Menü

Poroló – avagy a legjobb módszerek por ellen

A tökéletesen portalan lakás szinte mindenki álma, jó lenne tudni, hogyan tüntethetjük el hosszú időre a port úgy, hogy lehetőleg minél kevesebbet kelljen takarítani. A portörlésnek nálunk sosincs vége, mire végzek, addigra kezdhetem újra. Egyrészt zavaró, másrészt egészségtelen, mivel kisfiam és én is allergiások vagyunk a porra.

Olyan csodamódszerről nem tudok, mely örökre eltünteti a port a lakásból, azonban néhány trükkel el tudjuk érni, hogy ritkábban kelljen a törlőrongy után nyúlni.

Sajnos nem elég csak ott áttörölni a felületeket, ahol a "papok táncolnak". Az allergiában, asztmában szenvedőknek fontos hetente alapos takarítást végezni. Egy időn után a lakás levegő minősége is javulni fog, ha nem lesznek porosak a helyiségek.

Ahány ház, annyiféle takarítási, portalanítási technika létezik, a piacon pedig számtalan csodaszer. A következő trükkök azonban segítenek a tisztaság megőrzésében.

A szigetelés például sokat segít. Otthonunk megfelelő szigetelése, a megfelelő nyílászárók jelentősen csökkenthetik a lakásban fellelhető por mennyiségét.

A padló felmosása, tisztán tartása is közrejátszik abban, hogy a bútorokon ne rakódjanak le a szennyeződések. Léteznek megfelelő bútorápolók, melyek taszítják a port és a felület tovább tiszta és fényes marad. Ha olcsóbb megoldásokat keresünk, mint a fent említett szigetelés, nyílásszárók és drága bútorápolók, akkor próbálják ki a filléresebb ötleteinket.

Kiváló fertőtlenítő szer az ecet. egy kis ecettel már jelentősen csökkenthetjük a por mennyiségét a lakásban.

Portalanítsunk hetente legalább egyszer, figyeljünk a lámpákra és a csillárokra is! Porszívózzunk legalább hetente egyszer! A szőnyeg és a kanapé tisztántartása nagyon fontos a portalanításban.

Mossunk ágyneműt gyakrabban, vagy legalábbis rázzuk ki, nem elfeledkezve a díszpárnákról és ágytakarókról. A függönyök rendkívül sok port szívnak fel, ezek tisztítása is fontos, sokszor elég egy öblítés, a helyükre pedig nedvesen is visszaakaszthatjuk.

A légkondicionáló berendezések, ventilátorok használata is gyakoribbé teszi a portörlést, lehetőleg ezeket az eszközöket is tartsuk tisztán, tartsuk karban. A rendszeres portörlés nemcsak a tisztaság, hanem az egészségünk miatt is nagyon fontos, ezért érdemes törekedni otthonunk megfelelő tisztántartására.

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Hogyan tudunk spórolni az árammal?

Több családnak is gondot okoz a villanyszámla kifizetése, a többtagú családok akár komoly többletköltségektől is tarthatnak, kis odafigyeléssel azonban sokat spórolhatunk. Nagycsaládos anyukaként én személy szerint kíváncsi voltam, mit tehetek a költségeink csökkentése érdekében.

Hogyan kerüld el és szabadulj meg a kullancstól

A nyár és az ősz az az időszak, amikor sokat tudunk a természet lány ölén időt tölteni, de sajnos ez nem mindig felhőtlen, mivel egyes ízeltlábúak szeretik a vérünket szívni. Nem csak a szúnyog lehet kellemetlen útitárs, hanem a kullancs is.

Az élet a komfortzónán kívül kezdődik

Mi is az a komfortzóna? Miért kellene kilépni belőle? Mi tart minket a megszokott, biztonságosnak hitt komfort területen belül? Miért olyan nehéz kilépni a biztonságos zónából? A megszokott berögződések sokszor olyan erősen tartanak minket fogva, hogy képtelenek vagyunk egy apró újdonságot is izgalmas lelkesedéssel fogadni, és lépni egyet kifelé.

Az őszi időjárás lélektani hatásai

Előbb utóbb elkövetkezik az ősz, vele együtt pedig az őszi időjárás is, avagy viharok, esők, és a hűvösebb időjárás. A nyár a legtöbb embert a szabadba hívja, míg ősszel ennek ellenkezője játszódik le, és mindenki beltérbe húzódik. Sokunkat az őszi időjárás különböző módokon, de megvisel: fáradtak, ingerültek, kimerültek leszünk. Arra nézhetünk meg néhány tippet ebben a cikkben, hogy mit tehetünk ez ellen, valamint azt, hogy egy-egy helyzetben hogyan tehetünk ezen rossz érzések ellen.