Menü

Horkolás: ártalmatlan, vagy aggasztó?

A horkolás egy gyakori, kellemetlen hangjelenség, melynek hangereje és rendszeressége igen változó. Ártalmatlan dolog az éjszakai légzéskimaradás, vagy egészségügyi problémákat, betegségeket jelez? Erre keresünk választ.

Mi a horkolás valójában? Horkolás alatt az alvás közben kialakuló, légzéskimaradásból fakadó hangjelenséget értjük, amelynek rendszeressége, hossza és erőssége is széles skálán mozog. Nem mondható betegségnek, önmagában ártalmatlan, ugyanakkor betegség részjelensége is lehet, ezért komolyan kell venni.

A horkolás igen gyakori jelenség, a lakosság 10-20 százaléka horkol, a férfiak esetében gyakoribb. A horkolás a többségnél középsúlyos-súlyos alvási apnoét jelent és kisgyermekkorban sem ritka, melynek okozója a megnagyobbodott orrmandula, ritkábban a torokmandula, esetleg orrsövényferdülés. Az orrsövényferdülés önmagában még nem okoz horkolást, de annak esélyét mindenképp növeli.

A súlyfelesleg is segíti ennek a problémának a létrejöttét, aki nagyobb pluszsúllyal rendelkezik, nagyobb eséllyel tapasztalhatja magán ezt a jelenséget.

A dohányzás is hajlamosíthat horkolásra, semmiképp sem használ neki. Az alkohol szintén rizikófaktor, hiszen még jobban elernyeszti az izmokat. A horkolás alkatfüggő, de legtöbbször háton fekve erősebb szokott lenni, s jellegzetes tünetekkel jár.

Aki horkol, saját horkolását általában nem hallja, alvótársait azonban zavarhatja, így ezt a betegséget egy idő után a hozzátartozók, alvótársak, szobatársak szokták jelezni. Egy megfelelő orvosi diagnózis felállításához hasznos lehet egy hangfelvétel az adott hangjelenségről.

A horkolás kezelésére komplex megoldás létezik. A túlsúly okozta probléma először életmódváltással, fogyással kezelhető, mely amúgy sem árt az egészségünk szempontjából. A horkolásra műtéti megoldások is léteznek, erről azonban alapos kivizsgálások és pontos diagnózis felállítása után döntenek a szakorvosok.

Léteznek speciális pizsamák is a horkolás mérséklésére, melyek kialakítása arra ösztönzi a beteget, hogy ne a hátán aludjon.

A házi megoldások között szerepel az is, hogy a beteg a hátára teniszlabdát ragasztanak, mely szintén segíthet, így érdemes a nem műtéti megoldások közül több módszert is kipróbálni. Ha valakinek orrlégzési probléma okozza a horkolást, akkor célszerű orrszárnyi tágítót használni.

A horkolás megelőzhető?

Minden bizonnyal igen! A rizikót a köztudott kockázatnövelő tényezők kiiktatásával lehet elkerülni, ilyen az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, illetve a reflux kezelése.

Az egyszerű horkolás általában ártalmatlan hangjelenség, azonban kellemetlen és zavaró családtagjaink számára, így érdemes az ajánlott módszerekkel enyhíteni a tüneteken, illetve életmódváltással megelőzni a problémát.

Fejfájás típusai és okai

A lakosság fele rendszeresen küzd valamilyen típusú fejfájással, a kísérő tünetekről nem is beszélve.

Pajzsmirigybetegség és a koffein

Általánosságban elmondható, hogy sok kávét, teát iszunk, sok koffeint fogyasztunk, különösen a fiatalabb korosztály veszi energiaitalok, szénsavas üdítők formájában. Bizonyos betegségek esetén, - mint például a pajzsmirigyproblémák – fokozott óvatosságra intenek.

Alacsony tesztoszteron szint nőknél?

A tesztoszteronnal kapcsolatban rengeteg tévhit terjed. A nők tesztoszteron szintje szintén változik egész életükön keresztül, a menstruációs ciklusaik alatt, sőt különböző napszakokban is más értékeket mérhetnénk.

Mit árulnak el rólunk a körmeink?

A körmeinken lévő elváltozások utalhatnak például máj-, vese vagy akár szívproblémára is, ezért mindenképpen érdemes odafigyelnünk rájuk! Melyek azok a tünetek, melyek valamilyen egészségügyi problémára hívják fel a figyelmet?

A bőr legfontosabb támogatói

Minden vitaminnak fontos szerep jut egészségünk szempontjából, ám néhánynak kiemelt szerepe van bőrünk egészségének megőrzésében.