Menü

Az ananász egészségügyi hatásai

Az ananász tele van A- és C-vitaminnal, rosttal, káliummal, foszforral és kalciummal. A boltokban egész évben elérhető és beszerezhető ez az édes-fanyar ízű gyümölcs.

1. Szabadgyökök: Az ananász gazdag antioxidánsokban, amelyek felveszik a harcot a szabadgyökökkel és így meggátolják a sejtek károsodását. Ezek az antioxidánsok védenek az olyan betegségek kialakulása ellen, mint az érszűkület, a szívbetegségek, az ízületgyulladás és a rák különböző típusai.

2. Kezelhető vele a megfázás: Az ananász nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és bromelaint, amelyek felveszik a harcot a mikrobiás fertőzésekkel. A felírt gyógyszerek szedésével egyidejűleg fogyasszon ananászt, így hatékonyan megszabadulhat a megfázástól és a köhögéstől.

3. Erős csontok: Az ananászban található mangán erősíti a csontokat és a kötőszöveteket. Egy csésze ananászlé körülbelül 73%-át tartalmazza a napi mangán-bevitelnek.

4. Egészséges fogíny: Az ananász fogyasztásától megerősödik a fogíny, így a fogak egészségesek és erősek maradnak.

5. Makula degeneráció: A makula degeneráció egy olyan állapot, mely során a felnőttek elvesztik látóképességüket, nehezen olvasnak és nehezen ismerik fel a dolgokat. Az ananászban található béta-karotin azonban javítja a látást és rendszeresen fogyasztva hozzájárul a szem általános egészségéhez.

6. Gyulladásgátló: Az ananász jól ismert gyulladásgátló hatásáról, amellyel megelőzhető az ízületgyulladás kialakulása.

7. Kezelhető vele az arcüreggyulladás, a torokfájás, a köszvény és a duzzanat: Az ananász kiváló bromelain forrás, ezért megakadályozza az arcüreggyulladás kialakulását. Ezenkívül kezelhető vele a torokfájás, a köszvény és a duzzanat is.

8. Megakadályozza a rák kialakulását: Az ananászban lévő nagy mennyiségű antioxidáns elpusztítja a szabadgyököket, ezáltal lassítja a sejtkárosodást és megakadályozza a rák kialakulását.

9. Érszűkület: A szabadgyökök felelősek az érszűkület kialakulásáért, de az ananászban lévő antioxidánsok által ez is megelőzhető.

10. Egészséges szív: Az erős antioxidánsok nem csak a szabadgyököket tartják távol, de a koleszterolszintet is csökkenti, így megakadályozzák a szívproblémák kialakulását.

11. Immunrendszer: Az ananász gazdag C-vitaminban, ami az erős antioxidáns hatásának köszönhetően erősíti az immunrendszert.

12. Emésztés: Az ananászban lévő nagy mennyiségű bromelain, C-vitamin és rost serkenti az emésztést.

13. Hörghurut: Az ananász gyulladásgátló hatású: csökkenti a gyulladást a hörgőkben, ami általánosan jellemző a hörghurutra.

14. Hurut: A hurut a légutak nyálkahártyájának gyulladása, amely a rendszeresen fogyasztott ananásszal megelőzhető.

15. Megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását: Az ananászban található nagy mennyiségű kálium és kis mennyiségű nátrium segít a normális vérnyomásszint fenntartásában.

16. Bélférgek: Az ananász egy emésztési enzimet, vagyis bromelaint tartalmaz. Az ananászban gazdag étrenddel megszabadulhat bizonyos bélben lakó parazitáktól, mint például a galandféreg.

17. Enyhíti a hányingert: Az ananászlé fogyasztásával enyhíthető a hányinger (akár a terhesség alatti is).

Az ananász bőrre és hajra gyakorolt jótékony hatása

18. Pattanások ellen: A gyümölcsben található C-vitamin külsőleg és belsőleg is megszabadít a pattanásoktól és más gyulladásos bőrproblémáktól. A bromelain, ami egy gyulladásgátló enzim, erősíti a C-vitamin hatását.

19. Megfiatalítja a bőrt: Az ananász serkenti a szervezetben a kollagén szintézist. Minél nagyobb ugyanis a kollagén szintézis, a bőr annál feszesebb és rugalmasabb. Ezenkívül az aminosavak és a C-vitamin biztosítja a károsodott sejtek és szövetek gyors helyreállítását. Vigyen fel friss ananászlevet az arcára, a szem környékét azonban kerülje el. 10 perc után öblítse le folyó vízzel.

20. Természetes bőrradír: A frissen leszedett ananászhéj bőrradírként használható. Megszabadít az elhalt hámsejtektől és serkenti a vérkeringést. Az ananász bőrradírozó tulajdonsága a kollagén szintézissel természetes lábradírrá teszi ezt a gyümölcsöt. Segít a lábról eltüntetni a kérges bőrt, így az sima és puha lesz. A kirepedezés okozta gyulladást és duzzanatot pedig enyhíti az ananász.

Nem csak inzulinrezisztencia esetén érdemes ezt a diétát követni

A 160 grammos szénhidrátdiéta bár eredetileg inzulinrezisztenseknek készült, fogyni vágyóknak is tökéletes. Mutatjuk mit kell tudni róla.

Ezek a legfontosabb vitaminok megfázás idején

Az egészséges és változatos táplálkozás mellett az őszi és téli időszakokban szükségünk lehet vitaminokra, és ásványi anyagokra, hogy elkerüljük a megfázás kínzó tüneteit. Az ábécé elejéről válogatva górcső alá vesszük a legfontosabbakat, így a cinket, valamint a C, D, és E vitaminokat, hogy te is átlásd, mit miért érdemes bevinni a szervezetedbe.

Finom ételek amelyek támogatják a vesét

Ínycsiklandó ételekkel is lehet támogatni a vese működését, sokat számít a magas antioxidáns-tartalom.

Ételek és italok, amelyek segítenek a májon

Az ember egy hosszú, fárasztó nap után könnyen kinyit egy üveg bort, hétvégente elmegy a csajokkal koktélozni vagy a haverokkal sörözgetni - önmagában egy-egy ilyen esemény nem bűn, de ezek az alkalmak könnyen rutinná lesznek, és egy idő után sajnos akár a mindennapok részévé is válhat az alkohol.

Gyors leveles tészta házilag

Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle. Biztos vagyok benne, hogy eddig te is azt gondoltad, bonyolult otthon leveles tésztát készíteni, pedig se nem macerás, se nem időigényes az összeállítása. Ha elolvasod az alábbi receptet, garantálom, hogy sokkal ritkábban fogod a boltit választani.