Menü

Pajzsmirigybetegség és a koffein

Általánosságban elmondható, hogy sok kávét, teát iszunk, sok koffeint fogyasztunk, különösen a fiatalabb korosztály veszi energiaitalok, szénsavas üdítők formájában. Bizonyos betegségek esetén, - mint például a pajzsmirigyproblémák – fokozott óvatosságra intenek.

Miért rossz a koffein? Kis mértékben nem rossz és nem okoz problémát, a mértékletesség itt is mérvadó. A koffein nem okoz különösebb egészségügyi panaszokat, ha mértékkel fogyasztjuk. A probléma akkor kezdődik, amikor egyesek túl nagy mennyiséget visznek be szervezetükbe naponta, ez pedig az egész szervezetre káros hatást gyakorol.

A koffein élénkítő hatású, ezért hatással van a hormonrendszerre, a pajzsmirigyre, a mellékvesék működésére, fokozódik ugyanis az anyagcsere, amit a pajzsmirigy szabályoz.

Sokszor hallom, hogy pajzsmirigy alulműködésre miért nem jó, ha fokozódik az anyagcsere, miért káros a koffein, nos azért, mert ennek hatására a szervezet adrenalint termel, mely lefárasztja a mellékveséket, természetesen ez nagyobb dózisra, mértéktelen fogyasztásra értendő leginkább.

A kortizol és az adrenalin kapcsolata

A nagyobb probléma a mai egészségtelen életmódból, sok cukor és szénhidrátfogyasztásból fakadó étrend, mely arra készteti a mellékveséket, hogy kortizolt válasszanak ki, ez pedig gyengíti a mellékveséket. A koffein is hasonló dolgot okoz a szervezetben.

A pajzsmirigybetegségek kialakulásának egyik fő oka jódhiányos étkezés, mely magas koffeinfogyasztással párosulva megnöveli bizonyos betegségek, csontritkulás, rák kockázatát.

Ezzel nem ijesztgetni szeretnénk, csak felhívni a figyelmet az ok-okozati összefüggésekre.

A mértékkel fogyasztott napi csésze kávéval nincs gond, a koffeinfüggőséggel azonban igen, erről mielőtt le kell szokni az egészségünk érdekében, különösen, ha pajzsmirigybetegséggel, vagy mellékvese problémákkal küzdünk.

Aki gyógyszert szed a megfelelő pajzsmirigyműködése miatt, semmiképp se kávéval együtt vegyék be. Az egyidejűleg bevett kávé-gyógyszer kombó ugyanis 25-57%-kal csökkenti a tabletta hatékonyságát. Én éhgyomorra veszem be a gyógyszert egy kevés vízzel és fél-egy órát várok a reggeli kávéval, étkezéssel, hogy a gyógyszerem hatékonyan fel tudjon szívódni és eljutni oda, ahova szükséges.

Szakértők javasolják, hogy mindenképp várjunk 60 percet gyógyszerünk bevételét követően, hogy biztosan felszívódhasson a megfelelő mennyiségű hormon szervezetünkbe.

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a mértékkel és a gyógyszerszedéssel nem egyidejűleg elfogyasztott tea vagy kávé nem okoz problémát pajzsmirigybetegség esetén sem, a hangsúly a megelőzésen és a magas dózison, koffeinfüggőségen van. Vigyázzunk az egészségünkre!

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.