Menü

Furcsán hangzik, mégis egészséges a csigagél

A szépségért meg kell szenvedni, tartja a mondás, amit minden nő jól ismer. Hallhatjuk ezt kozmetikusnál, diéta során és még oly sok helyen, azonban ennek nem feltétlen kell így lennie. Az utóbbi időben a szépségipar is a természetes anyagok és kozmetikumok felé fordult. Jól példázza ezt az Aloe Vera vagy például a kókuszolaj töretlen népszerűsége. A természetes kozmetikumok és szépségipari termékek jelentős előnnyel bírnak szintetikus társaikkal szemben. Egyrészt a mellékhatások és az esetleges allergia esélye sokkal alacsonyabb, valamint a hatásmechanizmusuk is sokkal egészségesebb.

Az aktuális csodaszer, amiről most egy kicsit bővebben beszélünk, a csigagél. Talán elsőre furcsának tűnhet, néhányaknak talán taszítónak is, ám ha közelebbről megvizsgáljuk a csigagél összetételét és azt, hogyan működik, máris más szemmel nézünk a dologra.

A filmsztárok és modellek világában már egy ideje ismert ez az anyag, különösen a bőrápolás terén kap nagy figyelmet. Na de térjünk is rá a lényegre. Mindenki jól ismeri azt a bizonyos csíkot, amit a csiga hagy maga után. Ez is csigagél, ám ennek nagyrésze víz és mindössze a csiga mozgásának elősegítése a funkciója. Van azonban egy másik nyálka, amit termel a csiga és a bőrápolás szempontjából ez az, amit mi felhasználhatunk. Ezt a nyákot a csiga a regenerációja miatt termeli, például, ha sérül a csigaház fala vagy a csiga bőre, ez az anyag felel annak folyamatos nedvesen tartásáért és gyorsabb gyógyulásáért.

A csigagél rengeteg tápanyagot tartalmaz és hidratáló, ránctalanító, valamint feszesítő hatása is ismert. Rengeteg kollagént, ellasztánt és allantoint tartalmaz, melyektől rugalmas és fiatalos lesz a bőr. Emellett a gélben található mikrotápanyagok és vitaminok táplálják a bőrt, így az gyorsabban gyógyul, legyen szó akár pattanásról, kiütésről, égésről, hegről vagy más jellegű bőrproblémáról. Pozitívuma, hogy minden bőrtípusra kiváló és naponta akár 2-szer, 3-szor is alkalmazhatjuk a bőr tisztítására.

A csigagélben megtalálható még a fentebb említett összetevőkön kívül a hialuronsav is, mely fontos alkotóeleme a bőrnek és más kötőszövetünknek – csont, porc, izom - is. A rugalmassághoz van köze, pontosabban a szövetek vízfelvevő képességéhez. Háló-szerűen tölti ki a sejtek közötti teret és fokozza a vízfelvevő képességét a szövetnek, ezzel megőrizve rugalmasságát és feszességét. Sokszor ajánlják, hogy kollagénnel együtt érdemes bevinni a szervezetbe, de jelen esetben ez nem probléma, hiszen a csigagél természetesen tartalmazza mindkét összetevőt.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.