegést és görcsöket okozhat.

Szakértők szerint a felnőtt szervezetnek legalább napi 375 mg-ra van szüksége magnéziumból, ám ez általános ajánlás, a kismamák magnéziumigénye sokkal magasabb, ahogy a sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek is.

Ételekkel is lehet pótolni ezt a fontos tápanyagot, de étrendkiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük. Természetes forrásai a következők: banán, babfélék, brokkoli, barna rizs, diófélék, halolaj, tej, gombák, szójabab, olajos magvak, kukorica, tofu és teljes kiőrlésű gabonafélék.

Miért magnéziumhiányos a felnőtt lakosság nagy része?

Valószínűleg a válasz abban keresendő, hogy nem táplálkozunk egészségesen, valamint a táplálkozási tényezőkön túl a stressz, az alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek (mint például a vízhajtók) szedése is hozzájárul ehhez a problémákhoz.

Kiknek lenne elsősorban szükségük magnéziumpótlásra?

Mint említettem sportolóknak, intenzív, megterhelő fizikai munkát végzőknek, kismamáknak az orvos utasításai és javaslatai alapján, szoptató anyukáknak, szélsőséges és egyoldalú diétát követőknek, bizonyos felszívódási zavarokban szenvedőknek és alkoholt fogyasztóknak.

A magnézium pótlását mindenképp meg kell beszélni az orvosunkkal, vagy gyógyszerészünkkel, ők segítenek a számunka megfelelő készítmény kiválasztásában és adagolásában. Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

A vegán húsok világában

Se vegetariánus, se vegán életmódot nem folytatok. Habár volt néhány év, amíg nem ettem húst, ennek is vége már. Azóta mindössze annyit teszek, hogy tudatosan figyelek a mennyiségekre, miből mennyit fogyasztok. Inkább a mértékletesség határozza meg a mindennapjaimat. Ennek ellenére mindig érdekelnek az új megoldások, a különböző lehetőségek, így jutottam el oda, hogy érdekelni kezdett a vegán hús mibenléte. Egyféle van? Sokféle létezik? Jobb vagy rosszabb, mint a nagybetűs hús? Nézzük meg, milyen következtetéseket vontam le!

Finom és egyszerű pástétomok– avagy hogyan dobjuk fel a vacsorát!

Háziasszonyok számára nem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető egy étel. Amikor a rántotta, a virsli és a melegszendvics, meg a felvágott egy idő után unalmassá válik, akkor jók a szendvicskrémek, pástétomok, melyeket akár előző este is elkészíthetünk, de frissen összedobva sem tart pár percnél tovább.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.