Menü

Miért olyan népszerűek a virtuális futások?

Az elmúlt hónapokban a világjárvány okozta bezártság átalakította az életünket. Életünk része lett az online tér, a virtuális valóság, a home office, az online tanulás, a netes meetingek, a felhőbe írt receptek, a webes vásárlások, ez a dinamikus változás pedig a futóversenyeket is érintette, létrejöttek a virtuálisan teljesíthető futóversenyek.

Az online tér népszerűsége minden eddiginél nagyobb, egyre több időt töltünk a „kütyük” - kel a kezünkben. A valóság ma már egyre inkább gépek és emberek közötti. Online világ, valódi futás, mit jelent ez?

Nos azt, hogy a futók nem álltak le, online térbe „kényszerítették” őket, virtuális versenyekre hívják a sportolókat, hiszen pandémia a futókat nem lehet kizökkenteni a sportéletből.

Bár a megszokott és hagyományos versenyek korlátozódtak és egy időre fel lettek függesztve, a versenyek nem maradtak el, virtuális módon lehetett őket teljesíteni, ami pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend azóta is.

Mivel a konditermek is zárva voltak a járvány alatt, így a szabadtéren töltött edzésidő nőtt és egyre kedveltebbé váltak a túrák, séták, futások, mondhatni nekünk futóknak maradt az is, ami volt. Versenyek híján a virtuális futások nagyon motiválóak lettek, pláne, ha a szervező összeköti a teljesítéseket valamilyen jótékony céllal is, így nemcsak a futás öröméért sportolunk, gyönyörű éremért, szép oklevéért, hanem segíthetünk is másokon.

A virtuális futás valójában nem is virtuális, hiszen valódi futás és valódi teljesítés. Hasonló kihívások évekkel az internet és évtizedekkel az okostelefonok térhódítása előtt is jelen voltak már, bárki futhatott bármilyen nemes célért, csak akkor nem virtuális futásnak hívták.

Futni bármikor, bárhol lehet.

Milyen is egy virtuális futás?

Ezeken az eseményeken is konkrét versenyeken indulhatunk, a választott távot adott időintervallumon belül kell teljesíteni és az erről szóló igazolást – amely lehet egy kifotózott kép, vagy letöltött eredmény – be kell küldeni a szervezőknek, akik postázzák az érmet. Többféle táv közül lehet választani és nemcsak futás, hanem más egyéb sportág is – pl túra, gyaloglás, biciklizés is - szerepel a virtuális versenyek listáján.

A virtuális futásoknak is – bár nem összehasonlíthatóak a hagyományos versenyek hangulatával - vannak előnyei.

Nem kell tömegben futni, bármikor és bárhol teljesíthető, nem kell elutazni érte tömegrendezvényekre, kevés kötöttséggel jár és igazán bárki megpróbálhatja, az is, aki egy valóságos és megszokott versenyre hezitálna benevezni. Akik részt vesznek virtuális futáson, vitathatatlan, hogy az egészségükért tesznek valamit, a szervezők pedig ehhez minden motivációt megadnak.

Televíziózás a sporton túl. Nézünk ma még tv-t?

Meg merem kockáztatni, hogy a mai nagyon fiatal generáció egyes tagjai egyáltalán nem néznek tv-t. Persze tudják, hogy mi az, van készülék a házban, de igazából soha be sem kapcsolják. Lehet, hogy ez most egy kicsit erős túlzás volt, de benne van a pakliban. A televíziózás ma már a fiatalabb generáció számára lényegében véve a sportközvetítéseket jelenti, vagy azon kevés alkalmak egyikét, mikor mondjuk egy 3 órás filmet nagy képernyőn szeretnénk megnézni, és emiatt a számítógép elől “átköltözünk” a nappaliba.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.