Menü

Óraátállítás hétvégén! Hátrányos vagy előnyös?

Ismét elérkezik az óraátállítás ideje. A nyári időszámítás kezdete 2022. március 27-én vasárnap hajnalban volt, amikor is 2:00 órakor 3:00 órára kellett előre állítani az órát, most pedig a téli időszámítás kezdődik. 2022. október 30-án vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen be kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra. Ezután pedig több óraátállítás nem lesz-írja a www.pontosido.com.

Az óraátállítás története 1916-ig nyúlik vissza. A világon ekkor elsőként az USA vezette be a nyári időszámítást, mégpedig energiatakarékossági okokból. A szokást hamarosan átvette a Föld számos más országa, beleértve Magyarországot is, azonban nálunk az elmúlt évtizedekben ez nem volt folyamatos, voltak ugyanis olyan évek, amikor kimaradt az óraátállítás. A nyári időszámításról Európában az Unió hozott szabályt 1997-ben, ekkor lett egységes.

Miért van szükség az óraátállításra?

Az óraátállítást egyrészt az indokolja, hogy március és október között a nappalok hosszabbak, tehát nem kell annyit mesterségesen világítanunk, kevesebb energiára van szükség. Másrészt az emberek több időt tudnak hasznosítani, a napok kihasználhatóbbá válnak.

Az óraátállítás előnyei és hátrányai vitatottak, előny az energiatakarékosság, illetve, hogy egy órával tovább élvezhetjük a természetes fényt, irodai, iskolai, munkahelyi világítás helyett, illetve meghosszabbítható ezzel a szabadban végzett munkák ideje, ami szintén előnynek könyvelhető el.

Az egyik legfőbb előny, hogy a napsütéses órák száma pozitívan befolyásolja az emberek hangulatát, a napfény hatására termelődő D-vitamin pedig az egészségünknek is jót tesz. Több országban sokszor hangoztatják, hogy az óraátállítás által csökkent a bűnesetek száma.

Léteznek természetesen ellenvélemények is, ők az óraátállítás hátrányait sorolják, véleményüket azzal támasztják alá, hogy az emberi szervezetre negatív hatással van, ugyanis testünk nem tud gyorsan, könnyen és egyformán alkalmazkodni az új helyzethez, az új időszámításhoz. Az átállást követő időszakban sokan tapasztalnak alvászavarokat, ami annak köszönhető, hogy felborul a természetes belső ritmusunk, ez pedig koncentrációzavarokhoz és fáradtsághoz vezethet, ami balesetveszélyes lehet.

Megjegyzik továbbá, hogy az óraátállítás érint néhány éjszakai vonatot, melyek menetrendjét nem módosítják, mely időkiesést jelent, azonban az is elmondható, hogy az európai menetrendek összehangolása miatt rendkívül nehéz lenne egy-egy országban eltörölni az óraátállítást, ez ugyanis kihatna az egész térség közlekedési hálózatára.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.