Menü

A felfázás tünetei és biztos házi gyógymódjai

A felfázás nagyon kellemetlen tud lenni, néhány otthoni tipp segít a gyorsabb gyógyulásban, de a megelőzés a legfontosabb, erről írunk mai cikkünkben.

Ha a vizeletürítés égető, szúró, görcsös fájdalommal jár, akkor húgyúti fertőzésre gyanakodhatunk, mely igen gyakori a nők körében, ők valamiért gyakrabban kapnak el ilyen betegséget, mint a férfiak. Ennek igen egyszerű oka, hogy a női húgyvezeték rövidebb, így a baktériumok és a hideg sokkal hamarabb feljut rajta.

Hólyaghurut vagy felfázás?

A hólyaghurutot a köznyelvben felfázásnak hívják, ám ez az elnevezés csak részben igaz. Valóban okozhatja az alulról történő felfázás, de kiválthatják bakteriális fertőzések is. Alhasi fájdalommal, gyakori vizelési ingerrel, égető, csípő fájdalommal, zavaros vizelettel jár.

Természetesen orvosi vizsgálat feltétlen szükséges, ám néhány házi gyógymódot is érdemes kipróbálni a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Milyen házi gyógymódok segítenek?

Oldjunk fel negyed teáskanálnyi szódabikarbónát másfél deciliter vízben, ezt kell elkortyolnunk több részletben. A szódabikarbóna csökkenti a vizelet savasságát, ez pedig enyhíti a vizeléskor jelentkező csípő, égő érzést.

Nemcsak reklámfogás, hanem tudományos tény, hogy az áfonyalé segít a húgyúti fertőzések gyógyításában. Fogyasszunk áfonyalevet a fertőzés megelőzésére, illetve kezelésére. Teák is léteznek a problémára, készítsünk egy csésze fokhagymateát, erősen baktériumölő vegyületeket tartalmaz. A csalántea szintén kiváló vízhajtó, így elősegíti a baktériumok távozását a szervezetből.

Létezik borogatás is.

Készítsünk egy liter vízben egy púpozott evőkanál cickafarkfűből teát, ebbe mártsunk törülközőt és amíg meleg, borogassuk vele az alhasunkat.

Mit tehetünk megelőzésképp?

Megelőzésképp arra mindenképp figyeljünk, hogy uszodahasználat után mielőbb váltsunk tiszta és száraz ruhára, kerüljük a műszálas alsóneműt, használjunk intim mosakodógéleket, az étkezésben pedig kerüljük a savasodást okozó élelmiszereket, mint például a spárga, a spenót, a cékla, a nyers répa, a paradicsom, a citrusfélék, az eper, valamint a vörös hús, mert ezek az élelmiszerek savasítják a vizeletet.

Ezeken felül igyunk sok folyadékot, mert a nagy mennyiségű folyadék átmossa a hólyagot, és megnehezíti a baktériumok megtelepedését. Ha azt érezzük, hogy mosdóba kell mennünk, akkor menjünk mielőbb vécére, ne tartsuk vissza, mert az csak ront a helyzeten.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?