Menü

Mik azok a mandalák?

Mik a mandalák és azok eredete, milyen összefüggésben vannak a meditációval, a relaxációval, a pihenéssel és mit jelentenek?

Népszerűek lettek a mandalák, nekünk a falon van egy ilyen képünk, csodaszép, de azontúl, hogy nagyon tetszik és jól mutat, vajon milyen jelenség ez és miért lett ilyen közkedveltek ezek a formák?

Talán már mi magunk is színeztünk, vagy rajzoltunk ilyet, minden korosztály szereti ezeket az extravagáns, mégis szemet gyönyörködtető, olykor megnyugtató formákat. A mandalák eredete régebbi, mint gondolnánk.

A szó “mandala” szanszkrit, azaz indoeurópai nyelvből ered, mely “szent kört” vagy “energia kört” jelent.

A mandalákat gyakran tekintik az Univerzum sematikus ábrázolásának, ugyanis a világmindenséget jelképezi, közepe a világ közepe, ami körül minden forog. Ezek a formájú képek egy középtengelyből indulnak, majd a szimmetrikus elemek sokasága következik, amelyek a négy kardinális pont felé irányul.

A mandalákra jellemző kör alak szakértők szerint az emberiség történetére vezethető vissza.

A buddhisták a mandalákat alapvetően a meditáció gyakorlására használják, ám szellemi és gyógyító céljai is vannak, s elmondhatjuk, hogy manapság a mandalák rajzolásának és festésének lényege terápiás jelleggel bír. A mandalák számainak, köreinek és színeinek kivétel nélkül megvan a maga jelentése.

A kör a távolságot és a kiterjesztést is jelentheti, a háromszög a vitalitást és az energiát, a kereszt a változásokat, a csillag azt, hogy legyünk pozitív életszemléletűek, optimisták, a spirál az energiaáramlást jelzi, a szív a boldogságot és barátságot.

A labirintus zavartságot jelent, a pillangó átalakulást és halált, az ötszög a föld elemeit, míg a hatszög egyensúlyt. A virágmotívum a növekedést, az életet, a harmóniát jelképezi.

A színek pszichológiája is nagyon fontos szerepet játszik a mandalákban. A fekete a halál, szomorúság színe, a szürke bölcsességet hoz, a zöld reményt ad, a kék nyugalmat áraszt, a piros szenvedélyes, a sárga a nap színe, a rózsaszín a nőiesség jelképe, a lila bölcsességet jelent, az ibolya inspirál, az arany csillogó és fényes, míg az ezüst a jólétet mutatja, a barna pedig az állandóságot.

Ha valaki szeretne ilyen képeket színezni, a világhálón letölthető számtalan mandala színező, de készíthetünk mi magunk is saját mandalát! Egy üres fehér kartonlapra rajzoljunk egy szabályos kört, közben érdemes meditációs zenéket hallgatni, a képzelet eközben pedig szabadon alkothat. E minta készítése nyugalommal és örömmel tölthet el.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.