Menü

Ősszel mire figyeljünk az utakon?

Nemcsak télen lehetnek veszélyesen csúszósak az utak, ősszel is nagyon kell vigyázni, az avar is okozhat ugyanis hasonló problémát. Különösen a friss jogosítvánnyal rendelkezőknek szeretnénk hasznos tippeket hozni.

A látni és látszani elv a legfontosabb, ezt jól meg kell tanulni, s figyelni rá minden elindulás előtt, s hogy ez az elv maradéktalanul érvényesüljön, ennek érdekében mindig ellenőrizzük a fényszórókat elindulás előtt, fontos, hogy jól legyenek beállítva.

Ősszel, a nyirkos, deres reggelek miatt nedvesek, csúszósak lehetnek az utak, s gyakran előfordul az is, hogy a lehullott falevelek felhalmozódnak az utakon, ami szintén csúszós útviszonyokat eredményez. Érdemes ilyenkor számolni a megnövekedő fékúttal, féktávolsággal, a gumik kevésbé stabil megtapadásával. Fokozott figyelemmel elkerülhetjük a koccanásokat és más baleseteket.

Ősszel vegyünk észre, hogy módosultak a látási viszonyok, nehezebb lehet olykor a pontos tájékozódás az utakon, ezért fokozott elővigyázatossággal kell közlekedjünk, szükség lehet a ködlámpa használatára is.

Készüljünk arra, hogy hamarosan fagyossá válhatnak a reggelek, a fagy pedig csúszóssá teszi az utakat. Erre fokozottan lehet számítani hidakon, felüljárókon, árnyékos területeken. Csúszáskor kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat, a gyors ráfékezést és a gyorsítást is, valamint ajánlott lassabban menni (közlekedési viszonyoknak megfelelően) illetve növelni a követési távolságot.

A napsütés is gondot jelenthet, hiszen elvakíthatja a szemben közlekedőket.

A tanítás megkezdésével sokkal forgalmasabbá váltak a reggelek és a délutáni időszakok. Előfordulhatnak dugók, főleg a nagyobb városokban, iskolák, oktatási intézmények környékén, emiatt nem csak hosszabb menetidővel kell számolni, hanem azzal is, hogy sok a gyermek az utakon. Ők nem mindig szabálykövetőek és gyakran lépnek az utakra, autók elé, fokozott figyelem szükséges!

Ne felejtsük el hamarosan lecserélni a nyári gumikat!

A téli gumik törvényi szabályozása alapján Magyarországon nem kötelező a téli gumi alkalmazása, azonban nagyon ajánlott, sok baleset elkerülhető vele. A hideg idő beköszöntével sokakban felmerül a kérdés: mikor ajánlott lecserélni a nyári gumikat télire?

A 7°C fokos szabályból kiindulva, azokban a hónapokban, amikor a középhőmérséklet a 7 °C alatt van, érdemes téli gumit használni.

Minden évszak gyönyörű, de egy friss jogosítvány tulajdonosának minden évszakban meg kell tanulnia biztonságosan és magabiztosan vezetni, vigyázva magára, utasaira, a gyalogosokra, biciklisekre, motorosokra és a közlekedés többi résztvevőjére!

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.