Menü

Idegbecsípődés. Mit kell tudnunk róla, mit tehetünk?

Az idegbecsípődés akkor jelentkezik, ha egy ideget a körülvevő szövetek megnyomnak, ezt okozhatja csont, porc, izom vagy ínszalag is, általában akkor, ha ezek a szövetek valami okból kifolyólag elmozdulnak a helyükről. A nyomás miatt fájdalom, zsibbadás jelentkezik. nyomás akár az ideg végleges károsodását is okozhatja. Egy váratlan mozdulat, egy becsípődött ideg, majd a szúró, égő fájdalom. Ha éreztünk már ilyet, akkor érdemes elolvasni a cikket.

Az idegbecsípődés a test több részén is jelentkezhet, a köznyelvben idegbecsípődés névvel általában sok fájdalmas betegséget illetnek.

Az idegbecsípődés tünetei az alábbiak lehetnek:

éles, végtagba végig sugárzó fájdalom
a fájdalom jellemzően bizonyos mozgásokra fokozódik
zsibbadás, bizsergés
izomgyengeség
gyakori láb- vagy kézzsibbadás

A tünetek éjszakai pihenés közben erőteljesebben jelentkezhetnek, de nappal is sok kellemetlenséget okozhatnak.

Idegbecsípődés típusai között tarthatjuk számon az úgynevezett felső-és alsó ágyéki idegbecsípődést, az alagút szindrómát.

Leggyakrabban a csukló alagút szindróma fordul elő, ennek tünetei az első három kézujj zsibbadása, mely az egész karra, akár vállra terjedhet.

Idegbecsípődés jelentkezhet a combon is, ezt sajnos magam is megtapasztaltam. A comb külső oldalának zsibbadása, égő fájdalma jellemzi.

Mit lehet tenni, ha ilyen problémával szembesülünk?

Megoldást jelenhet, ha a nyomás okának megszüntetésével próbálkozunk, ezzel az idegi funkció visszaáll normálisra. Ez az állapot szakembert, súlyosabb esetben speciális gyógyszeres kezelést tesz szükségessé, ezért ilyen fájdalmakkal orvoshoz kell fordulni.

A becsípődött idegek kezelésére először mindig pihentetést szoktak javasolni. Egy ideig fel kell hagyni minden olyan tevékenységgel, amely a becsípődést okozhatta, vagy a gyógyulást nehezíti. Szerencsére pihentetéssel és konzervatív orvosi terápiával a legtöbb ember néhány nap vagy hét alatt meggyógyul az idegbecsípődés okozta fájdalmakból.

Nagyon hatásos még a meleggel való érintkezés, aminek következtében az izmok vérellátása javul, és a feszültség lassan feloldódik. A masszírozás ugyancsak jót tesz, de ezt bízzuk gyógytornászra.

Ha a pihentetés nem használ, az idegbecsípődést fizikoterápiával, gyógyszerekkel, műtéttel kezelik. Egyes esetekben valóban műtétes kezelés is szükségessé válhat, de ez ritkán fordul elő. Gyógytornász segítségével az érintett ideg körüli izmokat meg lehet erősíteni. A legtöbb, amit még egészségesen megtehetünk, hogy megelőzésképp figyelünk a mozgásunkra és a helyes testtartásunkra.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?