Menü

Az ananász egészségügyi hatásai

Az ananász tele van A- és C-vitaminnal, rosttal, káliummal, foszforral és kalciummal. A boltokban egész évben elérhető és beszerezhető ez az édes-fanyar ízű gyümölcs.

1. Szabadgyökök: Az ananász gazdag antioxidánsokban, amelyek felveszik a harcot a szabadgyökökkel és így meggátolják a sejtek károsodását. Ezek az antioxidánsok védenek az olyan betegségek kialakulása ellen, mint az érszűkület, a szívbetegségek, az ízületgyulladás és a rák különböző típusai.

2. Kezelhető vele a megfázás: Az ananász nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és bromelaint, amelyek felveszik a harcot a mikrobiás fertőzésekkel. A felírt gyógyszerek szedésével egyidejűleg fogyasszon ananászt, így hatékonyan megszabadulhat a megfázástól és a köhögéstől.

3. Erős csontok: Az ananászban található mangán erősíti a csontokat és a kötőszöveteket. Egy csésze ananászlé körülbelül 73%-át tartalmazza a napi mangán-bevitelnek.

4. Egészséges fogíny: Az ananász fogyasztásától megerősödik a fogíny, így a fogak egészségesek és erősek maradnak.

5. Makula degeneráció: A makula degeneráció egy olyan állapot, mely során a felnőttek elvesztik látóképességüket, nehezen olvasnak és nehezen ismerik fel a dolgokat. Az ananászban található béta-karotin azonban javítja a látást és rendszeresen fogyasztva hozzájárul a szem általános egészségéhez.

6. Gyulladásgátló: Az ananász jól ismert gyulladásgátló hatásáról, amellyel megelőzhető az ízületgyulladás kialakulása.

7. Kezelhető vele az arcüreggyulladás, a torokfájás, a köszvény és a duzzanat: Az ananász kiváló bromelain forrás, ezért megakadályozza az arcüreggyulladás kialakulását. Ezenkívül kezelhető vele a torokfájás, a köszvény és a duzzanat is.

8. Megakadályozza a rák kialakulását: Az ananászban lévő nagy mennyiségű antioxidáns elpusztítja a szabadgyököket, ezáltal lassítja a sejtkárosodást és megakadályozza a rák kialakulását.

9. Érszűkület: A szabadgyökök felelősek az érszűkület kialakulásáért, de az ananászban lévő antioxidánsok által ez is megelőzhető.

10. Egészséges szív: Az erős antioxidánsok nem csak a szabadgyököket tartják távol, de a koleszterolszintet is csökkenti, így megakadályozzák a szívproblémák kialakulását.

11. Immunrendszer: Az ananász gazdag C-vitaminban, ami az erős antioxidáns hatásának köszönhetően erősíti az immunrendszert.

12. Emésztés: Az ananászban lévő nagy mennyiségű bromelain, C-vitamin és rost serkenti az emésztést.

13. Hörghurut: Az ananász gyulladásgátló hatású: csökkenti a gyulladást a hörgőkben, ami általánosan jellemző a hörghurutra.

14. Hurut: A hurut a légutak nyálkahártyájának gyulladása, amely a rendszeresen fogyasztott ananásszal megelőzhető.

15. Megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását: Az ananászban található nagy mennyiségű kálium és kis mennyiségű nátrium segít a normális vérnyomásszint fenntartásában.

16. Bélférgek: Az ananász egy emésztési enzimet, vagyis bromelaint tartalmaz. Az ananászban gazdag étrenddel megszabadulhat bizonyos bélben lakó parazitáktól, mint például a galandféreg.

17. Enyhíti a hányingert: Az ananászlé fogyasztásával enyhíthető a hányinger (akár a terhesség alatti is).

Az ananász bőrre és hajra gyakorolt jótékony hatása

18. Pattanások ellen: A gyümölcsben található C-vitamin külsőleg és belsőleg is megszabadít a pattanásoktól és más gyulladásos bőrproblémáktól. A bromelain, ami egy gyulladásgátló enzim, erősíti a C-vitamin hatását.

19. Megfiatalítja a bőrt: Az ananász serkenti a szervezetben a kollagén szintézist. Minél nagyobb ugyanis a kollagén szintézis, a bőr annál feszesebb és rugalmasabb. Ezenkívül az aminosavak és a C-vitamin biztosítja a károsodott sejtek és szövetek gyors helyreállítását. Vigyen fel friss ananászlevet az arcára, a szem környékét azonban kerülje el. 10 perc után öblítse le folyó vízzel.

20. Természetes bőrradír: A frissen leszedett ananászhéj bőrradírként használható. Megszabadít az elhalt hámsejtektől és serkenti a vérkeringést. Az ananász bőrradírozó tulajdonsága a kollagén szintézissel természetes lábradírrá teszi ezt a gyümölcsöt. Segít a lábról eltüntetni a kérges bőrt, így az sima és puha lesz. A kirepedezés okozta gyulladást és duzzanatot pedig enyhíti az ananász.

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

Míg az oszteoporózis a mozgás passzív résztvevőit, a csontokat, úgy a szarkopénia a mozgásban aktívan résztvevő izmokat érinti. A kor előrehaladtával megjelenő izomerő és izomtömeg csökkenést (szarkopéniát) szintén sokak tapasztalják a 65-70 éves, illetve ennél idősebbek körében. Azt viszont kevesen tudják, hogy napjainkban már ez a folyamat is lassítható, megfelelő diétával és rendszeres testmozgással.

A tömegnövelő étrend alapjai

Sokan ott hibázzák el ezt az egészet, hogy nem tudják, hogyan kell olyan környezetet teremteni a szervezetben, ami lehetővé teszi egyáltalán a növekedést. Elkezdenek tömegnövelőt szedni a semmire, aztán csak csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Miért?

Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).