Menü

Rizs a diétában?

Ha diétázni kezdünk, a leggyakrabban a szénhidrátot hagyjuk ki az étrendünkből, vagy minimalizáljuk azokat. Van, akinek ez könnyen megy, de ha te nem azok közé tartozol, nyugodtan "csalhatsz" egy kicsit, például rizzsel.

1. Kalóriát spórolsz vele

Hatalmas előny, hogy alacsony zsírtartalmú és laktató, ha könnyű húsokkal, hallal vagy zöldséggel fogyasztod, rengeteg kalóriát megspórolhatsz egy étkezésnél, ráadásul egy csomó egészségi előnyét is élvezheted.

2. Javítja az emésztést

A rizsben a rostok mellett sok ásványi anyag található, így serkenti a bélműködést, és gyomorvédő hatása is van. Nem véletlen, ha elrontjuk a gyomrunkat, egy kis főtt rizst akkor is meg tudunk enni.

3. Felveszi a harcot a vizededés ellen

A rizsnek magas a káliumtartalma, ami segít abban, hogy a szervezeted ne raktározzon felesleges folyadékot.

4. Laktató

Bár 10 deka rizs nem tűnik soknak, de ha megfőzöd, három adag étel is simán kijön belőle. A rizsfogyasztás mellé a megfelelő vízbevitel nagyon fontos, mivel a folyadék a gyomorban megduzzasztja az élelmi rostokat, ami a telítettségérzetet is biztosítja.

5. Jó az idegrendszernek

A rizsben sok a B-vitamin, amiről pedig köztudott, hogy nyugtató hatása van.

Milyen rizst válassz?

Ha úgy döntesz, hogy mától kezdve több rizst fogyasztasz, semmiképp ne az előfőzött variációra essen a választásod. A legjobb ha a hántolatlan fajtáknál maradsz, ugyanis azok sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaznak, mint a fehér rizs.

Egy tálka barna rizs körülbelül 180-220 kalóriát és 44-50 gramm szénhidrátot tartalmaz. Emellett gazdag B1-, B3-, B6- és B5-vitaminokban, jelentős mennyiségben tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint a vas, a magnézium, a cink, a foszfor, a réz, a mangán és a szelén.

Hogyan főzzünk jó rizst?

A rizsfőzést alapvetően egyszerű dolognak gondoljuk, ám a japán Momoko Nakamura szerint - akit csak Rice Girlként emlegetnek - elárulta, hogy egy kicsit bonyolultabb, mint gondolnánk. Szerinte a rizst főzés előtt háromszor át kell mosnunk, hogy megszabaduljunk a felesleges keményítőtől. Nakamura gyakorlatában a főzés is négy szakaszra bontható, amelyek következők.

1. Mérjünk ki egy adag rizst, majd öntsük fel kétszer annyi vízzel, melegítsük forráspontig.

2. Amikor elkezd forrni, állítsuk magas lángra, majd így főzzük egy percig. Ez azért kell, hogy az összes felemelkedjen a víz tetejére.

3. Vegyük a lángot alacsonyra, tegyünk rá fedőt, és főzzük 30 percig.

Ha letelt a 30 perc, kapcsoljuk le a lángot, pihentessük a rizst még 10 percig. Ha ezután lyukakat látunk a rizs felszínén, jól dolgoztunk. Ezután osszuk egy szedőkanállal négy részre a rizst, majd kavarjuk át óvatos mozdulatokkal, majd tálaljuk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.