Menü

A fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A fokhagyma nagyjából minden háztartásban megtalálható, ha nem is frissen, de legalább őrölve, hiszen a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapköve. Amellett, hogy íze fokozza ételeink zamatát, számos jótékony hatással van egészészségünkre.

Ezzel a növénnyel már az ókori egyiptomi tekercsekben és görög orvoslási feljegyzésekben is találkozhatunk. Már azokban az időkben foglalkoztak gyógyhatásaival, melyeket betegségek megelőzésére és megfékezésére is előszeretettel használtak.

Több, mint 20 féle vitamint tartalmaz, de legfőbb hatóanyaga allicin névre hallgat, ami bizonyítottan erősebb hatásfokú bizonyos mikroorganizmusok ellen, mint a penicillin. Ezáltal baktérium- és vírusölő befolyása van szervezetünkre. Az allicin akkor kerül bele legjobban ételünkbe, ha a fokhagymát megtörjük, és úgy főzzük bele.

Fontos szerepet játszik a gyomor- és bélrendszeri problémák kiküszöbölésében, hiszen antibakteriális szerként megöli a rossz baktériumokat. Érrendszeri betegségek egyik legjobb ellenszere, mivel csökkenti a koleszterinszintet, segít a gyulladások csökkentésben, és csökkenti annak esélyét, hogy a vérünkben található vérlemezkék összetapadjanak, azáltal kisebb az esélyünk egy stroke, vagy színinfarktus kialakulására, javítva vérkeringésünket. Antivirális hatásával segít kitisztítani az arcüreg-, a tüdőgyulladás, influenza és hörghurut járatait, miközben nem rombolja le bélflóránkat. Ugyanezen mechanizmus által hatékony a májgyulladás és a herpesz vírusok leküzdésében is. Kimondottan ajánlott gombás fertőzések kezelésére, ezekhez általában oldatokat használnak. Kimutatták, hogy vértisztító hatása mellett tonizál is, és segíti a hormonrendszer működését is.

Otthonunkban is alkalmazhatjuk gyógyító erejét, készíthetünk port belőle, belefőzhetjük az ételekbe, de fokhagyma tinktúraként is megállja a helyét. Tinktúrát a következőképpen készíthetünk: 30 dkg pucolt fokhagymát összeturmixolunk házi pálinkával, vagy egy erősebb alkohollal. Ezt egy jól zárható üvegbe öntjük, alufóliába tekerjük és három hétig állni hagyjuk. Minden nap egy kicsit megrázzuk, hogy ne ülepedjen le az üveg aljára, jól át tudja járni az alkohol minden részét. Az utolsó napon egy tiszta harisnyán átszűrjük, így egy sárgás keveréket kapunk. Ezt a tiktúrát napi rendszerességgel pár cseppenként fogyasszuk, de vegyük figyelembe, hogy alkoholt tartalmaz. Az őszi, téli hónapokban ez egy rendkívül erős immunerősítő, jól jöhet a megfázásos időszakokban.

Sokan nem kedvelik a jellegzetes szagát, de erre is van megoldás. A tej, a méz, a vörösbor, a petrezselyem és a pörkölt kávé is segít semlegesíteni az illatanyagot, bár a tejjel óvatosan bánjuk, mivel hasmenést okozhat a kettő együttes hatása.

Ismeretes, hogy vannak emberek, akikre viszont nincs a legkedvezőbb hatással, mivel hasi fájdalmakat, hasmenést, puffadást, gyomorégést és émelygést is okozhat.

A fokhagyma, mint gyógyhatású növény is megállja a helyét életünkben, használjuk egészségünk megőrzésére akár úgy is, hogy belecsempésszük ételeinkbe.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.