Menü

Bevált módszerek, amivel erősítheted a lelked

Bizonyára mindenkinél előfordult már, hogy összecsaptak felette a hullámok. Vannak időszakok, amikor kicsit elfáradunk, nemcsak a testünk, a lelkünk is. Hogy tudjuk megerősíteni magunkat, hogy aztán újult erővel folytathassuk?

Tény, hogy ezeket az időszakokat nem könnyű átvészelni. Bombabiztos szakértői tippek, lélekerősítő tréningek és edzések sora segíthet minket abban, hogy jobban érezzük magunkat, én most mégis olyan hétköznapi trükköket szedtem egy csokorba, amik nekem beváltak, és ráadásul még pénztárcakímélőek is.

Mozdulj ki!

Az első és legfontosabb, ha úgy érzed, itt a vég, akkor azt gondold át még egyszer. Hagyj ott csapot-papot, és vedd fel a nyúlcipőt. Ha nem is többre, csak 20 percre szakadj ki abból, amit csináltál, szabadulj ki a gondok fogáságból. Ha épp a munkahelyeden érzed úgy, hogy picit kiszellőztetnéd a fejed, menj le az udvarra, vagy fordulj pár kört a folyosón, és lélegezz!

Tedd le a telefont!

A mai rohanó világban valami mindig csipog és pittyeg, vagy épp értesítés jön a közösségi oldalak valamelyikéről. Ha ez nem, akkor tuti, hogy hív valaki. Amikor magad alatt vagy, ezek az apróságok csak tovább rabolják az amúgy is kimerült energiakészleteidet. Tedd le egy picit a telefont! Továbbmegyek: kapcsold ki! Hallod a csendet? Én szoktam, és baromi jó érzés!

Sétálj!

Igen, ezt lehetne a mozdulj ki kategóriába sorolni, én mégis külön gyakorlom. Mert van, amikor kimozdulok, a barátokkal vagy a párommal teszem, de sétálni egyedül megyek. Szeretek nézelődni, jó időben leülni egy padra, és csak figyelni az embereket. Szeretek elmerengeni, ücsörögni, kiüríteni az elmém. Általában mindennap sétálok, akkor is, ha fáradt vagyok, akkor is, ha rosszul érzem magam, nálam ez olyan megszokott, mint másoknál a futás. Feltölt és megerősít. Sokszor egy 10 perces séta is igazi felüdülés, mert csak én vagyok, és a világ, semmi más!

Bye-bye komfortzóna

Természetesen vannak olyan időszakok, amikor nemcsak pár napra, hanem komolyabb időszakra nehezedik el a lelkünk. Mit tudsz csinálni? Pezsdítsd fel! Adj neki egy kis színt, és lépj ki a komfortzónádból. Kezdj valami újba, próbálj ki valamit, amit eddig nem, hidd el, mosolyt fog csalni az arcodra. A mosoly pedig a lelked is gyógyítja! Nekem ilyen élményem volt, amikor leültem az íróasztalomhoz, és úgy döntöttem, festek. A tempera jellegzetes illata eszembe juttatta a gyerekkorom, a rajzórákat, és azt is, mennyire kétbalkezes vagyok még mindig. De remek flow-élmény volt!

Csinálj olyat, ami megnyugtat

Csinálj olyan dolgot, ami egy szempillantás alatt kikapcsol és megnyugtat. Találd meg ezt a dolgot. Nekem ilyen a takarítás. Ha épp tele a hócipőm, nekiállok port törölni vagy porszívózni. Teljesen mindegy, hogy mit sikálok, de megnyugtat, és nyugodt lélekkel könnyebben ugrom neki a megoldandó problémának.

Kertészkedj!

Erre a módszerre nemrég leltem rá. Sosem voltam egy Bálint gazda, az összes növényem a kukában végezte, de nemrég komoly fordulat állt be nálam: valami csoda folytán rájöttem, ha néha átültetem és még meg is öntözöm a növényeimet, akkor csodaszép virágokkal hálálják meg a törődésem. Igazi sikerélmény! Ha eddig nem tetted volna, próbáld ki!

Felejtsd el a to-do listát!

Rettenetesen rossz szokásom a to-do lista írása. Sokszor több napra előre írom, amit a hét folyamán csak tovább bővítek.

Azt vettem észre magamon a minap, hogy szorongok, sírhatnékom van, és elvesztem a feladatok tengerében, to-do lista ide vagy oda. Úgyhogy fogtam és összetéptem az aznapi „ezt kell megcsinálnom ma” listám, és igazi pozitív fröccs volt a lelkemnek.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.

Miért beszélünk álmunkban?

A vicces sztorik, filmek alapeleme az, amikor valakiből álmában szedünk ki információkat, mert horkolás helyett inkább beszél, persze ő erről mit sem tud. Az alvó emberrel való kommunikáció egy valós dolog, de azért nem teljesen így működik. Lássuk, miről is van szó.

Csokolizmus, vagyis csokifüggőség

Rengeteg ember szereti az édességet, ezen belül pedig a csokoládét, megannyi formájában, de kevesen tudnak róla, hogy a csoki is tud függőséget okozni.

Néhány spórolós tipp az ünnepek közeledtével

Múltbéli cikkünkkel adtunk tippeket az adventi dekoráció és koszorú pénztárcabarát, házi módszerekkel való elkészítéséhez, most más filléres, spórolós ötleteket hoztunk.

A magány negatív hatásai a szívre

Szívünk néha drasztikusan reagál érzelmi állapotunkra. Jó példa erre a megtört szív szindróma , amikor a lélekben érzett szívfájdalom hirtelen intenzív mellkasi fájdalmat vált ki, ami súlyos szívizom-elégtelenséghez vezethet, habár a szív egészséges.