Menü

Pajzsmirigybetegség és a koffein

Általánosságban elmondható, hogy sok kávét, teát iszunk, sok koffeint fogyasztunk, különösen a fiatalabb korosztály veszi energiaitalok, szénsavas üdítők formájában. Bizonyos betegségek esetén, - mint például a pajzsmirigyproblémák – fokozott óvatosságra intenek.

Miért rossz a koffein? Kis mértékben nem rossz és nem okoz problémát, a mértékletesség itt is mérvadó. A koffein nem okoz különösebb egészségügyi panaszokat, ha mértékkel fogyasztjuk. A probléma akkor kezdődik, amikor egyesek túl nagy mennyiséget visznek be szervezetükbe naponta, ez pedig az egész szervezetre káros hatást gyakorol.

A koffein élénkítő hatású, ezért hatással van a hormonrendszerre, a pajzsmirigyre, a mellékvesék működésére, fokozódik ugyanis az anyagcsere, amit a pajzsmirigy szabályoz.

Sokszor hallom, hogy pajzsmirigy alulműködésre miért nem jó, ha fokozódik az anyagcsere, miért káros a koffein, nos azért, mert ennek hatására a szervezet adrenalint termel, mely lefárasztja a mellékveséket, természetesen ez nagyobb dózisra, mértéktelen fogyasztásra értendő leginkább.

A kortizol és az adrenalin kapcsolata

A nagyobb probléma a mai egészségtelen életmódból, sok cukor és szénhidrátfogyasztásból fakadó étrend, mely arra készteti a mellékveséket, hogy kortizolt válasszanak ki, ez pedig gyengíti a mellékveséket. A koffein is hasonló dolgot okoz a szervezetben.

A pajzsmirigybetegségek kialakulásának egyik fő oka jódhiányos étkezés, mely magas koffeinfogyasztással párosulva megnöveli bizonyos betegségek, csontritkulás, rák kockázatát.

Ezzel nem ijesztgetni szeretnénk, csak felhívni a figyelmet az ok-okozati összefüggésekre.

A mértékkel fogyasztott napi csésze kávéval nincs gond, a koffeinfüggőséggel azonban igen, erről mielőtt le kell szokni az egészségünk érdekében, különösen, ha pajzsmirigybetegséggel, vagy mellékvese problémákkal küzdünk.

Aki gyógyszert szed a megfelelő pajzsmirigyműködése miatt, semmiképp se kávéval együtt vegyék be. Az egyidejűleg bevett kávé-gyógyszer kombó ugyanis 25-57%-kal csökkenti a tabletta hatékonyságát. Én éhgyomorra veszem be a gyógyszert egy kevés vízzel és fél-egy órát várok a reggeli kávéval, étkezéssel, hogy a gyógyszerem hatékonyan fel tudjon szívódni és eljutni oda, ahova szükséges.

Szakértők javasolják, hogy mindenképp várjunk 60 percet gyógyszerünk bevételét követően, hogy biztosan felszívódhasson a megfelelő mennyiségű hormon szervezetünkbe.

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a mértékkel és a gyógyszerszedéssel nem egyidejűleg elfogyasztott tea vagy kávé nem okoz problémát pajzsmirigybetegség esetén sem, a hangsúly a megelőzésen és a magas dózison, koffeinfüggőségen van. Vigyázzunk az egészségünkre!

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?