Menü

Tényleg egészséges a gabonapehely?

A gabonapelyheket általában úgy reklámozzák, hogy tökéletes reggeli, hiszen tele van rosttal, hozzáadott vitaminnal, így egészséges és gyorsan elkészíthető is, hiszen csak tejet vagy joghurtot kell hozzáadni és már készen is van. De valóban olyan egészségesek ezek a termékek, vagy csak egy újabb marketing fogás áll a háttérben?

Az első dolgunk az, hogy megvizsgáljuk, mit is nevezünk gabonapehelynek? Gabonapehelynek hívjuk a zabpelyhet, a rozspelyhet és a tönkölybúza pelyhet is. Ezek mind valódi gabonapelyhek és nagyrészt valóban jó rostforrások, valamint kevés cukrot tartalmaznak, legalábbis azok a fajtái, amiket nem ízesítenek. A ’másik gabonapehely’, amit a boltok polcain is láthatunk, a müzli, illetve a szintén gyakori kukoricapehely.

Önmagában ezekkel sem lenne gond, illetve ma már sok terméknél teljes kiőrlésű gabonát használnak bizonyos százalékban, ami pozitív, de jóval több cukrot tartalmaznak, mint amennyi egészséges volna, valamint tartósítószerek, ízfokozók, térfogatnövelő szerek és állagjavítók is szerepelnek az összetevők közt szép számmal.

A natúr zabpehely és a fitnesz gabonapelyhek, melyek cukortartalma viszonylag alacsony jó alternatívák lehetnek hetente párszor a nap első étkezéséhez, azonban a dietetikusok szerint nem érdemes minden nap ezt fogyasztani, mert a változatosság legalább annyira fontos, mint a tápanyag- és vitaminbevitel.

A müzli és az ízesített, gyermekeknek készült fahéjas, kakaós és egyéb, hozzáadott cukorral készült gabonapelyhek sajnos nem az egészséges ételek listáján szerepelnek, hiába látunk a csomagoláson friss gyümölcsöket, boldog gyermekeket és azt, hogy csökkentett cukortartalom. Ezek önmagukban nem jelentenek semmit, a többi, természetes alapanyagból készült társaival összehasonlítva pedig kiderül, hogy valójában épp ellenkező a helyzet.

Érdemes elolvasni az összetevők listáját és figyeljünk rá, hogy lehetőleg teljes kiőrlésű gabona felhasználásával készüljön, legalább egyharmad arányban és ne tartalmazzon hozzáadott cukrot. Ezen kívül jó, ha nem tartalmaz ízfokozót és egyéb, térfogatnövelő és állagjavító anyagokat.

Ha gabonapehely mellett döntünk reggelire és szeretnénk feldobni egy kicsit, erre is több lehetőségünk van. Egyrészt fogyaszthatjuk tejjel, ami az egyik legjobb kalciumforrás, így gyermekeknek kifejezetten ezzel ajánlott, de fogyaszthatjuk joghurttal vagy krémtúróval is. Ha natúr gabonapelyhet fogyasztunk és egészséges összetevőkkel szeretnénk izgalmasabbá tenni, akkor próbáljunk ki aszalt és liofilizált gyümölcsöket, mint például a mazsola, narancs, kivi, alma, banán, eper és málna.

Ha nem érezzük elég laktatónak az adagot, de mégsem szeretnénk többet enni, érdemes lehet magokkal is kiegészíteni a gabonapelyhet. Használjunk diót, pekándiót, mogyorót, mandulát, kesudiót vagy pisztáciát, de ne túl sokat, mivel ezek kalóriatartalma rendkívül magas, illetve a bennük található olaj túlzott fogyasztás esetén zsíros bőrt és pattanásokat okozhat. Ha teljesen cukormentes, natúr müzlit eszünk, feldobhatjuk még mézzel vagy agave sziruppal is.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.