Menü

Orális allergia szindróma

Közismert tény, hogy bizonyos élelmiszerek allergénként hatnak és néhány embernél allergiás reakciót váltanak ki. Az orális allergia szindróma általában valamilyen pollen-élelmiszer keresztreakció miatt alakul ki, valamint tünetei jellemzően helyi szinten jelennek meg.

Az orális allergia szindróma, másnéven OAS általában 3 éves kor fölötti gyermekeknél alakul ki, de sokszor tinédzserkorban, sőt, fiatal felnőtteknél is találkozhatunk vele, akár úgy is, hogy előtte semmilyen zöldségre vagy gyümölcsre nem tapasztaltak allergiás reakciót. Jellemzően azok, akiknél orális allergia szindróma alakul ki, korábban már allergiások voltak nyírfára, parlagfűre, ürömpollenre, gabona pollenre vagy valamilyen más növényi pollenre.

A jellemző tünetek a száj és az ajkak körül alakul ki, legtöbbször duzzanat és bőrpír kíséri. Vannak, akik viszketésről is beszámolnak, de ez is kifejezetten a száj környékét, valamint a nyelvet, a torkot és a szájpadlást érinti. A száj környéki tünetek mellett a tipikus allergiás reakciók is megjelennek, ilyen például tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés, szemviszketés és orrdugulás.

Mivel helyi allergiás reakcióról van szó, a tünetek mindig az azt kiváltó élelmiszer elfogyasztása után 15-30 perccel jelentkeznek és általában rövidesen, legfeljebb egy órán belül meg is szűnnek. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy súlyosabb tünetek, mint például gége ödéma vagy anafilaxiás sokk is jelentkezik.

Diagnózisához elengedhetetlen a páciens korábbi tapasztalata és kórtörténete. Természetesen nem csak a korábbi tapasztalatokra alapozzák az diagnózist, a Prick bőrteszt is alkalmas a kimutatására, valamint keresztallergia vizsgálattal is kimutatható. Ebben az esetben az ALEX allergiatesztet alkalmazzák, amely mindössze egy egyszerű vérvételből áll és nem csak az allergiát, de az azt kiváltó okot is megmutatja.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az orális allergia szindróma esetében megelőzésre is van lehetőség. Ha a keresztallergiát kiváltó növény ellen deszenzibilizáló kezelést végeznek, azzal megelőzhető vagy csökkenthető a reakció.

Kezelése jellemzően antihisztaminnal történik, mivel a legtöbb esetben a tünetek nem súlyosak, ezért nem kezelik szteroid tartalmú készítményekkel. Az allergiás reakciót kiváltó zöldséget vagy gyümölcsöt a beteg elfogyaszthatja például főzve is, ezzel elkerülve a kellemetlen tünetek nagyrészét, de ha esetleg mégis nyersen fogyasztja, a tünetek általában akkor is gyorsan enyhülnek.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.