Menü

Horkolás: ártalmatlan, vagy aggasztó?

A horkolás egy gyakori, kellemetlen hangjelenség, melynek hangereje és rendszeressége igen változó. Ártalmatlan dolog az éjszakai légzéskimaradás, vagy egészségügyi problémákat, betegségeket jelez? Erre keresünk választ.

Mi a horkolás valójában? Horkolás alatt az alvás közben kialakuló, légzéskimaradásból fakadó hangjelenséget értjük, amelynek rendszeressége, hossza és erőssége is széles skálán mozog. Nem mondható betegségnek, önmagában ártalmatlan, ugyanakkor betegség részjelensége is lehet, ezért komolyan kell venni.

A horkolás igen gyakori jelenség, a lakosság 10-20 százaléka horkol, a férfiak esetében gyakoribb. A horkolás a többségnél középsúlyos-súlyos alvási apnoét jelent és kisgyermekkorban sem ritka, melynek okozója a megnagyobbodott orrmandula, ritkábban a torokmandula, esetleg orrsövényferdülés. Az orrsövényferdülés önmagában még nem okoz horkolást, de annak esélyét mindenképp növeli.

A súlyfelesleg is segíti ennek a problémának a létrejöttét, aki nagyobb pluszsúllyal rendelkezik, nagyobb eséllyel tapasztalhatja magán ezt a jelenséget.

A dohányzás is hajlamosíthat horkolásra, semmiképp sem használ neki. Az alkohol szintén rizikófaktor, hiszen még jobban elernyeszti az izmokat. A horkolás alkatfüggő, de legtöbbször háton fekve erősebb szokott lenni, s jellegzetes tünetekkel jár.

Aki horkol, saját horkolását általában nem hallja, alvótársait azonban zavarhatja, így ezt a betegséget egy idő után a hozzátartozók, alvótársak, szobatársak szokták jelezni. Egy megfelelő orvosi diagnózis felállításához hasznos lehet egy hangfelvétel az adott hangjelenségről.

A horkolás kezelésére komplex megoldás létezik. A túlsúly okozta probléma először életmódváltással, fogyással kezelhető, mely amúgy sem árt az egészségünk szempontjából. A horkolásra műtéti megoldások is léteznek, erről azonban alapos kivizsgálások és pontos diagnózis felállítása után döntenek a szakorvosok.

Léteznek speciális pizsamák is a horkolás mérséklésére, melyek kialakítása arra ösztönzi a beteget, hogy ne a hátán aludjon.

A házi megoldások között szerepel az is, hogy a beteg a hátára teniszlabdát ragasztanak, mely szintén segíthet, így érdemes a nem műtéti megoldások közül több módszert is kipróbálni. Ha valakinek orrlégzési probléma okozza a horkolást, akkor célszerű orrszárnyi tágítót használni.

A horkolás megelőzhető?

Minden bizonnyal igen! A rizikót a köztudott kockázatnövelő tényezők kiiktatásával lehet elkerülni, ilyen az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, illetve a reflux kezelése.

Az egyszerű horkolás általában ártalmatlan hangjelenség, azonban kellemetlen és zavaró családtagjaink számára, így érdemes az ajánlott módszerekkel enyhíteni a tüneteken, illetve életmódváltással megelőzni a problémát.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.