Menü

Kerékpáros edzés: Amikor ne eddz, avagy betegség és sportolás

Sok sportolót, kerékpárost dönt le az influenza, ami természetesen befolyásolja a kerékpáros edzést is. Óriási hibát követhetünk el, ha nem vesszük komolyan a betegséget.

A védekezés alapja a megfelelő táplálkozás és az elegendő pihenés, illetve a kockázatok kerülése, de ezt nagyon nehéz megvalósítani, pláne amatőröknek, munka mellett sportolóknak. Én inkább azt javaslom, bírjunk magunkkal, eddzünk annyit, amennyit kontrollálni tudunk és ki tudunk pihenni, jobb mérsékelten elkezdeni az építkezést és lassan fejlődni, mint belecsapni a lecsóba, majd kidobni a kukába egy hónapot.

Influenzajárvány idején érdemes kerülni a közösségi helyeket, például a zsúfolt uszodákat, edzőtermeket, még akkor is, ha egyébként ezek látogatása szerves része életünknek. Ügyeljünk a gyakori alapos kézmosásra, ezzel is távol tarthatjuk a kórokozókat. A betegség kockázatát növeli a stressz, a kor, de például kimutathatóan a férfiak könnyebben fáznak meg a nőkhöz képest. Persze a hangulat, az edzettségi kor, a hőmérséklet is mind befolyásoló tényező. Monitorozzuk magunk, ha szokatlanul gyengének érezzük magunkat, edzésen nem mennek a megszokott zónák, az betegség előjele lehet!

Meg kell említeni a partizást is, mint veszélyforrást. Kb. a legnagyobb kockázat egy szombati 5 fokban elkövetett 3-4 órás bringázás után egyébként is kiszáradva, ha a szórakozóhelyen így-úgy-amúgy érintkezünk mindennel és mindenkivel. Ráadásul tovább tetézve a kiszáradást az alkohollal… Ha már mindenképpen bulizunk, akkor igyunk is „sportolóhoz méltóan tudatosan”, az alkohollal arányosan gondoskodjunk a fokozott vízbevitelről is.

A megfelelő – sportolóknál fokozott – folyadékbevitel eleve nagyon fontos a teljesítmény, a regeneráció és az immunrendszer szempontjából is, és télen is, amikor kevésbé kívánjuk. Közhely, de itt is igaz, hogy túl sok vizet inni nem lehet, de a kiszáradás teljesítménycsökkenéshez, az immunrendszer alulműködéséhez vezet. Ilyen időszakban, pláne ha influenzajárvány is tombol, folyadékhiányos állapotban a megbetegedés szinte garantált.

A megfelelő táplálkozás kifejtésével ebben a cikkben nyilván nem tudunk érdemben foglalkozni, de megemlítendő, hogy legalább kerüljük a rengeteg finomított cukor (üdítőkben, nasikban, mindenben) és ipari szemétként aposztrofálható szénhidrátforrás (áruházi zsíros tésztás péksütemények és társaik) fogyasztását, koncentráljunk minden fontos tápanyag egészséges arányban és mennyiségben való bevitelére.

Elérkeztünk a megbetegedéshez, sajnos ilyenkor már nem sokat tehetünk. Élsportolóknál ha nagyon fontos (világbajnokság előtt három nappal…), lehet menteni a helyzetet különböző antibiotikumokkal és egyéb szerekkel, de ezek a módszerek általában hosszú távon nem egészségesek, inkább aláássák immunrendszerünk normális működését. Amatőrként mindenképpen érdemes a „paraszti” tudománynál maradni és lehetőleg extra segítség nélkül kipihenni a kórt. Nyilván magas láz, komolyabb vírusfertőzés esetén nehéz elkerülni az antibiotikumos kezelést.

Szögezzünk le valamit: hétköznapi ember által is elérhető csodaszerek nincsenek. Ne várjuk semmilyen cuki színes tablettától vagy csodaitaltól, amit a szupermarketben vagy akár a gyógyszertárban vásárolunk, hogy hipp-hopp másnapra meggyógyulunk tőle. A vírusfertőzéses megfázásnak megvan a maga lefolyási ideje, az nagyjából mindig hasonló, ki kell pihenni. Amivel segíthetünk immunrendszerünknek, az a rengeteg folyadék (főleg víz, vagy gyógyteák), szükséges vitaminok – lehetőleg természetes formájukban, zöldségekben elfogyasztva. Ha mégis gyógykészítményekben visszük be például a megadózis C-vitamint, érdemes mellette fogyasztani természetes forrást, ami valamelyest elősegíti a megadózis normális ütemű felszívódását is.

A legjobb az lenne, ha mindenki otthon, betegszabadságon tudna ilyenkor teljesen regenerálódni, de nyilván vannak helyzetek, amikor ez nem életszerű, mert dolgozni kell, vizsgázni kell, stb. hobbi sportolóknak azonban edzeni semmiképpen sem kell ilyenkor.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.