Menü

Poroló – avagy a legjobb módszerek por ellen

A tökéletesen portalan lakás szinte mindenki álma, jó lenne tudni, hogyan tüntethetjük el hosszú időre a port úgy, hogy lehetőleg minél kevesebbet kelljen takarítani. A portörlésnek nálunk sosincs vége, mire végzek, addigra kezdhetem újra. Egyrészt zavaró, másrészt egészségtelen, mivel kisfiam és én is allergiások vagyunk a porra.

Olyan csodamódszerről nem tudok, mely örökre eltünteti a port a lakásból, azonban néhány trükkel el tudjuk érni, hogy ritkábban kelljen a törlőrongy után nyúlni.

Sajnos nem elég csak ott áttörölni a felületeket, ahol a "papok táncolnak". Az allergiában, asztmában szenvedőknek fontos hetente alapos takarítást végezni. Egy időn után a lakás levegő minősége is javulni fog, ha nem lesznek porosak a helyiségek.

Ahány ház, annyiféle takarítási, portalanítási technika létezik, a piacon pedig számtalan csodaszer. A következő trükkök azonban segítenek a tisztaság megőrzésében.

A szigetelés például sokat segít. Otthonunk megfelelő szigetelése, a megfelelő nyílászárók jelentősen csökkenthetik a lakásban fellelhető por mennyiségét.

A padló felmosása, tisztán tartása is közrejátszik abban, hogy a bútorokon ne rakódjanak le a szennyeződések. Léteznek megfelelő bútorápolók, melyek taszítják a port és a felület tovább tiszta és fényes marad. Ha olcsóbb megoldásokat keresünk, mint a fent említett szigetelés, nyílásszárók és drága bútorápolók, akkor próbálják ki a filléresebb ötleteinket.

Kiváló fertőtlenítő szer az ecet. egy kis ecettel már jelentősen csökkenthetjük a por mennyiségét a lakásban.

Portalanítsunk hetente legalább egyszer, figyeljünk a lámpákra és a csillárokra is! Porszívózzunk legalább hetente egyszer! A szőnyeg és a kanapé tisztántartása nagyon fontos a portalanításban.

Mossunk ágyneműt gyakrabban, vagy legalábbis rázzuk ki, nem elfeledkezve a díszpárnákról és ágytakarókról. A függönyök rendkívül sok port szívnak fel, ezek tisztítása is fontos, sokszor elég egy öblítés, a helyükre pedig nedvesen is visszaakaszthatjuk.

A légkondicionáló berendezések, ventilátorok használata is gyakoribbé teszi a portörlést, lehetőleg ezeket az eszközöket is tartsuk tisztán, tartsuk karban. A rendszeres portörlés nemcsak a tisztaság, hanem az egészségünk miatt is nagyon fontos, ezért érdemes törekedni otthonunk megfelelő tisztántartására.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.