Menü

Táncolj a testi-lelki egészségedért

A mindennapi mozgást, edzést nem csak felülésekkel és fekvőtámaszokkal tudhatjuk le, hanem tánccal is és ne higgyük, hogy csak az táncolhat, aki profin mozgatja a testrészeit. A tánc átmozgat, erősít, leizzaszt, erőt ad, feltölt.

Sokan félnek táncolni, pedig erre senkinek, semmilyen okának nem kellene lennie. Még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne hallgatott volna valamilyenfajta zenét. Azzal, hogy zenét hallgatunk, ritmust adunk a testünknek, a testünk pedig mozgással reagál. Legyen az egy kis lábrázás a laptop előtt ücsörögve, vagy egy igazi rock and roll a hajkefénket mikrofonnak használva a tükör előtt, a lelkünk fogja a rezgéseket.

Nem csak a pszichénknek teszünk jót, hanem egészségünknek is. A tánc mozgás. A mozgás izom stimuláció eredménye, ez pedig egészségünk egyik alapköve. Amellett, hogy megmozgatjuk izmainkat, ízületeinket, a keringésünkre is jó hatással van, erősíti az állóképességünket is. A ritmusos mozgás a légzésünket is befolyásolja, mely a szívünk működésére is jótékony hatással van.

Bizonyos táncos mozgásformákkal alakunkat is formálhatjuk, ha szeretjük a zenét, akkor nyugodtan válasszunk például egy zumba edzést, ezeket már internetes videó megosztó portálokon is elérhetjük. Erősíti a csontokat, ezzel csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét. A tánc segít az egyensúlyérzékünk fejlesztésében, hiszen a helyes tartás és a gyors mozgás javít a kialakult problémán. Javítja a memóriát is, az agy teljesítményét fokozza azáltal, hogy a megfelelő lépéseket meg kell jegyezni, ezeket pedig kombinálni kell. Kimutatták, hogy hozzájárul a demencia és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentéséhez.

Csökkenti a szorongást és a depressziót. Nem csak a zene hallgatása, a hozzá illő tánc is kiereszti a felgyülemlett napi stresszt. Ilyen esetben a társastáncot ajánlják, hiszen egy partner pozitívan hat a mentális egészségünkre. Az önbizalomról is ejtsünk egy kis szót. Amikor egy tükör előtt táncolunk, látjuk, hogy milyen a mozgásunk, megismerjük testünk rezgéseit, legkisebb mozgásait, amivel kialakíthatjuk helyes önnön testképünket.

A társas kapcsolatok terén is jelentős az ereje, mivel nem kell feltétlenül egyedül űznünk ezt a tevékenységet, barátságokat köthetünk, vonzalmat alakíthatunk ki egy másik emberrel, ezeket már nagyon régről ismerhetjük, mivel a régi időkben a táncklubokban töltött esték elfogadott ismerkedési formának számítottak.

A táncnál, mint minden olyan mozgástevékenységnél, amire sportként tekintünk, komolyan oda kell figyelnünk a bemelegítés és lenyújtás fontosságára. Tapasztalatból mondom kisebb versenytáncban töltött időszak után, hogy pont ugyanúgy kialakul az izomláz, és nagyon könnyen meghúzódhat bármilyen ízületünk, izmunk. Fordítsunk figyelmet a helyes cipő megválasztására is, mert nagyon szép egy magas sarkú, versenyhez tervezett, csillogó cipellő, de ezt már hagyjuk a profikra, mert súlyos sérüléseket szenvedhetünk egy helytelenül megválasztott, instabil talpú cipővel.

A tánc az egyik legjobb önkifejezési forma, teljesen egyedi módon hat ránk és környezetünkre, mivel nincs két egyforma ember, nincs két egyforma mozgás sem. Edzi testünket, erősíti lelkünket és, ha még szégyellősek is vagyunk, és csak otthon merünk így mozogni, akkor is fel fog tölteni minket energiával.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.