Menü

Ősszel mire figyeljünk az utakon?

Nemcsak télen lehetnek veszélyesen csúszósak az utak, ősszel is nagyon kell vigyázni, az avar is okozhat ugyanis hasonló problémát. Különösen a friss jogosítvánnyal rendelkezőknek szeretnénk hasznos tippeket hozni.

A látni és látszani elv a legfontosabb, ezt jól meg kell tanulni, s figyelni rá minden elindulás előtt, s hogy ez az elv maradéktalanul érvényesüljön, ennek érdekében mindig ellenőrizzük a fényszórókat elindulás előtt, fontos, hogy jól legyenek beállítva.

Ősszel, a nyirkos, deres reggelek miatt nedvesek, csúszósak lehetnek az utak, s gyakran előfordul az is, hogy a lehullott falevelek felhalmozódnak az utakon, ami szintén csúszós útviszonyokat eredményez. Érdemes ilyenkor számolni a megnövekedő fékúttal, féktávolsággal, a gumik kevésbé stabil megtapadásával. Fokozott figyelemmel elkerülhetjük a koccanásokat és más baleseteket.

Ősszel vegyünk észre, hogy módosultak a látási viszonyok, nehezebb lehet olykor a pontos tájékozódás az utakon, ezért fokozott elővigyázatossággal kell közlekedjünk, szükség lehet a ködlámpa használatára is.

Készüljünk arra, hogy hamarosan fagyossá válhatnak a reggelek, a fagy pedig csúszóssá teszi az utakat. Erre fokozottan lehet számítani hidakon, felüljárókon, árnyékos területeken. Csúszáskor kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat, a gyors ráfékezést és a gyorsítást is, valamint ajánlott lassabban menni (közlekedési viszonyoknak megfelelően) illetve növelni a követési távolságot.

A napsütés is gondot jelenthet, hiszen elvakíthatja a szemben közlekedőket.

A tanítás megkezdésével sokkal forgalmasabbá váltak a reggelek és a délutáni időszakok. Előfordulhatnak dugók, főleg a nagyobb városokban, iskolák, oktatási intézmények környékén, emiatt nem csak hosszabb menetidővel kell számolni, hanem azzal is, hogy sok a gyermek az utakon. Ők nem mindig szabálykövetőek és gyakran lépnek az utakra, autók elé, fokozott figyelem szükséges!

Ne felejtsük el hamarosan lecserélni a nyári gumikat!

A téli gumik törvényi szabályozása alapján Magyarországon nem kötelező a téli gumi alkalmazása, azonban nagyon ajánlott, sok baleset elkerülhető vele. A hideg idő beköszöntével sokakban felmerül a kérdés: mikor ajánlott lecserélni a nyári gumikat télire?

A 7°C fokos szabályból kiindulva, azokban a hónapokban, amikor a középhőmérséklet a 7 °C alatt van, érdemes téli gumit használni.

Minden évszak gyönyörű, de egy friss jogosítvány tulajdonosának minden évszakban meg kell tanulnia biztonságosan és magabiztosan vezetni, vigyázva magára, utasaira, a gyalogosokra, biciklisekre, motorosokra és a közlekedés többi résztvevőjére!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.