Menü

Mik azok a mandalák?

Mik a mandalák és azok eredete, milyen összefüggésben vannak a meditációval, a relaxációval, a pihenéssel és mit jelentenek?

Népszerűek lettek a mandalák, nekünk a falon van egy ilyen képünk, csodaszép, de azontúl, hogy nagyon tetszik és jól mutat, vajon milyen jelenség ez és miért lett ilyen közkedveltek ezek a formák?

Talán már mi magunk is színeztünk, vagy rajzoltunk ilyet, minden korosztály szereti ezeket az extravagáns, mégis szemet gyönyörködtető, olykor megnyugtató formákat. A mandalák eredete régebbi, mint gondolnánk.

A szó “mandala” szanszkrit, azaz indoeurópai nyelvből ered, mely “szent kört” vagy “energia kört” jelent.

A mandalákat gyakran tekintik az Univerzum sematikus ábrázolásának, ugyanis a világmindenséget jelképezi, közepe a világ közepe, ami körül minden forog. Ezek a formájú képek egy középtengelyből indulnak, majd a szimmetrikus elemek sokasága következik, amelyek a négy kardinális pont felé irányul.

A mandalákra jellemző kör alak szakértők szerint az emberiség történetére vezethető vissza.

A buddhisták a mandalákat alapvetően a meditáció gyakorlására használják, ám szellemi és gyógyító céljai is vannak, s elmondhatjuk, hogy manapság a mandalák rajzolásának és festésének lényege terápiás jelleggel bír. A mandalák számainak, köreinek és színeinek kivétel nélkül megvan a maga jelentése.

A kör a távolságot és a kiterjesztést is jelentheti, a háromszög a vitalitást és az energiát, a kereszt a változásokat, a csillag azt, hogy legyünk pozitív életszemléletűek, optimisták, a spirál az energiaáramlást jelzi, a szív a boldogságot és barátságot.

A labirintus zavartságot jelent, a pillangó átalakulást és halált, az ötszög a föld elemeit, míg a hatszög egyensúlyt. A virágmotívum a növekedést, az életet, a harmóniát jelképezi.

A színek pszichológiája is nagyon fontos szerepet játszik a mandalákban. A fekete a halál, szomorúság színe, a szürke bölcsességet hoz, a zöld reményt ad, a kék nyugalmat áraszt, a piros szenvedélyes, a sárga a nap színe, a rózsaszín a nőiesség jelképe, a lila bölcsességet jelent, az ibolya inspirál, az arany csillogó és fényes, míg az ezüst a jólétet mutatja, a barna pedig az állandóságot.

Ha valaki szeretne ilyen képeket színezni, a világhálón letölthető számtalan mandala színező, de készíthetünk mi magunk is saját mandalát! Egy üres fehér kartonlapra rajzoljunk egy szabályos kört, közben érdemes meditációs zenéket hallgatni, a képzelet eközben pedig szabadon alkothat. E minta készítése nyugalommal és örömmel tölthet el.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.