Menü

Amit a fogérzékenységről tudni érdemes

Az egészségünk nem csak a szerveink megfelelő működésén múlik, hanem fogaink helyes állapotban való megőrzésén is. A fogaink nem csak a mosolyunkat és önbizalmunkat szolgálják, hanem a rágás funkciójáért és a hangképzésben való segítségért is felelősek. Mire figyeljünk, hogy elkerüljük érzékennyé válásunkat?

Fogaink elég különbözőek, mégis ugyanolyan a felépítésük. Amikor belenézünk a szánkba, a fog szemmel látható része a korona, és foggyökérrel kapaszkodik állcsontunkba, ami csak akkor látszik, amikor valamilyen betegség miatt visszahúzódik ínyünk. A koronát úgy nevezett fogzománc, a gyökeret fogcement veszi körbe, ezzel egy védekező funkciót ellátva. A fogzománc az emberi test legkeményebb összetevője, ebben pedig nem találhatóak idegek. A zománc alatt fogcement húzódik, ami az alatta lévő dentint hivatalos óvni. A dentin alatt pedig már a fogbél található, amiben erek, ingerfelvevő receptorok találhatóak, amik az fog gyökerén keresztül az agyba szállítják az ingereket. Amikor begyullad a fogunk, vagy érzékennyé válik, az a fájdalominger jut el agyunkig.

Mi az a fogérzékenység?

Ez a fájdalom akkor alakul ki, amikor az ingereket közvetítő dentin-csatornák szabaddá válnak, vagyis a fogzománc és fogcement nem védi a külső behatásoktól. Tünete a hirtelen fellépő, szúró, édes fájdalom, mely hideg vagy meleg hőhatásra, savas és nagyon sok cukrot tartalmazó ételek fogyasztása vagy akár egy hűvösebb estén egy hideg, mély levegővétel esetén alakul ki. Kiváltó okai különbözőek lehetnek.

Többek között a fogcsikorgatás, ami lesúrolja a zománcot, lehet helytelen fogmosás eredménye, ha túl erős a fogkefe sörtéje, felsérti a felső réteget. Okozhatja fogszuvasodás is, mely egészen a fog gyökeréig elérhet ezzel pedig nem csak külső védőrétegét, hanem az egész fog állományát roncsolhatja. Számos fogínygyulladás is járhat az íny visszahúzódással, mely szintén a zománc által már nem védett fognyakat engedi szabadon, ez pedig igen érzékeny a különböző hőmérsékleti behatásokra.

Mit tehetünk ellene?

Legelső lépésként látogassunk el egy fogorvoshoz, aki egy állapotfelmérés során megnézi csinos kis fogsorunkat és diagnózist állít fel, ő pedig el fog látni a kellő instrukciókkal. Azért otthonunkban is tehetünk pár dolgot, amivel segíthetjük a kellemetlen állapot elkerülését. Próbáljuk meg nem erőteljesen sikálni a fogainkat, vagy kerüljük a túl erős sörtéjű keféket. Kerüljük a savas ételek sűrű fogyasztását, mert maró hatása nem tesz jót.

Fogcsikorgatás esetén kérjünk tanácsot, hogy milyen fogvédőt használjunk éjszaka, ez mindig egyedileg gyártott segédeszköz, hogy pontosan illeszkedjen fogaink köré. Jól járjuk körbe, hogy fogkrémünk mire való, vagy mit tartalmaz, mert a fogfehérítő paszták többsége hosszú távon nem használható. Érzékenység esetén keressünk gyógynövényes vagy az érzékenység megszüntetésére való speciális fogkrémet. A sok szájvíz használata sem előnyös, éppen elég naponta egyszer alkalmazni.

A fogérzékenység nagyjából a magyar lakosság felét érinti, pedig kisebb életmódbeli változtatásokkal és rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel elkerülhető lenne. Ne féljünk segítséget kérni a szakembertől, mert ha nem teszünk semmit a fájdalom ellen, akkor nem csak megkeseríti hétköznapi életünket, hanem a fogunk elvesztéséhez is vezethet.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.