Menü

Van, hogy elveszik a motiváció…

Igen, ilyen van, előfordul időnként, hogy valahol „félúton” elveszik a motiváció, nem találjuk azt a bizonyos sugallatot, nem jön az ihlet, nincs ösztönzés, cél. Mit tegyünk, amikor ez előfordul velünk?

Szerencsére ma már a sport sem időszakos, már nem mondhatjuk „szezonálisnak”, hiszen egyre többen keresik fel a termeket, indulnak kocogni, állnak neki otthon tornázni, vagy szobabiciklizni, amikor épp nem a nyári formára gyúrnak, s nem is január elseje/ hétfő/ „majdholnap” van.

A testmozgás mindig jót tesz testnek és léleknek egyaránt, de vannak olyan időszakok, amikor épp hajlamosabbak vagyunk kicsit elhanyagolni a mozgást, lustulni, motivációvesztetté válni. Ez lehet egy iskolakezdés, amikor az esti dolgok miatt nincs idő kimenni futni, hiszen a gyerekkel tanulni kell, a lakás szalad, vagy a téli időszak, mikor korábban sötétedik, hidegebb van, barátságtalanabb az idő. Ekkor kell erőt venni magunkon és pár olyan dologba megkapaszkodni, amelyek nem hagyják, hogy elhanyagoljuk magunkat!

Melyek ezek? Hogy tudjuk rávenni magunkat a mozgásra?

Tűzzük ki még a ma a következő célt! Legyen az egy verseny, egy ruha, amibe bele szeretnénk férni, egy szám, amit mutasson a mérleg, egy jobb teljesítmény, egy fitt közérzet. Nagyon sok házimunkám van otthon, de a takarítás, a portörlés sajnos nem az a fajta mozgás, amire szükségünk van és sajnos nem sport.

Válasszuk azt a mozgásfajtát, amit igazán szeretünk! Ne akarjunk futni, ha nem szeretjük, ne biciklizzünk, ha inkább táncolni szeretnénk, ne tornázzunk otthon kényszerből, ha a szabadba vágyunk túrázni, ne súlyzózzunk egy levegőtlen teremben, ha inkább futásra vágyunk az erdőben. Ha jógázni akar valaki, akkor kezdje el azt, ha úszni, akkor azt a lehetőséget találja meg, mindenképp élvezze, amit csinál.

Amit mi szeretünk, azt kell megtalálni.

Vegyünk valamit, amivel megjutalmazzuk magunkat. Egy szép leggings a futáshoz, vagy egy új futócipő, netán egy pár súlyzó, vagy egy úszószemüveg. Én egy súlyozott hullahopp karikával leptem meg magam és nagyon szeretem. Az újdonság varázsa sokat számít!

Keressünk példaképet, a közösségi oldalak tele vannak követhető sportolókkal, találhatunk edzésterveket, csoportokat, csatlakozhatunk közösségi futócsoportokhoz, én magam is ezt csinálom és mindig örömmel tölt el, lassan 4 éve, hogy jelennek meg új és új arcok, akik megtapasztalják és megszeretik a sport közösségformáló erejét.

Vonjuk be a családot! Higgyék el, lehet menni futni egy kétévessel futóbabakocsival, rollerezhet vagy bicajozhat mellettünk a nagyobb testvér, kísérhet biciklin apuka, vagy nagyszülő, a mozgásból mindenki csak profitál. sportolhatunk addig is, amíg a gyerekeknek fociedzése, kézműves szakköre, vagy épp táncórája van.

Használjuk ki ezeket az egy-egy órányi időszakokat is! Természetesen háromgyerekes, sportoló anyukaként tisztában vagyok vele, hogy ez mennyire nem könnyű, sosem lesz az, viszont nagyon meg fogja érni!

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Ambivertált személyiség

Ismerjük a fogalmakat, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált beállítottságú, de van itt egy harmadik is, ami nem annyira ismert. Nézzük, mit lehet tudni az ambivertált személyiség.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

A szorongás fajtái

Bármilyen fajta szorongástól is szenvedünk, a jó hír, hogy a szorongásos zavarok a hatékonyan kezelhetőek. A szorongászavarból való teljes gyógyulás is lehetséges, illetve csökkenthetőek a tünetek annyira, hogy az egyén képes legyen visszatérni a normális életviteléhez.

A felelősségvállalás ezer arca

A legtöbben megijjednek, ha indulatokról, egyéni hibákról beszélünk, viszont ezeket megérteni és kimondani egyfajta út a változás felé. Miért? Mert ha kimondjuk, akkor elismerjük, és ezzel igazzá válik mindaz, amit eddig el lehetett hessegetni gondolatban, ezzel pedig már elindulunk az átalakulás útján. A problémák szőnyeg alá seprésével akadályozzuk a pozitív kimenetelt, és a megoldáskeresést is.