Menü

A fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A fokhagyma nagyjából minden háztartásban megtalálható, ha nem is frissen, de legalább őrölve, hiszen a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapköve. Amellett, hogy íze fokozza ételeink zamatát, számos jótékony hatással van egészészségünkre.

Ezzel a növénnyel már az ókori egyiptomi tekercsekben és görög orvoslási feljegyzésekben is találkozhatunk. Már azokban az időkben foglalkoztak gyógyhatásaival, melyeket betegségek megelőzésére és megfékezésére is előszeretettel használtak.

Több, mint 20 féle vitamint tartalmaz, de legfőbb hatóanyaga allicin névre hallgat, ami bizonyítottan erősebb hatásfokú bizonyos mikroorganizmusok ellen, mint a penicillin. Ezáltal baktérium- és vírusölő befolyása van szervezetünkre. Az allicin akkor kerül bele legjobban ételünkbe, ha a fokhagymát megtörjük, és úgy főzzük bele.

Fontos szerepet játszik a gyomor- és bélrendszeri problémák kiküszöbölésében, hiszen antibakteriális szerként megöli a rossz baktériumokat. Érrendszeri betegségek egyik legjobb ellenszere, mivel csökkenti a koleszterinszintet, segít a gyulladások csökkentésben, és csökkenti annak esélyét, hogy a vérünkben található vérlemezkék összetapadjanak, azáltal kisebb az esélyünk egy stroke, vagy színinfarktus kialakulására, javítva vérkeringésünket. Antivirális hatásával segít kitisztítani az arcüreg-, a tüdőgyulladás, influenza és hörghurut járatait, miközben nem rombolja le bélflóránkat. Ugyanezen mechanizmus által hatékony a májgyulladás és a herpesz vírusok leküzdésében is. Kimondottan ajánlott gombás fertőzések kezelésére, ezekhez általában oldatokat használnak. Kimutatták, hogy vértisztító hatása mellett tonizál is, és segíti a hormonrendszer működését is.

Otthonunkban is alkalmazhatjuk gyógyító erejét, készíthetünk port belőle, belefőzhetjük az ételekbe, de fokhagyma tinktúraként is megállja a helyét. Tinktúrát a következőképpen készíthetünk: 30 dkg pucolt fokhagymát összeturmixolunk házi pálinkával, vagy egy erősebb alkohollal. Ezt egy jól zárható üvegbe öntjük, alufóliába tekerjük és három hétig állni hagyjuk. Minden nap egy kicsit megrázzuk, hogy ne ülepedjen le az üveg aljára, jól át tudja járni az alkohol minden részét. Az utolsó napon egy tiszta harisnyán átszűrjük, így egy sárgás keveréket kapunk. Ezt a tiktúrát napi rendszerességgel pár cseppenként fogyasszuk, de vegyük figyelembe, hogy alkoholt tartalmaz. Az őszi, téli hónapokban ez egy rendkívül erős immunerősítő, jól jöhet a megfázásos időszakokban.

Sokan nem kedvelik a jellegzetes szagát, de erre is van megoldás. A tej, a méz, a vörösbor, a petrezselyem és a pörkölt kávé is segít semlegesíteni az illatanyagot, bár a tejjel óvatosan bánjuk, mivel hasmenést okozhat a kettő együttes hatása.

Ismeretes, hogy vannak emberek, akikre viszont nincs a legkedvezőbb hatással, mivel hasi fájdalmakat, hasmenést, puffadást, gyomorégést és émelygést is okozhat.

A fokhagyma, mint gyógyhatású növény is megállja a helyét életünkben, használjuk egészségünk megőrzésére akár úgy is, hogy belecsempésszük ételeinkbe.

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.