Menü

Az ananász egészségügyi hatásai

Az ananász tele van A- és C-vitaminnal, rosttal, káliummal, foszforral és kalciummal. A boltokban egész évben elérhető és beszerezhető ez az édes-fanyar ízű gyümölcs.

1. Szabadgyökök: Az ananász gazdag antioxidánsokban, amelyek felveszik a harcot a szabadgyökökkel és így meggátolják a sejtek károsodását. Ezek az antioxidánsok védenek az olyan betegségek kialakulása ellen, mint az érszűkület, a szívbetegségek, az ízületgyulladás és a rák különböző típusai.

2. Kezelhető vele a megfázás: Az ananász nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és bromelaint, amelyek felveszik a harcot a mikrobiás fertőzésekkel. A felírt gyógyszerek szedésével egyidejűleg fogyasszon ananászt, így hatékonyan megszabadulhat a megfázástól és a köhögéstől.

3. Erős csontok: Az ananászban található mangán erősíti a csontokat és a kötőszöveteket. Egy csésze ananászlé körülbelül 73%-át tartalmazza a napi mangán-bevitelnek.

4. Egészséges fogíny: Az ananász fogyasztásától megerősödik a fogíny, így a fogak egészségesek és erősek maradnak.

5. Makula degeneráció: A makula degeneráció egy olyan állapot, mely során a felnőttek elvesztik látóképességüket, nehezen olvasnak és nehezen ismerik fel a dolgokat. Az ananászban található béta-karotin azonban javítja a látást és rendszeresen fogyasztva hozzájárul a szem általános egészségéhez.

6. Gyulladásgátló: Az ananász jól ismert gyulladásgátló hatásáról, amellyel megelőzhető az ízületgyulladás kialakulása.

7. Kezelhető vele az arcüreggyulladás, a torokfájás, a köszvény és a duzzanat: Az ananász kiváló bromelain forrás, ezért megakadályozza az arcüreggyulladás kialakulását. Ezenkívül kezelhető vele a torokfájás, a köszvény és a duzzanat is.

8. Megakadályozza a rák kialakulását: Az ananászban lévő nagy mennyiségű antioxidáns elpusztítja a szabadgyököket, ezáltal lassítja a sejtkárosodást és megakadályozza a rák kialakulását.

9. Érszűkület: A szabadgyökök felelősek az érszűkület kialakulásáért, de az ananászban lévő antioxidánsok által ez is megelőzhető.

10. Egészséges szív: Az erős antioxidánsok nem csak a szabadgyököket tartják távol, de a koleszterolszintet is csökkenti, így megakadályozzák a szívproblémák kialakulását.

11. Immunrendszer: Az ananász gazdag C-vitaminban, ami az erős antioxidáns hatásának köszönhetően erősíti az immunrendszert.

12. Emésztés: Az ananászban lévő nagy mennyiségű bromelain, C-vitamin és rost serkenti az emésztést.

13. Hörghurut: Az ananász gyulladásgátló hatású: csökkenti a gyulladást a hörgőkben, ami általánosan jellemző a hörghurutra.

14. Hurut: A hurut a légutak nyálkahártyájának gyulladása, amely a rendszeresen fogyasztott ananásszal megelőzhető.

15. Megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását: Az ananászban található nagy mennyiségű kálium és kis mennyiségű nátrium segít a normális vérnyomásszint fenntartásában.

16. Bélférgek: Az ananász egy emésztési enzimet, vagyis bromelaint tartalmaz. Az ananászban gazdag étrenddel megszabadulhat bizonyos bélben lakó parazitáktól, mint például a galandféreg.

17. Enyhíti a hányingert: Az ananászlé fogyasztásával enyhíthető a hányinger (akár a terhesség alatti is).

Az ananász bőrre és hajra gyakorolt jótékony hatása

18. Pattanások ellen: A gyümölcsben található C-vitamin külsőleg és belsőleg is megszabadít a pattanásoktól és más gyulladásos bőrproblémáktól. A bromelain, ami egy gyulladásgátló enzim, erősíti a C-vitamin hatását.

19. Megfiatalítja a bőrt: Az ananász serkenti a szervezetben a kollagén szintézist. Minél nagyobb ugyanis a kollagén szintézis, a bőr annál feszesebb és rugalmasabb. Ezenkívül az aminosavak és a C-vitamin biztosítja a károsodott sejtek és szövetek gyors helyreállítását. Vigyen fel friss ananászlevet az arcára, a szem környékét azonban kerülje el. 10 perc után öblítse le folyó vízzel.

20. Természetes bőrradír: A frissen leszedett ananászhéj bőrradírként használható. Megszabadít az elhalt hámsejtektől és serkenti a vérkeringést. Az ananász bőrradírozó tulajdonsága a kollagén szintézissel természetes lábradírrá teszi ezt a gyümölcsöt. Segít a lábról eltüntetni a kérges bőrt, így az sima és puha lesz. A kirepedezés okozta gyulladást és duzzanatot pedig enyhíti az ananász.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.