Menü

Furcsán hangzik, mégis egészséges a csigagél

A szépségért meg kell szenvedni, tartja a mondás, amit minden nő jól ismer. Hallhatjuk ezt kozmetikusnál, diéta során és még oly sok helyen, azonban ennek nem feltétlen kell így lennie. Az utóbbi időben a szépségipar is a természetes anyagok és kozmetikumok felé fordult. Jól példázza ezt az Aloe Vera vagy például a kókuszolaj töretlen népszerűsége. A természetes kozmetikumok és szépségipari termékek jelentős előnnyel bírnak szintetikus társaikkal szemben. Egyrészt a mellékhatások és az esetleges allergia esélye sokkal alacsonyabb, valamint a hatásmechanizmusuk is sokkal egészségesebb.

Az aktuális csodaszer, amiről most egy kicsit bővebben beszélünk, a csigagél. Talán elsőre furcsának tűnhet, néhányaknak talán taszítónak is, ám ha közelebbről megvizsgáljuk a csigagél összetételét és azt, hogyan működik, máris más szemmel nézünk a dologra.

A filmsztárok és modellek világában már egy ideje ismert ez az anyag, különösen a bőrápolás terén kap nagy figyelmet. Na de térjünk is rá a lényegre. Mindenki jól ismeri azt a bizonyos csíkot, amit a csiga hagy maga után. Ez is csigagél, ám ennek nagyrésze víz és mindössze a csiga mozgásának elősegítése a funkciója. Van azonban egy másik nyálka, amit termel a csiga és a bőrápolás szempontjából ez az, amit mi felhasználhatunk. Ezt a nyákot a csiga a regenerációja miatt termeli, például, ha sérül a csigaház fala vagy a csiga bőre, ez az anyag felel annak folyamatos nedvesen tartásáért és gyorsabb gyógyulásáért.

A csigagél rengeteg tápanyagot tartalmaz és hidratáló, ránctalanító, valamint feszesítő hatása is ismert. Rengeteg kollagént, ellasztánt és allantoint tartalmaz, melyektől rugalmas és fiatalos lesz a bőr. Emellett a gélben található mikrotápanyagok és vitaminok táplálják a bőrt, így az gyorsabban gyógyul, legyen szó akár pattanásról, kiütésről, égésről, hegről vagy más jellegű bőrproblémáról. Pozitívuma, hogy minden bőrtípusra kiváló és naponta akár 2-szer, 3-szor is alkalmazhatjuk a bőr tisztítására.

A csigagélben megtalálható még a fentebb említett összetevőkön kívül a hialuronsav is, mely fontos alkotóeleme a bőrnek és más kötőszövetünknek – csont, porc, izom - is. A rugalmassághoz van köze, pontosabban a szövetek vízfelvevő képességéhez. Háló-szerűen tölti ki a sejtek közötti teret és fokozza a vízfelvevő képességét a szövetnek, ezzel megőrizve rugalmasságát és feszességét. Sokszor ajánlják, hogy kollagénnel együtt érdemes bevinni a szervezetbe, de jelen esetben ez nem probléma, hiszen a csigagél természetesen tartalmazza mindkét összetevőt.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.