Menü

Horkolás: ártalmatlan, vagy aggasztó?

A horkolás egy gyakori, kellemetlen hangjelenség, melynek hangereje és rendszeressége igen változó. Ártalmatlan dolog az éjszakai légzéskimaradás, vagy egészségügyi problémákat, betegségeket jelez? Erre keresünk választ.

Mi a horkolás valójában? Horkolás alatt az alvás közben kialakuló, légzéskimaradásból fakadó hangjelenséget értjük, amelynek rendszeressége, hossza és erőssége is széles skálán mozog. Nem mondható betegségnek, önmagában ártalmatlan, ugyanakkor betegség részjelensége is lehet, ezért komolyan kell venni.

A horkolás igen gyakori jelenség, a lakosság 10-20 százaléka horkol, a férfiak esetében gyakoribb. A horkolás a többségnél középsúlyos-súlyos alvási apnoét jelent és kisgyermekkorban sem ritka, melynek okozója a megnagyobbodott orrmandula, ritkábban a torokmandula, esetleg orrsövényferdülés. Az orrsövényferdülés önmagában még nem okoz horkolást, de annak esélyét mindenképp növeli.

A súlyfelesleg is segíti ennek a problémának a létrejöttét, aki nagyobb pluszsúllyal rendelkezik, nagyobb eséllyel tapasztalhatja magán ezt a jelenséget.

A dohányzás is hajlamosíthat horkolásra, semmiképp sem használ neki. Az alkohol szintén rizikófaktor, hiszen még jobban elernyeszti az izmokat. A horkolás alkatfüggő, de legtöbbször háton fekve erősebb szokott lenni, s jellegzetes tünetekkel jár.

Aki horkol, saját horkolását általában nem hallja, alvótársait azonban zavarhatja, így ezt a betegséget egy idő után a hozzátartozók, alvótársak, szobatársak szokták jelezni. Egy megfelelő orvosi diagnózis felállításához hasznos lehet egy hangfelvétel az adott hangjelenségről.

A horkolás kezelésére komplex megoldás létezik. A túlsúly okozta probléma először életmódváltással, fogyással kezelhető, mely amúgy sem árt az egészségünk szempontjából. A horkolásra műtéti megoldások is léteznek, erről azonban alapos kivizsgálások és pontos diagnózis felállítása után döntenek a szakorvosok.

Léteznek speciális pizsamák is a horkolás mérséklésére, melyek kialakítása arra ösztönzi a beteget, hogy ne a hátán aludjon.

A házi megoldások között szerepel az is, hogy a beteg a hátára teniszlabdát ragasztanak, mely szintén segíthet, így érdemes a nem műtéti megoldások közül több módszert is kipróbálni. Ha valakinek orrlégzési probléma okozza a horkolást, akkor célszerű orrszárnyi tágítót használni.

A horkolás megelőzhető?

Minden bizonnyal igen! A rizikót a köztudott kockázatnövelő tényezők kiiktatásával lehet elkerülni, ilyen az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, illetve a reflux kezelése.

Az egyszerű horkolás általában ártalmatlan hangjelenség, azonban kellemetlen és zavaró családtagjaink számára, így érdemes az ajánlott módszerekkel enyhíteni a tüneteken, illetve életmódváltással megelőzni a problémát.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.