Menü

Ősszel mire figyeljünk az utakon?

Nemcsak télen lehetnek veszélyesen csúszósak az utak, ősszel is nagyon kell vigyázni, az avar is okozhat ugyanis hasonló problémát. Különösen a friss jogosítvánnyal rendelkezőknek szeretnénk hasznos tippeket hozni.

A látni és látszani elv a legfontosabb, ezt jól meg kell tanulni, s figyelni rá minden elindulás előtt, s hogy ez az elv maradéktalanul érvényesüljön, ennek érdekében mindig ellenőrizzük a fényszórókat elindulás előtt, fontos, hogy jól legyenek beállítva.

Ősszel, a nyirkos, deres reggelek miatt nedvesek, csúszósak lehetnek az utak, s gyakran előfordul az is, hogy a lehullott falevelek felhalmozódnak az utakon, ami szintén csúszós útviszonyokat eredményez. Érdemes ilyenkor számolni a megnövekedő fékúttal, féktávolsággal, a gumik kevésbé stabil megtapadásával. Fokozott figyelemmel elkerülhetjük a koccanásokat és más baleseteket.

Ősszel vegyünk észre, hogy módosultak a látási viszonyok, nehezebb lehet olykor a pontos tájékozódás az utakon, ezért fokozott elővigyázatossággal kell közlekedjünk, szükség lehet a ködlámpa használatára is.

Készüljünk arra, hogy hamarosan fagyossá válhatnak a reggelek, a fagy pedig csúszóssá teszi az utakat. Erre fokozottan lehet számítani hidakon, felüljárókon, árnyékos területeken. Csúszáskor kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat, a gyors ráfékezést és a gyorsítást is, valamint ajánlott lassabban menni (közlekedési viszonyoknak megfelelően) illetve növelni a követési távolságot.

A napsütés is gondot jelenthet, hiszen elvakíthatja a szemben közlekedőket.

A tanítás megkezdésével sokkal forgalmasabbá váltak a reggelek és a délutáni időszakok. Előfordulhatnak dugók, főleg a nagyobb városokban, iskolák, oktatási intézmények környékén, emiatt nem csak hosszabb menetidővel kell számolni, hanem azzal is, hogy sok a gyermek az utakon. Ők nem mindig szabálykövetőek és gyakran lépnek az utakra, autók elé, fokozott figyelem szükséges!

Ne felejtsük el hamarosan lecserélni a nyári gumikat!

A téli gumik törvényi szabályozása alapján Magyarországon nem kötelező a téli gumi alkalmazása, azonban nagyon ajánlott, sok baleset elkerülhető vele. A hideg idő beköszöntével sokakban felmerül a kérdés: mikor ajánlott lecserélni a nyári gumikat télire?

A 7°C fokos szabályból kiindulva, azokban a hónapokban, amikor a középhőmérséklet a 7 °C alatt van, érdemes téli gumit használni.

Minden évszak gyönyörű, de egy friss jogosítvány tulajdonosának minden évszakban meg kell tanulnia biztonságosan és magabiztosan vezetni, vigyázva magára, utasaira, a gyalogosokra, biciklisekre, motorosokra és a közlekedés többi résztvevőjére!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?