Menü

Sün barátság

Akik kertes házban laknak, biztosan összefutottak már a kertjükben, vagy környezetükben a kis bökős, röfögő állatokkal, még akkor is, ha egy város kellős közepén laknak. Van pár fontos tudni való, amire figyelnünk kell, hogy ne csak mi, hanem ők is jól érezzék magunkat a környezetünkben.

Pár évvel ezelőtt jó barátságot kötöttem egy sünmentő alapítvánnyal és azóta próbálok tudatosan odafigyelni arra, hogy kertünkben is jól érezzék magukat a sünik. A sün egy vadonélő, veszélyeztetett állat, ezért óvni és védeni kell őket. Szeretnek csatangolni az utcán vagy a kertekben is, főleg éjszaka, élelemre vadászva. Táplálkozásukat tekintve hasznosak, mivel szeretik a talaj menti kártevőket eszegetni. Ezért nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy olyan növényvédő szereket használjunk, ami nem káros az egészségükre. Amennyiben ilyen permetet, trágyát használunk, kiírtjuk a rovarokat, csigákat, ezáltal a sünök nem fogják felkeresni otthonunk környezetét.

Lehetőleg ne használjunk vegyszert, inkább komposztot, bio permeteket, ezzel nem csak nekik, de magunknak is jót teszünk. Amikor kertészkedünk, füvet nyírunk, figyeljünk oda arra, hogy a bokrok tövében először jól nézzünk körül, mert ott bizony jókat szundikálnak. Ugyanez a helyzet az összegyűjtött ágakkal, lombhullató fák környékén összehúzott levelekkel. . Égetés előtt jól nézzük át a tűzrakó hely területét is. Ezek mind-mind pompás búvóhelyei ezeknek az állatoknak. Nyáron egy kupac kis süni lehet alattuk, ősszel pedig téli álomra készülő társaik. Mivel télen táplálékhiány lép fel, azért a sünök hibernálják magukat, vagyis olyan mélyen alszanak, hogy nem reagálnak a külső ingerekre. Szívverésük és légzésük lelassul, vércukorszintjük leesik, ezért képtelen elmenekülni ebben a helyzetben.

Ez az alvó állapot 5-6 hónapig is eltarthat, szóval ebben az időszakban sokkal körültekintőbbnek kell lennünk, mert elsőre nem biztos, hogy észrevesszük őket. A kertek, udvarok egyik velejáróra a kiskedvencek élete is, vagyis kutyák, macskák. Érdemes tekintettel lenni arra is, hogy éjszaka ne hagyjunk ételt, eledelt a szabad ég alatt, mivel ez odavonzza az éhes pocakú sünöket. Ilyenkor szokott problémát jelenteni a házikedvenc jelenléte, mivel nem kívánatos besurranóként tekintenek a kis éhenkórászokra.

Ha mégis betéved a kerítésen belülre, és kutyánk, macskánk sérülést okozna náluk, akkor keressük fel a legközelebbi állatorvost, vagy a sünmentő alapítványt, bizonyosan segítséget fognak nyújtani. Gyógyult sünit lehetőleg távolabb a várostól, inkább erdőben engedjünk szabadon, ahol nagyobb biztonságban van. A ház körül kihelyezett rágcsáló csapdák is veszélyt jelentenek, ezeket a föld felszínétől ötven centi magasra helyezve már megvédhetjük a vadállatokat. Sűrűn ellenőrizzük a vízóra aknákat, vermeket, mert a kíváncsi kis állatok könnyen beleesnek, de kimászni már nem tudnak.

Mivel segíthetjük őket még?

Ősszel és télen helyezzünk ki nekik aszpikos macskatápot, süntápot, sült tojást, ezzel hozzájárulhatunk a téli álomhoz szükséges, melegen tartó zsírtartalékhoz. Se tejterméket, se gyümölcsöt, se zöldséget ne adjunk nekik. A kihelyezett ételt doboz alá rejtsük, amin van ki és bejárat és ellenőrizzük, hogy a tál tisztán maradjon, így nem jut könnyen fertőzés a szervezetükbe. Készíthetünk sünházat, de ezeket nagyobb állateledel boltokban, vagy barkácsáruházakban is beszerezhetjük, ezeket alaposan lefedve, betakargatva remek menedéket tudunk adni.

Egy kis odafigyeléssel vigyázhatunk a környezetünkben élő vadállatokra, ezzel óvva a természet szépségeit és nagyon kedves kis barátokra tehetünk szert egy kis sün személyében is.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.